РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Областният съвет за намаляване риска от бедствия проведе първото си заседание

Областният управител Николай Сираков проведе първо заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия. Сформирането на Съвета е в резултат на влезлите в сила изменения и допълнения в Закона за защита при бедствия от м. юли 2016 г. До реформиране на системата за управление при бедствия се стига в следствие множеството наводнения и отнетите човешки животи през последните години, щети на критична инфраструктура, обекти на културното наследство, на земеделието и бизнеса . „Ако инвестираме повече в превенция, много по-лесно ще се справим ако настъпи бедствена ситуаци” – категорично заяви областният управител пред членовете на съвета и допълни, че трябва да се достигне и до хората, за да разберат, че всеки един има отношение към този процес. Закона за защита при бедствия регламентира създаване на Областен съвет за намаляване на риска от бедствия към Областния управител. Основните водещи моменти и цели при създаването на Съвета са повишаване на ефективността на общата система за защита и постигането на резултати чрез навременна превенция и готовност на институциите при бедствия, а не както досега – върху реакцията при настъпили вече бедствия и възстановяването на щетите.

По време на заседанието Гергана Илиева, началник сектор в ПБЗН запозна подробно присъстващите с измененията в Закона за защита при бедствия. Промените целят осигуряване на силно институционално начало за управлението на риска от бедствия, като приоритет се дава на национално, регионално и местно ниво, разширяване на възможностите за ранно предупреждение като комплекс от дейности за разпространяване на спешно предупреждение към обществеността за съществуващ риск от бедствие в определена територия, както и ясно разграничаване на задълженията при готовност и реагиране на организациите и институциите, като част от Единната спасителна система и задълженията им.

Представено беше и актуалното състояние на доброволните формирования на територията на област Габрово, предизвикателствата и перспективите за тяхното развитие.

24 работни места в област Габрово ще бъдат разкрити по регионалната програма за заетост

В област Габрово ще бъдат разкрити 24 работни места по регионалната програма за заетост и обучение. Размерът на определените средства за финансиране на програмата за областта ни е 47 385 лева. Това стана ясно днес по време на проведеното заседание на Комисията по заетост, която одобри проектите на общините от региона.

Основната цел на регионалните програми за заетост е повишаване на заетостта, намаляване на безработицата и повишаване качеството на работната сила в регионите. Те са насочени към безработни младежи до 29 г., с подгрупа до 25 г. младежи, които нито се обучават, нито са заети; безработни над 50-годишна възраст, също безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности и безработни с ниско образование. Програмата е насочена и към продължително безработни лица, лица извън работната сила, желаещи да работят.

Община Габрово е заявила 18 058 лева, с тях на 8-часов работен ден ще се осигури работа през следващите шест месеца на 5 човека и 2-ма на 6-часов работен ден. Община Дряново кандидатства за 8 лица на 4-часов работен ден за сума от 12 040 лева, Община Севлиево – за 3 лица на пълен работен ден и 1 на 4-часов работен ден с искан финансов ресурс 9201 лева, община Трявна заявява 7289 лева за 5 лица на 6-часов работен ден.

Работните позиции в проектите на общините са за почистване и поддържане на зелени площи за широко обществено ползване, ремонтиране, освежаване и поддържавен на детски и спортни площадки и стадиони, поддържане на районите около учебните завенения, дейности по почистване на пътища и др.

Предстои предложенията да бъдат изпратени за утвърждаване от Министерството на труда и социалната политика. Реализацията на регионалната програма за заетост ще започне на 15 октомври и ще продължи до 31 март 2017 година.

Информационен лист за произвеждане на референдума на 6 ноември

На интернет страницата на Областна адиминстрация - Габрово в раздел „Избори 2016” е публикуван информационен лист за произвеждане на национален референдум на 6 ноември 2016 г. с въпроси: „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“; „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?“; „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?“. Информационният лист е одобрен от Министерски съвет и съдържа мотивите за провеждане на националния референдум, както и детайлна информация за начините на гласуване, времето, мястото и реда за произвеждане на референдума.

"Превръщайте знанията в мъдрост", призова областният управител по време на откриването на Академичната година на ТУ - Габрово

„Един журналист попитал древен мъдрец какво ще направи ако бъде прободен от отровна стрела – дали ще се поинтересува кой го е пробол, какъв човек е, какво е семейството му, защо го е направил или по най-бързия начин ще се опита да извади отровната стрела от себе си?” Разбира се, журналистът получил отговора, който всеки от нас би дал, а мъдрецът продължил по пътя си...С тази притча областният управител Николай Сираков се обърна към студенти и преподаватели, събрали се да дадат началото на Новата академична година на Техническия университет в Габрово. „Всички ние сме прободени от стрелата на времето!” каза още Сираков и попита присъстващите в залата какво ще направят в този случай, ще извъдят ли отровната стрела или ще прекарат времето си пред телевизора, сърфирайки в интернет, в социалните мрежи, или ще търсят поредния скъп покемон, а защо не е истинската любов. „Всички ние живеем като че ли животът няма край. Но идва един момент, в който остават само три въпроса в нас – Колко мъдро живях? Колко добре живях? и Колко добре служих на хората? Ако погледнете първите десет от топкласацията на най-успелите хора в света, ще откриете едно общо нещо между тях и то е, че нито един не е започнал бизнес, за да печели пари, а за да служи на хората! Всеки един от тези успели хора е имал идеята да промени реалността, в която живеем и ние. Затова всеки ден се замисляйте какво направихте днес, за да направите живота на другите по-добър. Тогава ще имате всичко, което желаете!” – сподели още областният управител и допълни, че в университета всеки ще получи много нови знания, затова неговото пожелание е чрез живия пример в ежедневието, те да бъдат превръщани в мъдрост. „И докато следвате, докато се образовате и реализирате себе си, помнете, че най-важното нещо е да се чувствате добре и да изпитвате удовлетворение от това, което вършите. Направете го!” заяви в словото си областният управител Николай Сираков.

„Работете с любов и усмивка.” – призова студентите ректорът на ТУ – Габрово проф. Райчо Иларионов. Кметът на Община Габрово Таня Христова пожела вдъхновение и с общи усилия Габрово отново да стане истински център на образование и иновации.

На добър час през новата учебна година!

Скъпи ученици,

Уважаеми учители,

Отново е септември – топъл, златен, изпълнен с прекрасни празници – Съединението на Княжество България с Източна Румелия, Кръстовден, Независимостта ни. Но има и още един ден, който отбелязваме тържествено с празничния звън на училищните звънци и веселите глъчки в класните стаи. Един празник, който ни изпълва с трепета от онова новото, което ни предстои, белязано от 15 септември. За мнозина това е просто дата в средата на месеца, но грейналите очи на всички малки и големи ученици, които прекрачват училищния праг днес показват нещо специално в този ден.

Да, както казва един английски критик, образованието е болезнена, дълга и трудна работа, която трябва да се изпълнява с доброжелателност и най-вече чрез пример. То не е, за да преобразява или за развлечение, не е и да ви направи експертни техници. Да си образован е нещо повече от това! Да си образован означава свобода на мисълта и нови хоризонти. Бъдете образовани млади хора! Бъдете грамотни, защото това ще ви позволи да постигнете целите си и да разкриете своя потенциал. Това ще ви даде възможност да бъдете пълноправни членове на обществото, към което принадлежите, да разбирате, създавате, общувате...

Ето защо днес ви пожелавам да изживеете пълноценно времето, което ви е отредено в училище, да вземете максимално от онова, което вашите учители ви дават. Радвайте се на всеки момент и знайте, че това, което направите днес, ще даде резултат в бъдеще.

Бъдете отговорни и смели в мечтите си, бъдете по малко бунтари, за да провокирате промяната в света около вас, бъдете откриватели.

Уважаеми учители, пожелавам Ви дръзновение, защото ученикът е „факел, който трябва да бъде запален!”. За всички нас остава най-голямата отговорност да помогнем на нашите деца да бъдат преди всичко добри хора, защото както казва един съвременен мъдрец - светът днес не се нуждае от толкова успели хора, светът днес се нуждае неистово от повече добри хора.

На добър час и успешна учебна година!

Николай Сираков

Областен управител на област Габрово

Още статии...