РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Честит празник лекари, медицински сестри, санитари и административни служители от здравните заведения и институции от област Габрово

По повод Международния ден на здравето – 7 април, поздравявам всички Вас – лекари, медицински сестри, санитари и административни служители от здравните заведения и институции от област Габрово. Предизвикателствата на времето и очакванията на хората за модерно здравеопазване и по-висок жизнен стандарт са факт и аз вярвам, че заедно с Вас и подкрепата на обществото – ще можем да отговорим на това. Здравето е главната предпоставка за добър живот и радости, за просперитета на хората от общините от нашата област и страната ни. Затова, изказвам благодарност и признание за всеотдайните грижи и неуморен труд, който полагате всеки ден, за предаността и професионализма, с който вършите своята работа, за да има повече богати хора, защото „Доброто здраве е най-голямото богатство!“.

С чувство на уважение и респект се обръщам към Вас и пожелавам здраве, лично щастие и много усмивки на благодарност от своите пациенти.

Честит празник!

Иванка Баева, Областен управител

Щастието е най-добрият "наркотик"

Поредна среща от кампанията за превенция употребата на наркотици се състоя вчера, този път с ученици от Националната гимназия за приложни изкуства – Трявна. Голяма беше изненадата и на учители, и на гимназистите, когато разбраха, че срещата няма да е лекция с брошури, в които пише „не правете това“ или „наркотиците са забранени и вредни“. Изключително емоционални реакции предизвика свободния разговор със Светла Иванова, жената, която сподели пред тях „умирах няколко пъти, днес обаче се чувствам преродена“. „Изборът за среща имено в тази гимназия не е случаен“, сподели от своя страна областния управител Иванка Баева. За съжаление в пространството се носят слухове, които категорично не са верни, отбеляза и една от преподавателките, която благодари за инициативата и разговора. Всякакви въпроси бяха задавани от страна на учениците, включително и как да разпознаят хората, които употребяват наркотични вещества и как да се помогне. В края на разговора едно момиче възкликна „Значи щастието е най-добрият наркотик“. В това, оказа се, са убедени всички ученици, които присъстваха на срещата, че споделените радости, откритото общуване, удовлетворението от това, което правиш е най-добрата превенция.

Асоциацията по В и К съгласува План за опазване на околната среда на „Водоснабдяване и канализация” ООД – гр. Габрово (2017 – 2021)

Асоциация по В и К на обособената територия, обслужвана от „В и К“ ООД, гр. Габрово прие решение за съгласуване на План за опазване на околната среда на „Водоснабдяване и канализация” ООД – гр. Габрово (2017 – 2021). Решението беше взето по време наизвънредно заседание днес под председателството на областния управител Иванка Баева. Планът за опазване на околната среда е разработен в съответствие с Общинските програми по чл.79, ал. 1 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и обхваща 5 годишен период 2017 – 2021 г. Основното му предназначение е да постигне устойчиво решаване на екологичните проблеми в обслужваната от “ВиК” ООД гр. Габрово (Оператора) територия и да се запази доброто състояние на околната среда.

След изчерпване на дневния ред беше обсъден проблемът с водоснабдяването на община Севлиево. Кметът д-р Иван Иванов обясни, че към момента ще се изпълняват два проекта, с реализирането на които частично общината ще се справи с безводието. От друга страна и община Габрово ще допринесе за справяне със ситуацията като предвижда ремонт на водопровода, захранващ голяма част от габровските села в посока Севлиево. След реконструкцията му ще бъде осигурена възможност за тяхното водоснабдяване от габровския язовир „Христо Смирненски“.

Ивелина Петрова: „Нека всяка книжка отваря нов прозорец към света“

Детските книжки, получени от кампанията на Заместник областния управител, вече са при децата от SOS Детски селища – Трявна. „ Нека всяка книжка отваря нов прозорец към света“ – пожела Ивелина Петрова, която беше инициатор за събирането на книжки, по повод Международния ден на детската книга. От своя страна Областният управител Иванка Баева пожела на децата от SOS Детски селища смело да мечтаят, да учат много и да следват доброто. Малчуганите веднага избраха по една книжка от получените, която им направи най-голяма впечатление. Те благодариха за жеста и отбелязаха, че с най-голямо желание ще четат от тях.

Директорът на селището запозна ръководството на Областната администрация с дейностите, които осъществяват. Показа как изглежда къща за настаняване в Детското селище и обясни, че израствайки децата там, получават стандарт, към който се стремят и в последствие, а техните ръководители ги насочват, за да го постигнат и всеки ден си говорят, че най-важното за това да се случи е образованието.

Благодарим на всички, които се включиха днес в Пролетното благотворително изложение

Габровци доказаха, че имат големи сърца, а прочутата им пестеливост е само в габровските шеги. По този повод Заместник областният управител Ивелина Петрова изказва огромна благодарност към всички, които се включиха днес в Пролетното благотворително изложение - както на потребителите на социални услуги от Област Габрово, така и на хората, които полагат ежедневни грижи за тях.  „Днешната инициатива показа, че всички ние имаме големи сърца, милеещи за благото на  човек в неравностойно положение. Нека този 3 април не бъде само един ден в годината. Семената на доброто се сеят ежедневно с личния пример, който даваме. Правете добро и ще получите добро!" - сподели още Ивелина Петрова.

Деца, възрастни, бизнесмени се докоснаха до красотата, сътворена от потребителите на социални услуги. Точно по обед, площадът в Габрово се  изпълни с пъстри цветове и усмивки. Ръчно изработени великденски декорации; необикновени картини върху ламинатни плоскости, изпъстрени с декупажна техника; дърво, но не съвсем, а изрисувано с пейзажи; плетени възглавници; терлици; кошнички за яйца; вази от бутилки; шалове и бижута - всичко това е резултат от арт-терапията на хората, които ги изработват. Днес те бяха истински щастливи, защото много хора видяха на какво са способни и как да си различен е нещо, което носи красота. Изложението освен благотворително се превърна и в социално събитие, получиха се нови запознанства, уговорки за обмяна на опит, съвместни други инициативи. Именно това беше целта, която искахме да покажем с тази инициатива, че тези хора ги има около нас и носят скрития потенциал на сътворението в тях.

Снимки от инициативата може да намерите тук

Още статии...