РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

ПОДАРЪК ЗА ГАБРОВЦИ ПО ПОВОД 155-ГОДИШНИНАТА СИ ПРАВИ БИБЛИОТЕКАТА

На 26 октомври (сряда) се навършват 155 години от създаването на габровската библиотека – една от първите в страната.

По този повод библиотечната колегия организира Национална кръгла маса "ДОСТЪП ДО КНИЖОВНОТО КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО ЧРЕЗ БИБЛИОТЕКИТЕ", на която библиотечни специалисти и експерти от цялата страна от други институции с отношение към дигитализацията на книжовното и документалното ни културно наследство, партньори на библиотеките, ще имат възможност да представят добрите практики при дигитализацията на книжовното културно – историческо наследство, успешно реализираните проекти, да споделят своя опит и решения на възникналите проблеми.

Освен това през целия „рожден ден“ габровци ще имат възможност да се регистрират безплатно за ползване на всички библиотечни услуги.

Международeн фестивал „Смешен филм фест” от 20 до 26 октомври в Габрово

За първи път Международният фестивал „Смешен филм фест” ще се случи и в Севлиево, Дряново и Трявна.

Киноманиаците от Дряново ще се забавляват с филма „Така тя е забавна” още тази вечер от 18.00 часа в кино „Дряново”. Гост на Дряново и фестивала ще бъде актрисата Марта Вачкова, която ще представи филма.

На 21 октомври от 18.00 часа в Трявна започва прожекцията на „ЛЕТОВНИЦИ” – филмът, събрал екип от много обичани актьори, който „рискува да се превърне в това, от което българското кино отчаяно се нуждае: не филм за фестивални награди, а филм, който ще стане хит в кината"

На 23 и 24 октомври "Смешен филм фест" ще зарадва севлиевци в салона на кино "21 век" в НЧ "Развитие – 1870". На 23 октомври – „ПУК” от 11.00 часа и „ЛЕТОВНИЦИ” от 18.00 часа, а в понеделник 24 октомври, от 18.00 часа – „КАКВО НАПРАВИХМЕ, ЗА БОГА?”

Не пропускайте Международният фестивал „Смешен филм фест” от 20 до 26 октомври в Габрово.

Всичко за фестивала и пълната програма на прожекциите може да следите на http://filmfest.gabrovo.bg/bg/

Първото по рода си състезание за професионални умения за хора с увреждания се проведе в Трявна

Заместник областният управител Иглика Събева, кметът на община Трявна и председателят на Общински съвет – Трявна уважиха първото по рода си състезание за професионални умения за хора с увреждания Skills+ България. Проектът Paraskills и състезанията Skills+ са инициатива на 9 организации от 7 европейски държави, обединени от идеята да създадат и тестват правила и процедури за провеждане на всеки две години на състезания за професионални умения на хора с увреждания, вдъхновени от вече утвърден модел, познат от формата Euroskills и World Skills.

Основната цел на състезанието е да подпомогне хората с увреждания при придобиване на формална професионална квалификация и тяхната интеграция. Състезанията Skills+ показват как хората с увреждания могат напълно успешно да се справят с професионални задачи и че наложените стереотипи, които възпират работодателите да наемат хора с увреждания поради съмнения в способностите им, трябва да останат в миналото.

Четири отбора мериха сили в категориите – готварство и градинарство като времето за изпълнение на задачите беше 2 часа. Участниците са на различна възраст и с различни увреждания. Отборите, които демонстрираха кулинарни умения трябваше да приготвят салата Цезар, а отборът по градинарство – да на прави по-красива и цветна леха.

По време на състезанието в двора на Центъра за социална интеграция и рехабилитация гостите на събитието имаха възможност да си закупят предмети, изработени от хора с увреждания, които са клиенти на Дневния център.

Пилотното издание на Националното състезание Skills+ България е подготвено съвместно от Колежа по мениджмънт „Адам Смит“ и Центъра за социална рехабилитация и интеграция в община Трявна.

Да обърнем внимание на здравословни продукти и спорт

Заместник областният управител Иглика Събева се включи в инициатива, посветена на Европейския ден за здравословно хранене и спорт, която в област Габрово се организира от 2011 година насам. В приветствието си към близо 120 деца, участници в мероприятието, учители и присъстващи родители, тя изрази подкрепата на институцията в насърчаване на активното спортуване и здравословно хранене. Интересни и занимателни игри и състезания са един от начините за привличане на внимание върху проблема с нездравословното хранене и ужасяващите данни за наднормено тегло на децата. „Във времето, когато игрите на детската площадка и в спортната зала са заменени от on-line такива е важно да се опитваме по всякакъв начин да мотивираме деца да се движите повече – не е задължително и разбира се не може всички да тренирате някакъв спорт, достатъчно е обаче да обръщат необходимото внимание на часовете по физическо възпитание в училище.” – смятат организаторите на събитието и допълват, че отношението към храната и към правилното хранене се формира в семейната среда през най-ранните детски години. „От родителите и от всички нас зависи децата да предпочитат прясна и полезна храна, а не консервирани и пакетирани хранителни подобия.” – категорично заяви и заместник областният управител Иглика Събева, която освен гост на събитието беше и председател на журито, което оценяваше как се представят децата в различните игри.

Европейският информационен център „Европа директно“ при Габровската търговско-промишлена палата, Регионално управление на образованието Габрово, Регионално сдружение на общините „Централна Стара планина“ превърнаха събитието в истински празник за учениците от 3 и 4 класове от цялата област, които спортуваха, градиха кула на здравето, „рисуваха” картина със здравословни продукти, решаваха кръстословица и още много други занимателни игри. Като на състезание организаторите бяха подготвили и много награди за победителите, както и за всеки участник.

Снимки от събитието може да разгледате тук

Какво е здравното състояние на работещите, съгласно анализите на СТМ, обсъждаха в съвета по условия на труд

Д-р Николай Пенчоков, директор на Регионалната здравна инспекция – Габрово участва в заседание на Областния съвет по условия на труд, където представи обобщен анализ на здравното състояние на работещите съгласно дейността на Службите по трудова медицина /СТМ/. "Притеснителен е фактът, че близо 50 % от работещите не са обхванати в профилактичните прегледи", сподели д-р Пенчоков. „Това показва отношението на хората към собственото им здраве от една страна, но от друга трябва да се запитаме къде е причината, имат ли доверие хората на СТМ или смятат прегледите за формални?” - коментираха членове на съвета.

Във връзка с отчитането и контрола върху дейността на службите по трудова медицина за 2015 г. са проверени осем служби по трудова медицина. – съобщи директорът на РЗИ – Габрово. Анализи за здравното състояние на работещите са представени от 7 служби , изводът на всички тях е, че регистрираната патология не се свързва с условията на труд по работните места и упражняваната професия и заболяванията нямат професионално обусловен характер.

С най-голям дял са заболяванията на дихателната система; на костно-мускулната система, от които водещи са уврежданията на междупрешленните дискове и артрозите; на периферната нервна система; на сърдечно-съдовата система; пикочо-половата система и храносмилателната система.

продължава>

Още статии...