РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Второ издание на Националната кампания „Великден за всеки“, под патронажа на омбудсмана на Република България

alt

Второто издание на Националната кампания „Великден за всеки“, която се организира под патронажа на омбудсмана на Република България вече стартира. Всеки може да прояви своята съпричастност към тези, които имат най-голяма нужда да посрещнат достойно големия християнски празник – Великден. При първото издание на кампанията бяха събрани 1 милион лева в пари и хранителни продукти, които бяха раздадени на 33 000 пенсионери.

И през настоящата година ще се набират, както парични средства, така и хранителни продукти, които заедно с доброволци ще бъдат раздадени в седмицата преди Великден на възрастните хора.

Парите ще бъдат предоставени под формата на ваучери за храна, всеки от които на стойност по 20 лева. С тях притежателите им ще могат да пазаруват в магазините, които ще бъдат обявени на сайта на омбудсмана.

Ваучерите ще бъдат раздадени по предварително уточнени поименни списъци, предоставени ни от НОИ. С тях ще бъдат подпомогнати онези пенсионери, чиято пенсия е над минимума от 314 лева и по тази причина няма да получат надбавка от 40 лева, която правителството отпуска за празника.

Кампанията „Великден за всеки“ – „Дари празник на баба и дядо“ набира средства по банкова сметка в УниКредит Булбанк, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията, като титуляр е Български Червен кръст (БЧК).

IBAN: BG53UNCR70001522802795

Банков код: UNCRBGS

Или със SMS 1255 - на стойност 1 лев, освободен от ДДС

На стационарен номер 0900 5 1255 на стойност 1 лев, освободен от ДДС

Чрез on-line дарения от България и чужбина на сайта на БЧК – www.redcross.bg

На Интернет платформата AMMADO – https://www.ammado.com/nonprofit/bulgarianredcross/statement

Безплатно обучение за придобиване на начални компютърни умения за регистрирани потребители на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ – Габрово

За поредна година Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ – Габрово организира безплатно обучение за придобиване на начални компютърни умения за регистрирани потребители на библиотеката. Поради големия интерес към обученията от началото на месец април 2017 г. курсовете ще продължат в обучителния център на РБ „Априлов – Палаузов“.

В рамките на три дни пожелалите да се възползват ще придобият основни умения за работа с операционна система, текстообработваща програма, ползване на електронна поща, както и за търсене на информация в Интернет.

Обучението ще се проведе на 4, 5 и 6 април 2017 от 9.30 до 12.30 ч. в обучителния център, оборудван с компютърна и периферна техника, предоставена по Програма „Глоб@лни библиотеки - България". Желаещите да се включат в него или в предстоящите до края на календарната година обучения могат да се запишат на място, в информационния център – пл. Възраждане № 23, като единственото изискване е да са регистрирани читатели на библиотеката.

Обученията за граждани са сред традиционните инициативи на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, които се радват на голям интерес. Тази образователна услуга библиотеката предлага като възможност за възрастните хора да преодолеят психологическата бариера от новите компютърни технологии и да продължат активния си социален живот, ползвайки съвременните средства за комуникации и търсене на информация.

Обучението се провежда в съответствие с целите на Програма “Глоб@лни библиотеки - България” – превръщането на библиотеките в съвременни информационни центрове, място за учене през целия живот и приобщаване на хората от всички възрасти към глобалното информационно общество.

Областният управител и експерти от Областната администрация участваха в семинар „Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие“

Областният управител Иванка Баева и експерти „Регионално развитие“ от Областната администрация участваха в семинар „Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие“ – път към дългосрочното прекратяване на домашното насилие.

По време на откриване на форума Баева сподели, че домашното насилие е сериозен проблем, който често пъти бива пренебрегван, заради това, че никой не би искал да говори за това, а и темата е достатъчно сериозна и болезнена за жертвите. Още по-сериозен и притеснителен е фактът, че според статистиката за 2015 г. всяка 4-та българка е била жертва на някакъв вид насилие. Областният управител приветства идеята за провеждане на подобен семинар, тъй като счита, че за този проблем трябва да се говори, да се споделя различен опит, за да разберат онези деца, жени и мъже, че не са сами и могат да получат подкрепа. Баева подчерта, че всички ние трябва да сме бдителни за хората около нас. Да се научим да разпознаваме симптомите, да бъдем инициативни и да подадем ръка на някой, който може да се окаже наш колега, приятел, близък. „Крачката е малка, но е много трудно да се направи и аз осъзнавам това. Необходимо е не само да говорим, да разкриваме центрове за подкрепа, но е важно да се работи и на едно друго ниво, каквото е самоосъзнаването.“ – допълни още областният управител в приветствието си и пожела успех на днешния форум.

Катя Кръстанова от Фондация „Асоциация Анимус“ представи Координационния механизъм за помощ и подкрепа на пострадали от домашно насилие, успешни практики в координираните действия за подкрепа на пострадали от домашно насилие в област Габрово. Във втората част от семинара е включен панел „Трудности и проблеми в междуинституционалното сътрудничество“ и „Услуги за подкрепа на лица пострадали от домашно насилие и работа с лица извършители“.

Семинарът се организира от Фондация „Асоциация Анимус”, съорганизатор за област Габрово е ИМКА - Габрово, локална неправителствена организация с опит в работата с уязвими групи.

Инициативата е под патронажа на г-жа Мария Габриел - зам.-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата на ЕНП и е в контекста на подписаната от Правителството на Република България Конвенция на Съвета на Европа за борба с насилието над жени и домашното насилие и подготвяната й ратификация. Партньор на кампанията е и Европейското женско лоби с подкрепата на Фондация ОАК - Швейцария.

Баева присъства на връчването на ключовете за новите патрулки за областта

Пет нови специализирани автомобила за сектор „Пътна полиция“ получиха в Областната дирекция на МВР – Габрово. Ключовете връчи лично министърът на вътрешните работи Пламен Узунов в присъствието на областния управител Иванка Баева и директора на ОД на МВР Борислав Бончев. Автомобилите ще модеpнизиpат и обновят служебния автопарк и по този начин ще обезпечат работата на полицаите по осъществяване на пътен контрол.
Колите са оборудвани c всички необходими технически средства за работа – служителите ще могат да правят необходимите проверки и да осъществяват връзка с административно-наказателната система на МВР. Веднага след предаването на автомобилите министър Узунов проведе работно съвещание с ръководството на ОД на МВР – Габрово. Акцент от срещата бе координацията на действията при предстоящите парламентарни избори и недопускане на нарушения на обществения ред.

Поредна среща от кампанията за превенция употребата на наркотични вещества се състоя днес с ученици от ПГТ „Пенчо Семов“

 Да разговарят с децата бяха областният управител Иванка Баева и Светла Иванова. „Ние сме тук, за да ви покажем истината за живота, такава, каквато е, а всичко останало зависи от вас и вашето обкръжение“ – каза областният управител пред участниците в срещата, които бяха на различна възраст – от 8 клас до 12 клас. Тя сподели, че преди години не е имало толкова много информация за този проблем, колкото в момента, затова идеята е да се срещнат с живия пример, с човека излязъл от този „Ад“ на наркозависимостта. „Всеки може да прочете, каквото го интересува по темата, но целта на тази кампания е друга - да се говори за света на големите наркотици открито, за да не ходи никой там, за да го опознава.“ – допълни още Баева. В откровен разговор премина и тази среща между учениците и Светла. Множество въпроси бяха зададени отново – от това какво е употребявала тя, защо е започнала, как и кой й е помогнал да спре, до какви крайности е стигала, за да си набавя дрога, до това какво е усещането… На всички тях младежите получиха отговори, които приемаха на моменти с усмивка, но в други случаи изключително сериозно, защото истината е страшна. А тя, истината е една – „наркоманията е бичът на нашето време, чувстваш се като Бог, докато употребяваш, но после балонът се пука и пътят ти започва да върви само надолу…“ това сподели жената, която е употребявала дрога близо 30 години и допълни, че когато се чувстваш удовлетворен, когато имаш мечти и стремежи, не се нуждаеш от подобни вещества. В края на срещата областният управител призова всички да разговарят помежду си, да споделят с родителите си и да откриват свои интереси, които ги вдъхновяват и им дават възможност за развитие.

Още статии...