РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Доброволчески практики в област Габрово, които ни доближават до Европейските такива

«ИМКА – Габрово, за тринадесети път отбелязва Международния ден на доброволците – 5 Декември». Събитията в чест на празника са под патронажа на Областния управител на област Габрово – г-н  Мариян Костадинов.

 

Празничните инициативи се осъществяват в рамките на седмицата: «Европа - България» 01-07 декември 2012, в изпълнение на работната програма за 2012 година по Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

Седмица преди международния ден на доброволците ИМКА Габрово обяви набирането на номинации за традиционните награди за доброволци и организация най-активно работила с доброволци през 2012 година.

По повод наближаващия празник г-жа Янкабакова споделя: «Радвам се, че през годините организацията ни успя да създаде и наложи традицията на младежко доброволчество, с което продължава да насърчава участието на младежи, а и на други групи граждани като доброволци в различни обществено значими проекти и инициативи на неправителствени организации, местни власти и други обществени институции. И тази година ще раздадем традиционните награди в различни категории - най-млад доброволец, доброволец ветеран, доброволец в сферата на младежките дейности, в сферата на екологичните дейности, благотворителността и др. По традиция ще наградим и организация/или институция, която най-активно е работила с доброволци през 2012 г. Номинации могат да се представят за доброволци и за организации, работещи на територията на всички общини от областта.»

Краен срок за представяне на номинациите в хартиен или електронен вид –  6 декември 14:00 часа. Комисията, която ще обсъжда номинациите на доброволци и организации ще заседава в 16:00 часа.

Празничната церемония за награждаване  ще се състои в петък, 7 Декември 2012 г. от 18.00 ч. в залата на 3-я етаж на Художествената Галерия в Габрово. Програмата включва - официална церемония за награждаване и празнична програма.

 

Празника се провежда под мотото: „Как доброволчеството променя живота?!”. Това е и тема на работната дискусия, която ще се проведе от 16:30 до 17:30, в същата зала в Художествена галерия «Христо Цокев», непосредствено преди официалната церемония. По време на дискусията ще бъдат представени доброволчески практики в област Габрово, които ни доближават до добрите Европейски практики в областта на младежкото доброволчество и участие. Надяваме се обменените мнения и добри практики в рамките на дискусията да спомогнат за задълбочаване на сътрудничеството между организациите работещи с доброволци в общините на област Габрово, както и за задълбочаване на подкрепата на местните общности (общински администрации, работодатели, активни НПО, читалища, училища и различни групи граждани) за доброволците и техните инициативи.

Каним всички доброволци от общинините в областта, от местните центрове за работа с доброволци, приятели и съмишленици, както и представители на организации и институции от региона, които подкрепят работата на доброволците да участват в събитията  на 7  декември, петък, посветени на Международния ден на доброволците.

Седмица „Европа-България” от 3 до 7 декември

 

Габровска област се включва в седмицата, посветена на 5-годишнината от членството на България в Европейския съюз. От 3 до 7 декември различни културни и информационни мероприятия ще отбележат седмицата „Европа-България. Инициативата се координира от администрацията на Министерски съвет в изпълнение на Работната програма за 2012 г. по Комуникационната стратегия на България за ЕС със съдействието на Съюза на българските читалища.

В няколко последователни дни в читалищата в Гостилица, Плачковци и Яворец ще се проведат информационни дни свързани с кампанията, по време на които жителите и гостита на населените места ще бъдат поздравени и от самодейните състави на читалищата. Областният информационен център е подготвил материали за ЕС, които да бъдат пезентирани на учениците в училищата от региона. „Глобални библиотеки” също се включват в кампанията като цяла седмица всички желааещи ще могат да се забавляват и да научават много интересни факти свързани с Европейския съюз под формата на онлайн игри.

В края на седмицата на среща дискусия са поканени всички ученици от 11 и 12 класове в Габрово по време на която ще имат възможност да гледат филм,посветен на работата на европейските институции и как работят за справяне с проблемите на гражданите. Церемонията по награждаване „Доброволец на годината” също е част от инициативата, където Областният управител ще награди и победителите.

 

„Приказка през твоите очи”

 „Приказка през твоите очи” е мотото на тазгодишната Коледна инициатива на Областна администрация – Габрово, която стратира от 1 декември. Възрастови ограничения за участниците няма, така както и за приказките - възраст няма. Всеки желаещ да ни изпрати неговата приказка, било тя художествена или истинска случка, трябва да спази едно единствено условие – в нея да присъства Доброто. Това може да е Вашата авторска приказка, която разказвате на детето си, или случка, която е докоснала сърцето Ви или просто за човек, на когото искате да благодарите, че ви е направил Добро.

Предложете ни Вашата добрина, разказана в „Приказка през твоите очи”, за да покажем, че 2012 година не е отминала напразно.

Нашето желание е да получим колкото може повече добрини, за да има по една приказка за всеки ден от следващата година, която да бъде представена на сайта на администрацията.

В навечерието на Коледа всяка получена приказка ще бъде изпратена като Коледно пожелание от Областния управител до висши държавни служители, до неговите колеги, посланици и представители на бизнеса.

 

Очакваме Вашите Приказки до 15 декември /включително/ на E-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. или оформени по Ваш избор на адрес: Областна администрация – Габрово, пл. „Възраждане” 5, за инициативата „Приказка през твоите очи”.

Откриват Изложба „Библиотеките - паметта на нацията" в Габрово

На 29 ноември 2012 г.,16.30 часа в залата на Регионален исторически музей – Габрово ще бъде открита Изложба „Библиотеките - паметта на нацията"

Изложбата представя ценни образци от богатото книжовно наследство на библиотеките от цяла България – ръкописи от X в. до XIX в., старопечатни издания и периодичен печат от епохата на Възраждането, периодични издания от Освобождението до 1944 г., архивни документи, фотографии и пощенски картички.

Показана е също и дейността по реставрацията и дигитализацията на книжните паметници. Изложбата илюстрира основната идея, залегнала в Националната стратегия и програма на Българската библиотечно-информационна асоциация за опазване на книжовното културно наследство в българските библиотеки и осигуряването на достъп до него.

Авторски колектив: доц. д-р Елисавета Мусакова, доц. д-р Цветанка Панчева, гл.ас. д-р Илко Пенелов, Спаска Тарандова, Ани Попова, Ели Попова и художествено оформление: Ивелина Велинова.
           
Организатори на събитието са Регионална библиотека „Априлов – Палаузов”, Регионален исторически музей, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и Българската библиотечно – информационна асоциация.Как малките и средни предприятия да намерят външен пазар

ДЗЗД „БенчМарк – БИФ”, като изпълнител по Договор ОПК-4-1-4/ 21.05.2012 г. с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, организира секторен семинар на тема „Как малките и средни предприятия от сектор „Производство на машини, оборудване и домакински уреди” да намерят външен пазар за своите продукти?”, който се провежда в рамките на проект BG161РО003 – 4.2.01-0001 „Насърчаване на интернационализацията на българските предприятия”. Бенефициент по проекта е Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

Общата цел на проект „Насърчаване на интернационализацията на българските предприятия” е „Укрепване и разширяване на присъствието на българските предприятия на Европейския и световните пазари и ефективно използване напредимствата на Европейския пазар от българските предприятия”.

Целта на секторния семинар е да бъдат дискутирани следните теми:

  •   „Нормативна уредба при осъществяване на износ.”
  •   „Умения за успешно представяне на продуктите на външни пазари.”
  •   „Участия на международни панаири и изложби.”

Събитието ще се проведе в гр. Габрово, на 28.11.2012 г., от 10.00 ч. в конферентназала „Дружба”на хотел „Балкан”.

Участието е безплатно.

 

 

За допълнителна информация:

ДЗЗД „БенчМарк – БИФ”

гр. София 1407, бул. „Черни връх” 32А, ет.2

Тел: (02) 962 53 96

Е-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 

 

Още статии...