РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

На 20 октомври в Севлиево ще се проведе първото от трите информационни събития за региона, посветени на десетата годишнина от членството на България в ЕС и предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС

Стартират информационни събития, посветени на десетата годишнина от членството на България в ЕС и предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС. Събитията са част от предвидените дейности по реализацията на Работната програма на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз за 2017 г. и ще се проведат в общините Севлиево, Дряново и Трявна. Целта е обществеността да бъде информирана за ползите на Република България от членството в ЕС, да се провокира интересът на гражданите от различните населени места към представените теми, свързани с Българското председателство на Съвета на ЕС

Събитията стартират на 20 октомври от 18:00 часа в зала 300 на Общинската администрация – Севлиево. В първия панел областният управител Невена Петкова ще представи презентация на тема „10 години България в Европейския съюз и Председателство на България на Съвета на ЕС“. Във втората част на срещата ще участва евродепутатът Андрей Новаков, който ще представи европейската програма за младежко предприемачество ALECO и ще дискутира с участниците в срещата различни въпроси, свързани с Европейския съюз. Срещата ще завърши с откриване на изложба на тема „Нещо българско и родно… в ЕС“. Тя представя фотографии, които не претендират да бъдат професионални, а по-скоро да въздействат емоционално, докато откриваме кое е онова нещо, което ни напомня за България извън нейните териториални граници. Изложбата ще е пътуваща и ще бъде представена и по време на следващите две информационни събития - в Община Дряново на 23 октомври и в Община Трявна на 25 октомври.

Културни инициативи, свързани с 10-та годишнина от членството на България в ЕС и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС са предвидени и в читалищата на с. Съботковци, с. Гостилица и с. Кисийците, съответно на 26, 27-28 и 31 октомври.

В събитията са поканени да участват граждани, представители на бизнеса, неправителствените организации, ученици в гимназиален етап.

Областният управител участва в обсъждане на актуализираната Стратегия за национална сигурност на Република България

Областният управител на област Габрово Невена Петкова и главен експерт ОМП в Областната администрация Валентин Станков участват днес в обществено обсъждане на актуализираната Стратегия за национална сигурност на Република България. Домакини на събитието са НВУ „Васил Левски“ Велико Търново .

Представянето на Актуализирания документ направи д-р Георги Кръстев, съветник към политическия кабинет на министър-председателя и секретар на Съвета по сигурността, който акцентира върху новите моменти в стратегията и разясни стъпките в процеса на актуализация на документа, както и поясни, че документът е отворен за препоръки и допълнения.

Участниците в срещата са представители на държавната власт, висши училища и неправителствени организации, работещи в сферата на националната сигурност.

Проектът на стратегията е разработен от Междуведомствена работна група съгласно заповед № P-128 от 6 юли 2017 г. на министър-председателя Бойко Борисов. Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност ще изпълнява функциите на секретариат на Междуведомствената работна група и подпомага нейната работа.

Снимка: Дарик - Велико Търново

Областният управител Невена Петкова и нейния заместник Росен Цветков – гости на тържествата в Севлиево

С водосвет за здраве и официално издигане знамето на Севлиево започнаха празниците на града. На церемонията присъстваха областният управител Невена Петкова и заместник областният управител Росен Цветков, народният представител Иглика Събева, евродепутатът Илхан Кичюк, председателят на Общински съвет – Севлиево Здравка Лалева,заместник – кметове, общински съветници, жители и гости на града. Под звуците на химна на Република България заслужили ученици от севлиевски училища имаха честта да издигнат знамената пред сградата на общината. Веднага след това бяха връчени почетните отличия на Севлиево. По време на тържествената сесия на Общинския съвет областният управител Невена Петкова отправи приветствие и пожела просперитет за града, мир и спокойствие. „Празникът за всички нас е времето, в което ни завладяват положителни емоции, време, което ни изпълва с гордост и респект пред историята и пред всички онези, допринесли за съхранение на севлиевския дух. Днес наша е отговорността за развитието на града – на институции, бизнеса, и преди всичко - на хората, защото един град е такъв, какъвто са неговите жители. Разбирателството между местната и държавна власт и различните проекти са инструментът, с който можем да постигнем значими за развитието резултати, но как ще бъдат използвани те – зависи само от гражданите. Като част от този град и като представляващ институцията Областен управител мога да заявя, че в мое лице всички Вие имате партньор, ангажиран с проблемите и радостите, които ви вълнуват. От своя страна аз разчитам на опита, професионализъм и отдадеността на местната власт в работата й за добруването на хората от община Севлиево.“ – подчерта в словото си Невена Петкова и допълни: „На всички онези, които работят за доброто на нашия град пожелавам да запазят енергията, с която работят, да продължават да изпълняват все така отговорно своите ангажименти към хората и да не забравят, че всичко, което правят днес, ще остане за идните поколения.“

На днешното заседание Общински съвет – Севлиево удостои посмъртно със званието„Почетен гражданин на град Севлиево“ генерал Стефан Нерезов. За заслуги в различни обществени и социални дейности „Почетен знак - Севлиево“ получиха: Ярослав Дончев -директор на „Идеал Стандарт - Видима“ АД, евродепутатът Илхан Кючюк, Момчил Кънев - управител на фирма „Никипласт-М“ ООД, преподавателят по физическо възпитание и спорт Стефан Кацарски, Стоянка Ботева - председател на сдружение „Надежда – 2001“ и Радка Грозева от НЧ „Развитие – 1870“.

Областният управител откри изложба с изделия, създадени от незрящи хора

Областният управител Невена Петкова откри изложа в Клуба на съюза на слепите в Габрово посветена на Международния ден за безопасност на слепите – 15 октомври. „Експозицията представя жанрове и техники, впечатляваща феерия от цветове и форми, естетика и функционалност“ – каза Стефка Пенчева, председател на регионалната организация на слепите, която осъществява дейност на територията на три области – Габрово, Велико Търново и Ловеч. Тя представи експозицията от изделия, изработени от незрящи хора и сподели пред гостите, че идеята за тази изложба всъщност е била на областния управител на Габрово Невена Петкова, която виждайки част от произведенията, изложени по време на проведения Балкански форум за незрящи младежи преди няколко седмици в Дряново е предложила да бъдат показани и в областния град. По време на откриването на изложбата Невена Петкова сподели, че освен за възможностите за реализация, за която всички институциите трябва да създават условия да се случва, с младежите е говорила и за онзи скрития, вътрешен потенциал, който всеки един от нас притежава. „Мисля, че днес всички ние ще се убедим, че такъв има. И аз искам ние, хората, да го виждаме по-често, да направим така, че да не сме „слепи“ за хората с увреждания, да не сме „слепи“ за хората, които понякога имат нужда само от нашето внимание и добра дума. Пожелавам си днес тази уникална изложба да отвори очите ни към добро мислене, за да ни се случва.“ – каза в обръщението си областният управител на Габрово и отправи своите поздрави по случай Международния ден на белия бастун - 15 октомври, който освен празник е ден за размисъл – как обществото приема незрящите като група в неравностойно положение и премахване бариерите при общуване с тях. „В ден като днешния, вие всъщност напомняте, че сте хора като всички останали, които се нуждаят от малко повече внимание и топлота.“ – каза още Петкова с пожелание към членовете на Регионалната организация в Габрово да бъдат все така заедно, креативни и да продължават да провокират доброто у хората, за да може по този начин и обществото ни да става по – добро.

Изложбата ще гостува в Габрово до края на този месец и всеки, който има желание може да посети артгалерията на Центъра за социална рехабилитация и интеграция за пълнолетни лица с увреждания /Клуба на съюза на слепите в Габрово/ на ул. „Пенчо Постомпиров“ № 19, където ще види изделия от естествени материали – кожа, дърво, текстил и хартия. Експозицията предлага още гривни, гердани, колиета, броеници, бутикови изделия по ръчно плетиво – блузи, шалове, терлици, всички те приковаващи вниманието с прецизност и сложност на изпълнението.

Боряна, Габриела и Бранимир от ПГИ „Рачо Стоянов“ бяха „Мениджъри за един ден“ в Областната администрация

„Следвайте пътя си, бъдете успешни и реализирайте мечтите и целите си!“ – това пожелаха областният управител Невена Петкова и нейните заместници – Мария Пенева и Росен Цветков на учениците, които днес седнаха на техните столове в рамките на инициативата „Мениджър за един ден“. Оказа се, че да ръководиш администрацията и да си областен управител „никак не е лесно“ и е „много отговорна задача“ – споделиха деветокласниците Боряна, Габриела и Бранимир. В рамките на деня те имаха възможност да се запознаят с правомощията на областния управител, комисиите и съветите, които функционират. Направиха предложение да бъдат поставени мантинели за мотористи, което да бъде обсъдено по време на заседание на комисията по безопасност на движението по пътищата. Разбраха как работи деловодната система и на практика какво означава обслужване „на едно гише“. С експерт от „Регионално развитие“ учениците разработиха проектно предложение във връзка с отбелязване Международния ден на доброволеца – 5 декември. Преди да получат задължителните сертификати за участие в инициативата гимназистите споделиха своите виждания по въпроси, които ги вълнуват като учебни програми, учители, възможности и перспективи пред тях. С областния управител разговаряха и за предизвикателствата на нашата област като демографско развитие, млади хора, реализация. Ръководството на Областна администрация сподели пред младите си „заместници“, че обществото ни има нужда от млади и образовани хора, с будно мислене и мотивирани да успяват, те от своя страна благодариха за вниманието, което им е оказано и дори предложиха подобни срещи и разговори между представители на институции бизнес и училища да продължат, защото ще бъдат от полза за кариерното ориентиране на учениците.

Още статии...