РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

От днес "Шипченска епопея" има интернет сайт

Областният управител Мариян Костадинов представи днес интернет сайтът на Шипченската епопея, разработен специално за събитието от Областна администрация – Габрово.

Сайтът ще представя цялата информация, която е свързана със 134-та годишнина от Шипченската епопея и ще бъде популяризиран на интернет-страниците на  министерства, ведомства и всички 28 областни администрации в страната. „Една от възможностите на сайта е поддържането на обратна връзка с гражданите, т.е всеки, който иска  ще може да изпрати своето предложение в посочената форма – това е и целта му, да генерира предложения, мнения и препоръки, които да се използват за организацията на 135-тата годишнина” – обясни областният управител.

От днес всички новини, съпътстващи организацията на честванията, както и самите тържества, съдбовната битката във факти, исторически разработки на ученици от Националната Априловска гимназия, а така също и галерия от снимки,  ще бъдат достъпни на www.shipka.gb.government.bg.

Областният управител представи официалната програма на Шипченската епопея

 

Областният управител на Габрово представи днес пред журналисти програмата на Националните чествания по повод 134-та годишнина от Шипченската епопея. Пред всички тях Костадинов сподели мотивите си, които са го подтикнали да работи през изминалата година в подкрепа на целта - отбелязването на боевете да бъде национално  занапред.

„Всички институции, с които съм водил разговори през това време, регламентиращи едно такова събитие са изумени, както и аз също, че то не е намерило подобаващо честване от страна на държавата в годините до момента“ - коментира областния управител и допълни „Мисля че държавата в този момент се връща към своята история и всички действия, които предприех и всичко което се случва, не са плод само на моите усилия, а са били разбрани от всички държавни институции, с които съм комуникирал по тази тема и са изключително подкрепени.“

На срещата днес  областният управител представи и официалната програма на тържествата, които ще започнат на от 17.45 часа на 20 август и ще завършат в 14.00 часа на 21 август 2011 г.

Началото ще бъде дадено с историческа изложба „134 години Шипченска епопея", която ще бъде открита лично от проф. Божидар Димитров и ще е изложена в ХГ „Христо Цокев” от 20 август до 1 септември. Изложбата е дело на Регионален исторически музей, Регионална библиотека „Априлов-Палаузов" и Държавен архив.

Програмата ще продължи с празничен концерт- спектакъл на Гвардейски представителен духов оркестър – нещо което до този момент не е представяно пред Габровци. А след него ще има тържествена проверка – заря. На официалните чествания през този ден ще присъства председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева.

На 21 август програмата продължава с отслужването на панихида в Соколския манастир  в памет на загиналите, водена от Великотърновския митрополит Григорий. Предвиден е и поход под егидата на Областния управител от Соколския манастир до връх Шипка, в който се очаква да се включи и премиерът Борисов. В заключителната част на честванията, на връх Шипка ще  има тържествено отбелязване на 134-та годишнина от Шипченската епопея , което ще завърши с традиционната възстановка на шипченските боеве, но в по-големи мащаби и сериозна организация.

 

Покана за журналисти

Уважаеми журналисти,
заповядайте на 26 юли/ вторник/ от 11.00 часа на нарочна пресконференция с Областния управител г-н Мариян Костадинов,
по повод организираните Национални чествания на Шипченската епопея.
Пресконференцията ще се проведе в заседателната зала на Областна администрация - Габрово.
Ще Ви очакваме!

П Р Е Б Р О Я В А Н Е 2011 – ПРЕДСТАВЯНЕ НА ОКОНЧАТЕЛНИТЕ ДАННИ

НА 21 ЮЛИ 2011 г.(ЧЕТВЪРТЪК), ОТ 11 ЧАСА В ЗАСЕДАТЕЛНАТА ЗАЛА НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ – ГАБРОВО ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ

 

П Р Е С К О Н Ф Е Р Е Н Ц И Я

 

НА ТЕРИТОРИАЛНОТО СТАТИСТИЧЕСКО БЮРО – ГАБРОВО,

НА КОЯТО ЩЕ БЪДАТ  ПРЕДСТАВЕНИ

 

ОКОНЧАТЕЛНИ ДАННИ ОТ ПРЕБРОЯВАНЕ 2011 ЗА ГАБРОВСКА ОБЛАСТ.

 

Постоянна комисия по заетост към Областния съвет за развитие

На 15 юли/петък/ от 11.00  часа в заседателната зала на Областна администрация ще се проведе заседание на Постоянната  комисия по заетост към Областния съвет за развитие. Темите включени в дневния ред за обсъждане са:

- Приоритети в политиката по заетостта и обучението на възрастни на местно ниво, залегнали в стратегически документи за регионално развитие с акцент върху изпълнението през 2012г.

- Основни целеви групи на местния пазар на труда с трудности пред професионалната си реализация, към които приоритетно следва да се адресират мерки за подкрепа.

- Успешни проекти и програми за заетост и обучение (с акцент върху регионалните и местните инициативи), финансирани със средства от различни източници, които считаме, че следва да продължат да се реализират.

- Конкретни проблеми при изпълнението на програми за заетост и обучение.

Още статии...