РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Информационни събития за Българското председателство и в Дряново и Трявна

Поредните информационни събития за региона, организирани от областния управител по повод Българското председателство на Съвета на Европейския съюз се проведоха в общините Дряново и Трявна. Основната им цел е да насочат вниманието на аудиторията върху ползите за България от членството й в ЕС и подготовката на страната ни за предстоящото председателство. Именно това е и темата на презентацията, която областният управител Невена Петкова представи пред участниците в срещите. Така например като икономически и социални ефекти от пълноправното ни членство в съюза тя посочи присъединяването на страната ни към единния европейски пазар, достъпа до европейски средства, трайната тенденция по нарастване на инвестиционния интерес. Представени бяха европейските институции, както и ключовите послания в програмата на ротационното председателство на България на Съвета на ЕС.

Изборът за аудитория, а имено младежка, която участва в събитията в общините не е избрана случайно, защото развитието на младите хора е един от четирите основни приоритета, върху които е насочен фокусът на българското председателство. Те имаха възможност да се запознаят и с информация за реалните ползи на България от членството й в ЕС, какво на практика се е случило през тези 10 години, как са се променили условията ни на живот, какво означава да си гражданин на Европейския съюз. Това беше представено от управителя на Областния информационен център в Габрово Маринела Събева, която посочи и конкретни данни. В Трявна ученици от СОУ „Петко Р. Славейков“ представиха европейски проект, в който са участвали – от кандидатстването, одобряването им до финала в Брюксел.

Пътуващата изложба на тема „Нещо българско и родно…в ЕС“ беше акцент във втората част от информационните събития, които продължават в три читалища в селата Съботковци, Гостилица и Кисийците.

С информация за българското Председателство на Съвета на ЕС, дискусия с евродепутата Андрей Новаков и изложба премина първото от поредицата комуникационни събития за областта

Областният управител Невена Петкова откри в град Севлиево първото от поредицата комуникационни събития във връзка с отбелязването на Десетата годишнина от членството на България в Европейския съюз и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. На срещата присъстваха народният представител Иглика Иванова, двамата зам.областни управители, заместник - кметове, началникът на РУО - Габрово, представители на Училищно настоятелство - Севлиево, на неправителствени организации, ученици.

„Целта на информационната кампания е да представи приоритетите на българското Председателство на Съвета на ЕС. Публичността и широката информираност са основа за успешното ни развитие като страна член на Европейския съюз”, каза при откриването на форума областният управител и представи ключовите послания в програмата на България и основните тематични измерения, върху които ще бъде фокусирано председателството на страната ни. "Това е възможност да покажем страната, която обичаме - една Проевропейска България, имаща своя цивилизационен принос към културно-историческото наследство на Европа, интегриран член нужен за бъдещото развитие на Европа." - заяви Невена Петкова и допълни, че водещият принцип на работа по време на нашето Председателство ще бъде запазването на единството и солидарността между държавите - членки, ще насърчава партньорствата и ще бъде отворено към гражданите.

Областният управител сподели още, че в период, когато ЕС е изправен пред множество предизвикателства и възможност, България има уникален шанс да участва в процесите на формиране и реформиране на ЕС такъв, какъвто биха искали да го видят европейските граждани и за какъвто мечтаят и младите хора.

"Председателството е отговорност на цялото общество и всички можем да допринесем за успеха му и за представянето на България по начина, по който страната ни заслужава. Девизът му е "Съединението прави силата" и е отражение на историята на страната ни и държавността, а същевременно и на идеята за обединена и солидарна Европа." - допълни още по време на презентацията си Невена Петкова.

По време на срещата участниците в нея имаха възможност да разговарят с евродепутата Андрей Новаков, който представи различни аспекти от работата си в Европарламента. Говори за възможностите за младите хора и отговаря на различни въпроси свързани с Евросъюза.

В края на информационната среща областният управител Невена Петкова откри изложба с фотографии на тема „Нещо българско и родно…в ЕС“. Изложбата е от проведен конкурс в рамките на инициативата за популяризиране на БГ Председателството. В десет табла са подбрани снимки, които представят България по различен начин. Прави впечатление, че онова „нещо“, което най-много напомня на хората, които са извън родината ни за нея са българските народни танци, защото получените такива снимки са преобладаващи. „Хорото е символ на цялост и на обединението ни навсякъде по света“, споделя областният управител Невена Петкова и допълни, че за конкурса са участвали снимки от Испания, Италия, Румъния, Литва, Германия,Австрия, Белгия, Великобритания, както и в изложбата е включена една провокация, която показва, че България не е само в рамките на ЕС, а стига и до …Антарктида. Символична награда беше връчена на Георги Анадолов, който изпрати снимка с дълбока символика – в сърцето на Лондон красотата на българските народни танци. Анадолов е организатор на Събор „Древно наследство“, който представя и популяризира богатството на българските традиции и фолклор в британската столица.

Изложбата предстои да бъде представена в Дряново на 23 октомври, от 16:00 часа в Ритуалната зала на Общинската администрация. Това е и началният час на информационното събитие там. За Община Трявна събитието ще се състои на 25 октомври отново от 16:00 часа в заседателната зала.

На 20 октомври в Севлиево ще се проведе първото от трите информационни събития за региона, посветени на десетата годишнина от членството на България в ЕС и предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС

Стартират информационни събития, посветени на десетата годишнина от членството на България в ЕС и предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС. Събитията са част от предвидените дейности по реализацията на Работната програма на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз за 2017 г. и ще се проведат в общините Севлиево, Дряново и Трявна. Целта е обществеността да бъде информирана за ползите на Република България от членството в ЕС, да се провокира интересът на гражданите от различните населени места към представените теми, свързани с Българското председателство на Съвета на ЕС

Събитията стартират на 20 октомври от 18:00 часа в зала 300 на Общинската администрация – Севлиево. В първия панел областният управител Невена Петкова ще представи презентация на тема „10 години България в Европейския съюз и Председателство на България на Съвета на ЕС“. Във втората част на срещата ще участва евродепутатът Андрей Новаков, който ще представи европейската програма за младежко предприемачество ALECO и ще дискутира с участниците в срещата различни въпроси, свързани с Европейския съюз. Срещата ще завърши с откриване на изложба на тема „Нещо българско и родно… в ЕС“. Тя представя фотографии, които не претендират да бъдат професионални, а по-скоро да въздействат емоционално, докато откриваме кое е онова нещо, което ни напомня за България извън нейните териториални граници. Изложбата ще е пътуваща и ще бъде представена и по време на следващите две информационни събития - в Община Дряново на 23 октомври и в Община Трявна на 25 октомври.

Културни инициативи, свързани с 10-та годишнина от членството на България в ЕС и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС са предвидени и в читалищата на с. Съботковци, с. Гостилица и с. Кисийците, съответно на 26, 27-28 и 31 октомври.

В събитията са поканени да участват граждани, представители на бизнеса, неправителствените организации, ученици в гимназиален етап.

Областният управител участва в обсъждане на актуализираната Стратегия за национална сигурност на Република България

Областният управител на област Габрово Невена Петкова и главен експерт ОМП в Областната администрация Валентин Станков участват днес в обществено обсъждане на актуализираната Стратегия за национална сигурност на Република България. Домакини на събитието са НВУ „Васил Левски“ Велико Търново .

Представянето на Актуализирания документ направи д-р Георги Кръстев, съветник към политическия кабинет на министър-председателя и секретар на Съвета по сигурността, който акцентира върху новите моменти в стратегията и разясни стъпките в процеса на актуализация на документа, както и поясни, че документът е отворен за препоръки и допълнения.

Участниците в срещата са представители на държавната власт, висши училища и неправителствени организации, работещи в сферата на националната сигурност.

Проектът на стратегията е разработен от Междуведомствена работна група съгласно заповед № P-128 от 6 юли 2017 г. на министър-председателя Бойко Борисов. Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност ще изпълнява функциите на секретариат на Междуведомствената работна група и подпомага нейната работа.

Снимка: Дарик - Велико Търново

Областният управител Невена Петкова и нейния заместник Росен Цветков – гости на тържествата в Севлиево

С водосвет за здраве и официално издигане знамето на Севлиево започнаха празниците на града. На церемонията присъстваха областният управител Невена Петкова и заместник областният управител Росен Цветков, народният представител Иглика Събева, евродепутатът Илхан Кичюк, председателят на Общински съвет – Севлиево Здравка Лалева,заместник – кметове, общински съветници, жители и гости на града. Под звуците на химна на Република България заслужили ученици от севлиевски училища имаха честта да издигнат знамената пред сградата на общината. Веднага след това бяха връчени почетните отличия на Севлиево. По време на тържествената сесия на Общинския съвет областният управител Невена Петкова отправи приветствие и пожела просперитет за града, мир и спокойствие. „Празникът за всички нас е времето, в което ни завладяват положителни емоции, време, което ни изпълва с гордост и респект пред историята и пред всички онези, допринесли за съхранение на севлиевския дух. Днес наша е отговорността за развитието на града – на институции, бизнеса, и преди всичко - на хората, защото един град е такъв, какъвто са неговите жители. Разбирателството между местната и държавна власт и различните проекти са инструментът, с който можем да постигнем значими за развитието резултати, но как ще бъдат използвани те – зависи само от гражданите. Като част от този град и като представляващ институцията Областен управител мога да заявя, че в мое лице всички Вие имате партньор, ангажиран с проблемите и радостите, които ви вълнуват. От своя страна аз разчитам на опита, професионализъм и отдадеността на местната власт в работата й за добруването на хората от община Севлиево.“ – подчерта в словото си Невена Петкова и допълни: „На всички онези, които работят за доброто на нашия град пожелавам да запазят енергията, с която работят, да продължават да изпълняват все така отговорно своите ангажименти към хората и да не забравят, че всичко, което правят днес, ще остане за идните поколения.“

На днешното заседание Общински съвет – Севлиево удостои посмъртно със званието„Почетен гражданин на град Севлиево“ генерал Стефан Нерезов. За заслуги в различни обществени и социални дейности „Почетен знак - Севлиево“ получиха: Ярослав Дончев -директор на „Идеал Стандарт - Видима“ АД, евродепутатът Илхан Кючюк, Момчил Кънев - управител на фирма „Никипласт-М“ ООД, преподавателят по физическо възпитание и спорт Стефан Кацарски, Стоянка Ботева - председател на сдружение „Надежда – 2001“ и Радка Грозева от НЧ „Развитие – 1870“.

Още статии...