РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Областни управители посетиха Западния обходен път

Областния управител Невена Петкова заедно със свои колеги от Велико Търново и Силистра и придружени от директора на Областно пътно управление – Габрово инж. Деян Георгиев, посетиха Западния обходен път. След приключване на заседанието на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район те се запознаха с един от най-важните и големи проекти, които се изпълняват на територията на Габрово и е част от Транс-европейски транспортен коридор 9. Инж. Лъчезар Митев, представител на изпълнителя на мостовото съоръжение, ги запозна с напредъка и изпълнението на дейностите на пътен възел Чехлевци и тунела под Бакойския баир към момента. „Виадуктът, който се строи в момента е най-сложното подобно съоръжение, което се изпълнява в страната“, категоричен е той. Единственият по-сложен ще е мостът „Европа“ или т.нар. Дунав мост 2. „Съоръжението е много сериозно, а теренът изключително труден“ – допълни още инж. Митев. Технологията, която се използва е сложна. Работи се с две инсталации, закупени от норвежка фирма, която е дуаен в Европа в технологията, която се използва– конзолно бетониране. Оказа се най-добрият в работата с тази инсталация е най-младият строителен инженер на обекта - Цветомир Младенов от Ябланица. Веднага след завършването Висшето строително училище “Любен Каравелов” той идва да работи в Габрово. Споделя, че работата му е препоръчана и е доволен, макар и да е тежка. „Това е голямо предизвикателсвто и изключително сериозен обект“ – допълва още и не скрива вълнението си да е там, горе на 60 м. височина „всеки ден и зиме, и лете вече две години“. „Гледката пред нас е невероятна и природата, и да виждаш как се случва онова, което правим“ и докато говори инж. Младенов, колегите му подвикват: „Това е най-добрият в инсталацията“. А инсталацията това е носещата метална конструкция, която дава формата на сегментите, обяснява Младенов. „Усещането е като при птиците, коментира той и не случайно помежду си майсторите наричат трите колони „птичките“. Не само защото визуално приличат на крилете на птици, а защото усещането да си горе, на това високо място, въпреки тежката работа, е просто свобода.

След виадукта областните управители и директорът на ОПУ – Габрово посетиха и тунела под Бакойския баир. „Работата там напредва, в момента се извършва вторична облицовка по него и това лято ще е готов“, смята представителят на изпълнителите инж. Лъчезар Митев.

Проведе се съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие (РСР) на Северен централен район (СЦР) и Регионалния координационен комитет (РКК) към него

Регионалният съвет за развитие (РСР) на Северен централен район (СЦР) заседава днес съвместно с Регионалния координационен комитет към него (РКК).

Настоящото заседание се свика и откри от Невена Петкова - областен управител на област Габрово, председател на РСР на СЦР на основание чл. 52, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за регионалното развитие.

В съвместното заседание взеха участие представители на министерства, областните управители на областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра, представители на общините от областите в Северен централен район, представители на организациите на работодателите, работниците и служителите на национално ниво и представители на Управляващите органи на оперативните програми.

За заместник-председател на РСР на СЦР беше избран кметът на община Силистра и представител на общините от област Силистра с мандат от 01.07.2018 г. до 31.12.2018 г.

Членовете на Регионалния съвет обсъдиха и одобриха Годишен доклад за наблюдение на изпълнението на Регионалния план за развитие на Северен централен район (2014-2020 г.) за 2017 г. Докладът съдържа информация за общите условия за изпълнение на регионалния план за развитие и в частност промените в социално-икономическите условия и политиките за развитие на национално, местно и регионално ниво; постигнатия напредък по изпълнението на целите и приоритетите на регионалния план за развитие въз основа на индикаторите за наблюдение; действията, предприети от регионалния съвет за развитие (РСР) с цел осигуряване на ефективност и ефикасност при изпълнението на регионалния план за развитие, както и заключения и предложения за подобряване на резултатите от наблюдението.

Представителите на Управляващите органи на оперативните програми – членове на Регионалния координационен комитет информираха участниците в съвместното заседание за постигнатия напредък и въздействието на оперативните програми върху развитието на Северен централен район, както и за отворените и предстоящи процедури.

В края на заседанието, областният управител на област Габрово г-жа Невена Петкова предаде председателството на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район за второто шестмесечие на 2018 г. на областния управител на област Силистра.

На ЕТЪР-а по Еньовден

В навечерието на един от най-значимите празници от традиционния календар на българите - Еньовден, областният управител Невена Петкова посети Етнографски музей на открито„Етър”. Тя отбеляза, че е впечатлена от тридневната богата програма, която екипът на музея е подготвил за своите посетители - интересна и полезна. Петкова наблюдава многократните победителки в конкурса на ЕМО ЕТЪР „Еньовски момин венец и китка“, които със старание и много любов подготвяха тазгодишния еньовденски венец. Посети базара на билкови продукти, където освен че всеки може да избере нещо полезно и здравословно, може и да разговаря с производителите, дошли от цялата страна.
Най-бързите и сръчни посетители имаха възможност да участват в игра за пренасяне на вода с традиционни кобилици по маршрут с препятствия.
Само на няколко крачки от ЕМО Етър започна изграждането на триизмерна билкова градина „Мандала“ от „Багра Мандала Гардън“, която посетителите в утрешния ден ще могат да видят завършена. Програмата за празника освен вкусна, заради базара с храни и ястия, полезна, заради предлаганите продукти, е и образователна. Всеки посетител днес можеше да гледа филми на екологични теми „Лековитото злато на България“, „Заграбване на земята" и „Бунище Земя“.
В последният ден от Еньовденските празници - 24 юни, програмата включва
дискусионна презентация „Душата на растенията“; Музикален джем на група „Soulfia“; Базар на билкови продукти; Работилница по декупаж за деца.

Ученици от ПМГ бяха на посещение в Парламента и Министерски съвет

Ученици от ПМГ „Академик Иван Гюзелев“ бяха на посещение в Парламента по инициатива на областния управител Невена Петкова и със съдействието на народния представител Николай Сираков. Математиците на възраст от 9 до 11 клас разгледаха сградата на Народното събрание и наблюдаваха заседанието от балкона в пленарната зала. Учениците се интересуваха за това как работи парламента, какъв е процесът на писане и приемане на закони, каква е дейността на народните представители в парламентарните комисии. За тези и други теми габровската група разговаря с народните представители Николай Сираков и Иглика Събева. В Клуба на народния представител те наблюдаваха и изпълнения на фолклорна група „Шопкиня” при Народно читалище „Бъднина“ и танци на възпитаници на Националното училище за танцово изкуство, които отправиха поздрав към депутатите по повод Еньовден. 
По-късно младежите, които членуват и в клуба по дебати в гимназията, се срещнаха с Вицепремиера Томислав Дончев. Той им разказа за своята работа и как е попаднал в политиката. Вместо провокативни и неудобни запитвания, каквито очакваше да чуе, Вицепремиерът получи от гимназистите сериозни въпроси. Заедно те коментираха актуални теми като реформите в различните сектори, модернизацията на българската армия, дигитализацията на учебниците, какво ще се случи, ако в магазините има само български стоки, има ли двоен стандарт на продуктите у нас. Провокиран от тях Томислав Дончев, сподели, че мечтае да има достатъчно свободно време, за да мине Стара планина от Запад на Изток цялата, чете 5 книги в момента, едновременно, че е невъзможно да свикнеш с недоволството на хората и да приемаш скандиранията само като информация, че за реформи е лесно да се говори от всеки, но не е толкова лесно да се направят и че не трябва да губим рефлекса да слушаме другите. След срещата с Вицепремиера учениците имаха възможност да надникнат в залата, където се провеждат редовните правителствени заседания и да разгледат сградата на Министерски съвет. 

За разбиране и внимание призоваха областният управител и директорът на ОПУ - Габрово

Областният управител Невена Петкова и директорът на ОПУ – Габрово инж. Деян Георгиев направиха обиколка по обходните маршрути, въведени след забраната за движение на МПС по път II-44 Драгановци – Габрово, от км 18+000 до км 18+965 поради ремонт на моста близо до село Новаковци. Областният управител се запозна подробно с дейностите, които се изпълняват към момента на обектите от лот 11 и лот 12 по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинасирана от Европейския фонд за регионално развитие. „ Дейностите се изпълняват качествено“- заяви инж. Георгиев, който е и оптимист за заложените срокове. Двамата коментираха и неудобството за живущите в селата, през които трябва да преминава транзитния поток превозни средства, но са категорични, че трябва да има търпение и разбиране от всички, а шофьорите да бъдат внимателни и разумни и да спазват стриктно пътната сигнализация. По настояване на областния управител ще бъдат предприети превантивни мерки, свързани с почистване на крайпътната растителност, за да се освободи асфалтовата настилка и да се осигури добра видимост на шофиращите.

Още статии...