РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Областният управител откри изложба с изделия, създадени от незрящи хора

Областният управител Невена Петкова откри изложа в Клуба на съюза на слепите в Габрово посветена на Международния ден за безопасност на слепите – 15 октомври. „Експозицията представя жанрове и техники, впечатляваща феерия от цветове и форми, естетика и функционалност“ – каза Стефка Пенчева, председател на регионалната организация на слепите, която осъществява дейност на територията на три области – Габрово, Велико Търново и Ловеч. Тя представи експозицията от изделия, изработени от незрящи хора и сподели пред гостите, че идеята за тази изложба всъщност е била на областния управител на Габрово Невена Петкова, която виждайки част от произведенията, изложени по време на проведения Балкански форум за незрящи младежи преди няколко седмици в Дряново е предложила да бъдат показани и в областния град. По време на откриването на изложбата Невена Петкова сподели, че освен за възможностите за реализация, за която всички институциите трябва да създават условия да се случва, с младежите е говорила и за онзи скрития, вътрешен потенциал, който всеки един от нас притежава. „Мисля, че днес всички ние ще се убедим, че такъв има. И аз искам ние, хората, да го виждаме по-често, да направим така, че да не сме „слепи“ за хората с увреждания, да не сме „слепи“ за хората, които понякога имат нужда само от нашето внимание и добра дума. Пожелавам си днес тази уникална изложба да отвори очите ни към добро мислене, за да ни се случва.“ – каза в обръщението си областният управител на Габрово и отправи своите поздрави по случай Международния ден на белия бастун - 15 октомври, който освен празник е ден за размисъл – как обществото приема незрящите като група в неравностойно положение и премахване бариерите при общуване с тях. „В ден като днешния, вие всъщност напомняте, че сте хора като всички останали, които се нуждаят от малко повече внимание и топлота.“ – каза още Петкова с пожелание към членовете на Регионалната организация в Габрово да бъдат все така заедно, креативни и да продължават да провокират доброто у хората, за да може по този начин и обществото ни да става по – добро.

Изложбата ще гостува в Габрово до края на този месец и всеки, който има желание може да посети артгалерията на Центъра за социална рехабилитация и интеграция за пълнолетни лица с увреждания /Клуба на съюза на слепите в Габрово/ на ул. „Пенчо Постомпиров“ № 19, където ще види изделия от естествени материали – кожа, дърво, текстил и хартия. Експозицията предлага още гривни, гердани, колиета, броеници, бутикови изделия по ръчно плетиво – блузи, шалове, терлици, всички те приковаващи вниманието с прецизност и сложност на изпълнението.

Боряна, Габриела и Бранимир от ПГИ „Рачо Стоянов“ бяха „Мениджъри за един ден“ в Областната администрация

„Следвайте пътя си, бъдете успешни и реализирайте мечтите и целите си!“ – това пожелаха областният управител Невена Петкова и нейните заместници – Мария Пенева и Росен Цветков на учениците, които днес седнаха на техните столове в рамките на инициативата „Мениджър за един ден“. Оказа се, че да ръководиш администрацията и да си областен управител „никак не е лесно“ и е „много отговорна задача“ – споделиха деветокласниците Боряна, Габриела и Бранимир. В рамките на деня те имаха възможност да се запознаят с правомощията на областния управител, комисиите и съветите, които функционират. Направиха предложение да бъдат поставени мантинели за мотористи, което да бъде обсъдено по време на заседание на комисията по безопасност на движението по пътищата. Разбраха как работи деловодната система и на практика какво означава обслужване „на едно гише“. С експерт от „Регионално развитие“ учениците разработиха проектно предложение във връзка с отбелязване Международния ден на доброволеца – 5 декември. Преди да получат задължителните сертификати за участие в инициативата гимназистите споделиха своите виждания по въпроси, които ги вълнуват като учебни програми, учители, възможности и перспективи пред тях. С областния управител разговаряха и за предизвикателствата на нашата област като демографско развитие, млади хора, реализация. Ръководството на Областна администрация сподели пред младите си „заместници“, че обществото ни има нужда от млади и образовани хора, с будно мислене и мотивирани да успяват, те от своя страна благодариха за вниманието, което им е оказано и дори предложиха подобни срещи и разговори между представители на институции бизнес и училища да продължат, защото ще бъдат от полза за кариерното ориентиране на учениците.

Дневният център за пълнолетни лица с увреждания в Габрово – на 10 години

Областният управител Невена Петкова заедно със заместник областния управител Мария Пенева бяха гости на тържество по повод 10 годишния юбилей на Дневен център за пълнолетни лица с увреждания Габрово. В поздрава си към всички ползватели на Дома, гости и приятели Невена Петкова пожела най-вече щастие, а  „любовта, с която са заобиколени всички тук никога да не спира“ – каза още тя и благодари на целия екип, който споделя радостните моменти и предизвикателствата. „Бъдете здрави, все така мотивирани и вдъхновяващи за всички нас!“ – допълни още областният управител. Освен милите думи, прекрасните изпълнение, с които рождениците изненадаха своите гости, подаръците и разбира се празничната торта днешният ден за всички, които са свързали живота си с Дневния център и го приемат като своя мисия, е ден за равносметка, благодарност и повод за гордост за изминалите 10 години. „Години, които превърнаха мечтите на родители и специалисти за създаване на този център в повече от реалност. Дневният център зае своето място в структурите на социалните услуги и с гордост отбелязва развитие си в различни насоки за интеграцията на младите и пълнолетни хора с увреждания от града. Почувствахме се горди ,че сме част от случващото се ,от добрите дела и бъдещето на хората с увреждания в нашия град!“ – сподели развълнувано директора на центъра Росица Димитрова.

За да споделят празника бяха дошли депутати, представители на община Габрово, на културни и социални институции, дарители и най-вече приятели. Всички те имаха възможност да разгледат своеобразна изложба с произведения, изработени от хората с увреждания по време на тяхната арт – терапия.

И в община Севлиево вече функционира Дневен център за възрастни хора с увреждания

Областният управител Невена Петкова присъства на тържествено откриване на Дневен център за възрастни хора с увреждания „Добрина“ в община Севлиево. Центърът се реализира по проект по Оперативна програма «Развитие на човешките ресурси» 2014-2020 година, съфинансиран от Европейски съюз чрез Европейския социален фонд на обща стойност 391 128.00 лв. Водеща организация по проекта е Сдружение „Социална подкрепа и информация“, а партньор – Община Севлиево.

Дневният център в гр. Севлиево ще предоставя социална услуга, която създава условия за цялостно обслужване на потребителите през деня, свързана с предоставяне на храна, задоволяване на ежедневните здравни, образователни и рехабилитационни потребности, както и на потребностите от организация на свободното време и личните контакти. Проектът предвижда в началото на предоставянето на услугата психолог и социален работник да проведат разговори с всеки един от потребителите на Дневния център и да бъдат изготвени индивидуални планове за работа. Въз основа на тях ще се изготви и групов план за работа.

Областният управител получи уникален персонален код за достъп до електронното си досие в НЗОК

Областният управител Невена Петкова получи днес своя уникален персонален код за достъп до електронното си досие в НЗОК от директора на Районната здравноосигурителна каса Захари Дошков. Той обясни какво представлява това досие и какви са предимствата гражданите да имат електронен достъп до своя здравен статус. Дошков подчерта, че процедурата е напълно безплатна и отнема само няколко минути. След като получи своя уникален код Невена Петкова на практика проследи в системата отразеното в медицинското си досие и сподели, че това е добра възможност за хората освен да следят здравословното си състояние и да осъществяват контрол. Това коментира и директорът на здравната каса в Габрово и допълни, че направеното е една от първите стъпки към електронното здравеопазване макар и да има още много какво да се случи в това направление.

„Електронните услуги, които се въвеждат целят единствено улеснение на гражданите и пестене на тяхното време. Достъпът, който ни предоставя този уникален персонален код освен, че ни дава пълна информация показва и отношението ни към собственото ни здраве.“ – каза областният управител Невена Петкова и призова всички служители в Областна администрация, териториални структури, граждани да отделят няколко минути от своето време и да се възползват от предоставеното им възможност.

Код за достъп до системата може да получи всеки след предоставяне на документ за самоличност на място в РЗОК Габрово, или нейните общински офиси в градовете – Севлиево, Дряново и Трявна.

Още статии...