РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

ХV-то издание на Славейковите празници в Трявна

Областният управител Невена Петкова поздрави организаторите на ХV-то издание на Славейковите празници в Трявна. Официалното откриване се състоя на 6 юни пред НЧ „Пенчо Славейков 1871 г.“ в присъствието на представители на местната и държавна власт, общински съветници, делегации от побратимени градове на Трявна, жители и гости на града. Областният управител изказа своята признателността към всички, които продължават да съхраняват и развиват българската култура и поздрави организаторите, които вече 15 години следват вечния стремеж на Славейков за усъвършенстване. „Доказателство за това е изпълнената със събития програма на Славейковите празници, които всяка година се разрастват и привличат гости от близо и далеч. Благодаря Ви, че правите така че да съхраним нашата култура, идентичност - в името на България и за едно богато световно културно наследство.“ – каза още Невена Петкова и пожела на добър час на юбилейното издание на Славейковите дни.

Концерти, книжен базар, литературно четене, театрални постановки, национална кръгла маса на тема „Петко и Пенчо Славейкови – между Изтока и Запада“, Награждаване на лауреатите на Националния конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови ще изпълнят програмата в до 9 юни в Трявна.

„Европейски културни традиции за свободното време“ ще изпълнят Градинката с мечето в Габрово на 22 юни

Спортно-развлекателни и познавателни занимания за деца и възрастни под мотото „Европейски културни традиции за свободното време“ ще изпълнят Градинката с мечето в Габрово на 22 юни. Инициатор е Областна администрация – Габрово, а целта е в рамките на един ден да се организират активности за деца и възрастни, които да обогатят знанията им за европейските държави и да ги насърчат към спортни занимания, преоткриване и осмисляне на различни европейски културни традиции за свободното време.

Състезания с ролери и тротинетки; въжен тролей; хокей на трева; тенис зона; бадминтон на трева; детска зона за състезания и рекорди със скачащи топки; ходене по слик-слак лента; танцов маратон; фестивал на хвърчилата; игра Енгри Бърдс с атрактивна екипировка от известната игра; фризби стрелбище; скачане с кокили и още познавателни игри и викторини очакват всички малки и големи, избрали да прекарат съботния ден в Градинката с мечето.

Наши партньори са сдружение „Идея спорт“ и не случайно, защото тяхната мисия е да стимулират физическото, интелектуалното и творческото развитие на младите хора в сферата на изкуството и спорта и осмисляне пълноценно свободното им време.

Ако искате да се забавлявате или да се състезавате, или просто да прекарате приятно време в градския парк – очакваме ви на 22 юни точно в 10,30 часа.

Събитието се организира в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС за 2019 година.

Областна администрация – Габрово организира поредица събития за популяризиране на европейското културно многообразие

За трета поредна година Областна администрация - Габрово ще реализира поредица събития в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС за 2019 година. По този повод областният управител Невена Петкова сподели: „За трета поредна година имам възможност, благодарение на тези инициативи, да се срещна с жителите на малките населени места и да се докосна до техния начин на живот, до техните празници, бит, фолклор, история и традиции. Именно те дават облика на България в голямото европейско семейство. Приобщават ни към Европа, но и ни дават самочувствието на българи.“ Според нея две са ценности, които определят развитието на Европейския съюз и без които неговото съществуване е немислимо – многообразие и толерантност. Европа е многообразие – на нации, на етноси, на религии, на култури, на езици. Многообразие, което ни учи колко пъстър и красив е животът, колко различни начини има да изразим себе си. Европа обаче е и пример за живот в толерантност и разбиране. „Голяма е ролята на читалищата за утвърждаване на тези изконни ценности -многообразие и толерантност. Осъзнавам колко важна е подкрепата за тях, защото подкрепяйки читалищата, ние подкрепяме българския дух, съхраняваме и развиваме своето културно многообразие и насърчаваме толерантността.“ – коментира още областният управител по повод Дейностите, по които ще се проведат инициативи - Дейност 1 „Събития за популяризирането на европейското културно многообразие” и Дейност 2 „Провеждане на комуникационни инициативи за представяне на културното многообразие на ЕС, насърчаване на толерантността, превенция на езика на омразата, в това число и за отбелязване на приноса на Република България в спасяването на евреите от Холокоста”.

Събитието по Дейност 1 предвижда познавателни игри, викторини и спортни занимания, чийто обединителен елемент е европейското културно многообразие с цел преоткриване и осмисляне на различни европейски културни традиции за свободното време. В рамките на това мероприятие Областна администрация ще си сътрудничи със сдружение „Идея спорт“. Планирано е за 22 юни от 10:30 до 12:30 часа в Градинката с мечето в Габрово.

По Дейност 2 ще бъдат организирани 7 културно-информационни събития за популяризирането на европейското културно многообразие и насърчаването на живот в толерантност и реализирани от читалища от област Габрово. Събитията стартираха от Народно читалище „Габрово - 2002”, гр. Габрово със „Живеем и танцуваме заедно. Фолклорът - залог за толерантност”. На 3 юни НЧ „Паисий Хилендарски - 1908”, с. Градница, общ. Севлиево, представи своя поглед към темата „Магията на детството за живот в толерантност“ – едно събитие изпълнено с детски усмивки, песни за доброто и приятелството, игри, викторини и разбира се награди за участниците.

На 13.06.2019г. предстои събитието „Детство – цветно приключение“, организирано от Народно читалище „Възраждане - 1927”, с Петко Славейков, общ. Севлиево.

На 21.06.2019г., Народно читалище „Пробуда – 1924“, гр. Плачковци, общ. Трявна, ще представи „Музикално-танцов спектакъл „Европейска дъга“.

На 29.06.2019г., Народно читалище „Цвятко Иванов - 1919”, с Крушево, общ. Севлиево организира „Етнофестивал на толерантността“.

На 20.07.2019г., Народно читалище „Напредък – 1884“, с. Керека, общ. Дряново кани своите жители и гости на “Лятно кино в Керека“

Събитията по тази дейност приключват на 31.07.2019г. с „Многоликата Европа, обединена от красотата на Балканското село Ловнидол“, организирано от Народно читалище „Зора-1908”, с.Ловнидол, общ. Севлиево.

„Вярвам, че нашите инициативи с читалищата ще донесат много усмивки на малки и големи, и ще успеем да усетим европейския дух и в нашите села, които имат своето достойно място за обогатяването на европейското културно наследство.“ – казва Невена Петкова, областен управител на област Габрово.

90 – години тревненско машиностроене

Областният управител Невена Петкова поздрави ръководния екип и служителите на „ЕМКО“ ООД – Трявна по повод 90 – годишнината на тревненското машиностроене. Поводът за събитието беше определен от собствениците като морална необходимост да отдадат заслуженото към историята на фирмата и всички онези хора, отдали целя си трудов път на нейното развитие. Емоционалното тържество в наскоро реновирания цех събра представители на местната власт, бивши и настоящи директори на фирмата, служители, партньори и приятели. В обръщение към присъстващите областният управител каза: „Благодаря Ви за усилията, които полагате и за това че сте отдадени на мисията, която имате, а именно да създавате условията за реализация на Вашите служители и работници. Мисия, която в днешното динамично време не е лесна, но е изключително отговорна. Мисия, от която зависи и интересът към работните места в региона, а така също и у младите хора, за да предпочетат да работят във Вашите фирми. Екипът от специалисти е най – ценното, което имате и вярвам Вие отдавна сте го осъзнали, защото както Вие инж. Димиев споделяте „ и златни машини и сгради да имате, нищо от това не върши работа без хора“… За нас е чест да работите в област Габрово и да сте фактор, който влияе върху икономическото и социално й развитие. Ето защо изразявам надежди, че и за в бъдеще ще продължите да работите за развитието и просперитета на Трявна и областта, както до сега! Пожелавам Ви и занапред да развивате Вашия бизнес, да продължавате да постигате онова, към което се стремите. Пожелавам Ви екип пълен с хора като един от най – дългогодишните ви служители – Иван Гатев, който казва, че работата трябва да се работи с желание, да си обичаш и уважаваш професията. Мисля, че това е разковничето за удовлетворени и щастливи служители, а оттам и високите резултати на фирмата. На Вас уважаеми ръководители и на целия Ви екип желая здраве и отдаденост! Помнете 90 – годишната история на Тревненското машиностроене, защото тя въплъщава трудът на стотици машиностроители.“. Началото на тревненското машиностроене е поставена на 6 май 1929 г., когато Борис Хаджисемков открива първата техническа работилница за изработка на резервни части и ремонт на машини на индустриалните предприятия. Следва бурно развитие, което преминава през различни етапи до 23 август 2007 година, когато АДВ продава площадка „Белица“ и „Складово стопанство – Горни Върпища на фирма „ЕМКО“ЕООД – София. Една година по- късно същата фирма купува и площадка „Трявна“. В състава на фирмата влизат: Обособено производство – Трявна с площадки в Трявна и с. Белица и складови бази в Горни Върпища, Ловни дол, Карнобат, Голяма Ново и Обособено производство – Монтана. Всички тези моменти от развитието на предприятието са свързани с различни хора. За всички тях, заслужили и свързали името си с историята на „ЕМКО“ ООД, разказа накратко директорът на Обособено производство – Трявна инж. Славчо Димиев, който връчи и юбилейни плакети.

Министър-председателят Борисов инспектира инфраструктурни обекти в Габрово и Севлиево

Министър-председателят Бойко Борисов инспектира строителните дейности по инфраструктурни обекти в Севлиево и Габрово.

„Сигурен съм, че българите не знаят други българи какво правят. Толкова ми е драго да гледам как сме го направили - работни места, работниците взимат добри заплати. И ако се замислиш – имаме поне 50 такива строителни площадки в държавата“, заяви премиерът Борисов при инспекцията на обходния път на Габрово. В нея участваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Заместник-министърът информира, че се очаква обходният път на Габрово, водещ към бъдещия тунел под Шипка, да бъде завършен предсрочно. Това е грандиозен проект не само за Габрово, но и за Северна България, защото ще осъществи връзката към бъдещия тунел под Шипка и вертикалната връзка Русе – Велико Търново, част от Трансевропейския коридор номер 9.

„Правим ремонтите по работещи градове. Фирмите накупиха нова техника, трупат опит, има иновация и модерно строителство“, отбеляза министър-председателят Борисов. Той акцентира върху уменията, които е наблюдавал у българските работници при строежите на инфраструктурни обекти.

При преминаването в близост до стадиона за ръгби в Габрово, премиерът подчерта, че след 1-2 години шофьорите ще минават по новоизградения път на скорост, който ще е резултат от усилията и труда на хиляди български строители. „Работниците са от Велико Търново. Все едно с ръка работят. Направо са вълшебници“, заяви премиерът, наблюдавайки строителните дейности.

Мащабният проект по обходния път на Габрово, водещ към бъдещия тунел под Шипка, е разделен на 5 етапа и се изпълнява в две фази.

В изпълнение е първата фаза, която включва строителството на 4 участъка от обекта и етапна връзка с обща дължина 23,25 км, както и изработването на разширен идеен проект за тунела под връх Шипка (3,22 км).

Втората фаза обхваща строителството на петия участък от път ІІІ-5004 „Обход на гр. Габрово“, включително и на тунела под Шипка. Общата дължина е 10,553 км. От тях новото строителство е 7,633 км (включително 3,2 км тунел под връх Шипка) и рехабилитация на 2,92 км. Общата дължина на двете фази е почти 34 км.

Досега 82% от строителните дейности по първата фаза са изпълнени. Обектът е разделен на няколко участъка. Рехабилитирани са близо 7,7 км като първи участък и е издадено разрешение за ползване. В следващия участък е извършена рехабилитация, реконструкция и ново строителство. На 21.11.2017 г. е подписан Акт 15 за установяване годността за приемане на строежа. Рехабилитирани са 3,27 км от съществуващ път и са построени нови пътни връзки „Севлиево - Велико Търново“ и „Казанлък - Габрово“ от пътен възел „Поповци“.

В изпълнение са трети и четвърти участък. Изграждат се отсечка с дължина 9,2 км и етапна връзка с дължина 3,13 км. Работи се също по 4 мостови съоръжения. Изпълнява се и тунел с дължина 540 м. Крайният срок по договора е 17 юли тази година.

Информация и снимка: Пресцентър на Министерски съвет

Още статии...