РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Представяне на триизмерен макет „Западен обходен път и тунел под връх Шипка”

Областният управител Мариян Костадинов ще присъства на официалното откриване на триизмерния макет на националния обект „Западен обходен път и тунел под връх Шипка”.

Събитието ще се състои на 9 април, от 11 часа в зала 203 на ПГСАГ „Ангел Попов”, гр. В. Търново .

Идеята за разработването на подобен макет е инициирана от ръководството на строителната гимназия и областния управител на Габрово, който в хода на изработката оказа логистична подкрепа за реализирането й.

Очаква се гости на мероприятието да бъдат кметът на община Велико Търново, областният управител на област Велико Търново и неговият заместник, началникът на РИО-Велико Търново, директори на училища от Общината, представители на Камара на архитектите в инвестиционното проектиране; на архитектите в България; на инженерите в инвестиционното проектиране и на строителите в България, както и на строителните фирми „Пътпроект”, „Пътни строежи”, „Мостстрой”.

Работна среща на Министър-председателят и министър на външните работи Марин Райков с областните управители на всички области в страната

Министър-председателят и министър на външните работи Марин Райков се срещна днес в Министерския съвет с областните управители на всички области в страната. Основна цел на срещата беше установяването на ефективната координация в съвместната работа на служебното правителство и областните администрации около организирането и провеждането на предсрочните парламентарни избори в контекста на специфичната ситуация. Акценти в срещата бяха още институционалната стабилност, нуждата от прозрачно управление и взаимодействие с гражданското общество, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

„Тъй като нашата цел е действително да възстановим и да изградим доверие сред обществеността в нашия потенциал да бъдем прозрачни и безпристрастни, ви моля всеки един от вас да вземе решение за себе си. Тези от вас, които имат партийни функции, а също така и тези, които изпълняват кoординаторски функции за съответна политическа сила в рамките на изборите, да предприемат необходимите мерки и от началото на кампанията или да излязат в отпуск, или да преосмислят своите ангажименти към съответната политическа сила.

продължава>

Росен Плевнелиев:„Ако има един човек в държавата, който не трябва да бъде убеждаван за тунела под Шипка – това съм аз.”

 

 

„Ако има един човек в държавата, който не трябва да бъде убеждаван за тунела под Шипка – това съм аз.” – това съобщи Президентът Росен Плевнелиев по време на работната среща с кмета на община Габрово Таня Христова, областния управител Мариян Костадинов, фирми и институции, подпомогнали общината при преодоляването на последствията от бурните ветрове в региона на 14 март. Пред участниците в срещата Плевнелиев обясни, че е запознат в най-малки детайли с проекта и неговия напредък и допълни, че за него това е стратегически приоритет. С казаното Президентът даде да се разбере, че ще продължи да работи по този проект, така както го е правил от неговото начало. Към момента държавата вече е осигурила 77,4 млн. лв, има избран изпълнител и предстои подписване на договор от АПИ. Плевнелиев изрази съжаление, че процедурите по обжалването, които текат, бавят проекта и допълни „Ако нямаше тези обжалвания, ние днес щяхме да правим първа копка. Западният обходен път можеше да почне утре, ако не се обжалваше екологичната оценка”.

продължава>

Положителна оценка за участието си в инициативата дадоха участниците в „Мениджър за един ден”

И тази година Областна администрация подкрепи националната инициатива “Мениджър за един ден”. Заинтересовани от работата на държавната администрация, ученици от ПГТ “Пенчо Семов” и ПГИ „Рачо Стоянов”участваха в работния процес в Габрово. Преди обаче да се запознаят с отделните звена, младежите научиха що е това държавна администрация, какви са функциите и правомощията на Областния управител, как се осъществяват политиките на регионално ниво и как работят общата и специализираната администрация. С особен интерес всички те се запознаха с експертите в областна администрация, които споделиха своя опит и въведоха в работата си своите млади колеги. Първоначално учениците бяха разпределени съгласно своите интерес, след което на ротационен принцип преминаха през всяко едно звено. Особен интерес предизвикаха електронния документооборот в администрацията, проектите, по които се работи, управлението на държавната собственост и работата на юрисконсултите.

продължава>

Президентът Росен Плевнелиев ще направи посещение в Трявна и Габрово

В петък, 29 март, президентът Росен Плевнелиев ще бъде на посещение в Трявна и Габрово.

В 10.30 часа в Трявна държавният глава ще посети SOS Детско селище в града, където ще се запознае с пораженията, предизвикани от бурните ветрове в региона преди дни, и с нуждите на благотворителната институция от подкрепа за възстановяване на щетите. Селището в Трявна функционира от 1993 г. и осигурява семеен тип грижа за деца до 18 години, настанени извън родните им места като мярка за закрила.

В 14.30 часа в Габрово държавният глава ще посети мобилната приемна на президентската институция, която отвори врати в града от сряда, 27 март, и ще се запознае с проблемите на габровци. Експертите на Администрацията на Президента ще приемат молби и жалби на граждани от Габрово и областта до 16.30 часа на 29 март.

Това е втората мобилна приемна, която президентската институция открива за граждани извън столицата. От 22 януари до 27 март 2013 г. в отдел „Приемна“ в Администрацията на Президента са постъпили 10 500 молби, жалби, сигнали, декларации, отворени писма, петиции. Най-многобройни (16%) са исканията за преразглеждане на дела, за отмяна на влезли в сила решения на съда, за възобновяване на досъдебни производства, за получаване на правна помощ. В 15 на сто от случаите граждани са потърсили от президентската институция финансова подкрепа, съдействие за получаване на социални помощи и услуги и други.

За района на Габрово е най-голям броят на преписките от областта на правоприлагането и исканията, свързани със социални проблеми – трайна безработица, ниски доходи и тежко социално положение.

Още статии...