РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

„До дни започват реални строително-монтажни работи”

„До дни започват реални строително-монтажни работи” – това съобщи областният управител Мариян Костадинов по повод рехабилитацията на сграда №2 на Областна администрация – Габрово. Проектът “Зелени инвестиции за енергийна ефективност на административна сграда на ул.”Брянска” № 30, гр.Габрово” беше официално представен пред журналисти на вчерашната пресконференция, по време на която инж. Радинка Томова, Директор на специализираната администрация представи трите етапа, през които ще преминат дейностите.

Първият етап предвижда изграждане на Център за услуги и информация на хора с увреждания, т.е. „ако един гражданин с някакво увреждане иска да ползва административна услуга, предоставяна от някоя от държавните стуктури в сградата – няма да е необходимо да се качва по етажите, а ще може да я получи там на място, защото служителите  ще слизат в центъра” поясни областният управител и допълни, че центърът ще бъде разположен в приземния етаж.

Вторият етап от проекта предвижда подмяна на металната дограма навсякъде, където към момента не е сменена. Ще бъде извършена хидро и топлоизолация на фасадите и покрива, монтиране на  инвенторни системи  за отопление и поддържане на постоянна температура. 416 -тте фотоволтаични панела ще произвеждат близо 23 хиляди киловатчаса годишно -енергия, която ще е единствено за нуждите на сградата. „Тези панели обикновено се поставят на покрива, но нашето проектантско решение е по-интересно. Още повече, те ще бъдат красив, елегантен елемент на фасадата.” обясни инж.  Томова и отправи апел към всички граждани за разбиране и търпение от тяхна страна заради неудобствата, които ще причинят ремонтните дейности, но увери, че Областна администрация е замислила нещо много интересно и до две години сградата ще стане една от най-красивите и емблематичните в града ни.

Последният етап предвижда изграждането на две нови панелни тела  на северната фасада – панорамен асансьор и аварийно стълбище. Този етап е на ниво изваждане на разрешение за строеж. Неговата стойност е 400 000 лева като финансирането ще се търси допълнително по други програми.

Стойността на проекта е близо 1 млн лв, а до края на февруари ще бъде готова фасадата и климатичната инсталация.

 

 

Областният управител връчи плакети за особен принос

Областният управител връчи плакети за особен принос в организацията на Шипченската епопея на полк. Боян Ставрев, началник на Националната гвардейска част и Николай Икономов от Министерството на отбраната. Пред събралите се 207 сержанти, офицери, войници и цивилни на тържествена церемония в Щаба на Националната гвардейска част областният управител изказа своята благодарност за участието на всички тях и изключителния професионализъм , който са демонстрирали по време на мероприятията. „Признателен съм, че заедно с Вас успяхме макар и малко да съживим българския дух и да накараме габровци и гостите от страната да се почувстват по-големи патриоти. Вярвам, че заедно с Вас успяхме да направим така че да отдадем необходимата почит и преклонение към всички борили се за нашата свобода и паднали в битката при Шипка” – обърна се към войниците Мариян Костадинов и допълни „Радвам се, че един от символите на българската държавност, каквато е Националната гвардейска част вече е част от нас - всички ние, които се опитваме чрез действията си да накараме българинът да се почувства повече горд от своята национална принадлежност и история.”

След като сподели своите впечатления от инициативите, които съпътстваха тазгодишните чествания, областният управител изрази най-искрената си благодарност към „един човек, без чиято помощ Шипченската епопея нямаше да е това, което видяха и усетиха габровци и гостите, към един заслужил приятел на Габрово” – Иван Иванов, Началник „Човешки ресурси” в Министерство на отбраната. За втора поредна година Иван Иванов застава зад каузата Шипченска епопея и показа, че инициативния комитет по организацията може да разчита на неговата безрезервна подкрепа. Като жест на признателност областният управител му връчи почетния символ на Областна администрация – Габрово, като символ на държавността и единството на институциите на всички нива.

След церемонията Костадинов се срещна с членовете на софийския клуб „Традиция”, където в присъствието на ръководството поднесе почетен плакет на председателя на дружеството, за това че 10-та поредна година стотици доброволци от цялата страна изнасят един от най-големите и въздействащи открити уроци по история, който пресъздава преломния момент в българската история, а именно Шипченските боеве.

         

   

 

Приключи класирането на стажанти по програма „Старт в кариерата” в Областна администрация – Габрово

Приключи класирането на стажанти по програма „Старт в кариерата” в Областна администрация – Габрово.

Общо 18 дипломирани младежи и девойки от различни университети в страната  се явиха на интервю за заявените от администрацията две бройки към дирекция АПОФУС Комисия в състав: Неделчо Търкаланов, заместник областен управител, Николай Петров, директор на дирекция АПОФУС и Биляна Големанова, старши юрисконсулт, проведе подробно събеседване с всеки един от кандидатите, което включваше  въпроси от областта на правомощията на областен управител, контролът, който той осъществява върху органите на местното самоуправление и др.

Резултатите са изпратени в Бюро по труда – Габрово.

Националната програма предвижда деветмесечен трудов стаж за младите хора, по време на който те получават от държавата и месечно заплащане в размер на 400 лева. Работодателите се обявяват чрез бюрата по труда в страната. Стажувалите в държавните институции имат и по-голям шанс след време, ако се освободи позиция, да бъдат поканени да работят в тях.

Четирима души се включиха доброволно в кръводаряването

Четирима души дариха кръв във временно разкрития пункт за кръводаряване в областна администрация – Габрово, в това число и областният управител Мариян Костадинов. Няколко доброволци бяха върнати след консултация с медицинския екип по различни съображения. От кръвния център към областната болница обясниха, че за изминалата седмица, откогато е стартирала кампанията на национално ниво, само четирима души са се отзовали на призива и изразиха надежда, че до края на следващата седмица броят им ще се увеличи. Медицинския екип подчерта, че за да дариш кръв не е нужна кампания и всеки, който има желание може да го направи във всяко друго време от годината.

Кампанията продължава и през следващата седмица, когато на 25 септември, ще се включи и Техническият университет, а на 27.09.2012 г. пункт за даряване ще бъде разкрит и в сградата на община Севлиево.

Освен временно разкритите пунктове за кръводаряване, желаещите да се включат в кампанията могат да го направят всеки делничен ден в Кръвния център на МБАЛ "Д-р Тота Венкова" от 8.30 до 13.30 часа.

Важно е да се знае, че минималният срок между две кръводарявания следва да е най-малко 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави, отпочинали и да не са приемали лекарства през последните 48 часа. Необходимо е също преди това те да са приели храна. При посещение на кръвните центрове задължително трябва да се  представи документ за самоличност. Дарилите кръв получават по 2 дни платен отпуск съгласно разпоретбите на Кодекса на труда.

Акцията е част от националната кампания, която стартира преди дни в цялата страна по призив на Министерството на здравеопазването и Националния хематологичен център заради недостиг на кръв и плазма от кръвни групи А и О.

Областният управител с призив към всички, които могат – да се включат в кампанията по кръводаряване

Областният управител Мариян Костадинов изпрати писма до кметовете на общините и ръководителите на всички териториални структури на територията на областта, във връзка с националната кампания по кръводаряване, с апел служителите, които имат възможност да се включат в акцията. „Добре е кръводаряването да се превърне в традиция, а не да се разчита на кампанийността”, коментира областният управител и допълни, че той лично е дарявал кръв няколкократно.

В тази връзка  на 21 септември от 9.00 до 13.00 часа в заседателната зала на Областна администрация – Габрово ще бъде открит пункт за даряване на кръв, където всички желаещи жители от Габрово и региона ще могат да помогнат за набавяне липсите на  кръв от групите А и О.

На 25 септември ще бъде разкрит пункт и в ТУ – Габрово, в корпус № 1, ст. 1109 отново от 9.00 до 13.00 часа.

На 27 септември в сградата на Община Севлиево всички желаещи доброволци ще могат да дарят кръв в часовете от 9.00 до 13.00 часа.

Освен в разкритите временни пунктове за кръводаряване желаещите да се включат в кампанията могат да го направят всеки делничен ден в Кръвния център към МБАЛ „Д-р Тота Венкова” от 8.30 до 13.30 часа.

Важно е да се знае, че минималният срок между две кръводарявания следва да е най-малко 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави, отпочинали и да не са приемали лекарства през последните 48 часа. Необходимо е също преди това те да са приели храна. При посещение на кръвните центрове задължително трябва да се  представи документ за самоличност.

Още статии...