РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Кръгла маса „Превенция и противодействие на асоциалното поведение и престъпността сред младитe"

На 13 май/петък/ от 14.00 часа в Ритуалната зала на община Габрово Областният управител Мариян Костадинов организира кръгла маса на тема „Превенция и противодействие на асоциалното поведение и престъпността сред младите. Насилието сред децата в училище“. Целта на дискусията е да се откроят регионални проблеми, за да се създаде оптимална обстановка за превенция против детското насилие.

Участие в дискусията ще вземат г-жа Валя Симеонова, зам.министър в Министерството на труда и социалната политика , г-жа Надя Шабани, председател на Държавна агенция за закрила на детето, г-жа Галина Банковска, народен представител от габровски МИР, Регионална дирекция „Социално подпомагане“, РИО-Габрово, Местната комисия за борба с противообществените прояви към община Габрово, ОД на МВР-Габрово, Областен ученически съвет, неправителствени организации, както и всички заинтересовани страни по проблема.

Форумът е част от Националната кампания за превенция срещу детското насилие, която се провежда под патронажа на три министерства – Министерство на вътрешните работи, Министерство на образованието, младежта и науката и Министерството на културата.

Инициативата ще завърши със спектакълът „Уравнение“, в който основната тема е проблема за насилието между децата в училище. Пиесата е написана с цел да анализира взаимоотношенията между деца и родители. Социалната ангажираност на представлението ще е причината за диалог по проблема за насилието между децата в училище и възможни решения за превенция.

Предвидени са две представления в ДТ „Рачо Стоянов“ - от 16 часа за ученици от областта и от 19 часа – за всички останали желаещи.

Входът е свободен!

Средствата от базара, който беше част от екохепънинга в Габрово вече са предадени на ОМС

Приключи първата инициатива на Областния младежки съвет – благотворителни концерти-базари, които се състояха в четирите общини на областта. Севлиево беше последният град, който домакинства инициативата в подкрепа на младежката активност. По време на последния благотворителен концерт бяха предадени и събраните средства от екохепънинга, който се проведе под патронажа на Областния управител Мариян Костадинов, лично на председателя на съвета Пламен Обрешков.

Както и в предходните базари, и в Севлиево младите хора бяха подредили саморъчно направени произведения на изкуството, сувенири, изработени от дърво и стъкло, както и рисунки.

|Идеята на концертите-базари е младежите сами да реализират своите цели и мечти. Събраните средства съветът ще разпредели по равно между четирите общини, за осъществяването на различни каузи. В Габрово парите ще бъдат за арт-стена за рисуване, която да бъде разположена в централната част на града и на нея всички, които искат да могат да покажат своите таланти пред обществото. В Дряново ще използват средствата за залесяване на двора на детската градина „Детелина” и за ремонта на детска площадка. В община Севлиево ще ги вложат в изграждането на Младежка територия за забавление и за свободно време. В Трявна ще възстановяват Младежката територия, която е изградена по проект и сега има нужда от обновяване.

Досега Областният младежки съвет събра 905 лв.Военноинвалиди и ветерани от войните се събраха в навечерието на Деня на българската армия

Празничен обяд за военноинвалидите и ветераните от войните по случай Деня на българската армия – Гергьовден организираха днес Областния управител Мариян Костадинов, кметът на Габрово Николай Сираков и ПП-ГЕРБ – Габрово.

„Ние няма да забравим вашите дела и ще се стараем да ги продължим”, каза Валентин Станков, в поздрава си от името на областния управител към събралите се ветерани.

По-рано през деня с цветя и духова музика Съюза на  офицерите и сержантите  от запазаса и резерва, Съюза на  ветераните  от войните, Дружеството на военноинвалидите  – гр. Габрово, представители на държавни институции и граждани почетоха загиналите във войните.

Иван Недков е директорът на новото Северноцентрално държавно горско предприятие в Габрово

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов връчи днес договорите за назначаване на директорите на шестте държавни горски предприятия след проведен конкурс, съобщават от пресцентъра на министерството.

Северноцентралното държавно горско предприятие, което ще бъде в Габрово, е оглавено от Иван Недков. Припомняме, че след приетите промени в Закон за горите, стопанската дейност в държавните гори ще се извършва от шест държавни предприятия. Досегашните държавни горски стопанства и Държавните ловни стопанства остават да съществуват като техни клонове. Държавните предприятия ще оперират на териториите на шестте района за планиране, на които е разделена България със Закона за регионалното развитие - Северозападен, Североизточен, Северен централен, Югоизточен, Югозападен и Южен централен. Те ще се управляват само от управителен съвет и всички ще са под контрола на земеделския министър. Предприятията няма да могат да извършват разпоредителни сделки с горски имоти, да осъществяват ипотеки и залози върху тях, да участват в други фирми, да бъдат приватизирани или пък техни дейности да бъдат отдавани на концесия.

На събитието са присъствали още  зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов, зам.-председателят на Комисията по земеделие и гори към Народното Събрание г-н Емил Димитров, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Бисер Дачев и главен секретар инж. Валентина Маринова.

 Рокери от "Нощните вълци" поднесоха венец на Шипка

 

Около 30  рокери от руския  мотоклуб „Нощни вълци“ преминаха днес през Габрово. Колоната бе водена от президента на клуба, пластичния хирург Александър Залдостанов. Повод за посещението им в България е Третия международен рокерски събор, който се проведе край Килифаревския манастир. Руските рокери потеглили преди 3 дни от Москва, преминали през Одеса и Севастопол, където към групата се присъединили и техни украински колеги.  Над 2000 са всички участници, пристигнали специално за събора от Сърбия, Македония, Румъния, Босна, Германия и Англия.

 

Предвождани от  президентът на мотоклуб „Нощни вълци“ за  България Анатолий Милчев рокерите от Русия, Румъния и Македония  се качиха на връх Шипка, където бяха посрешнати от Генералния консул на Русия в Русе Владимир Климанов и заместник областния управител на Габрово Пламен Недков. Лошото време на Върха не попречи на руските ентусиасти  да поднесат венец в знак на почит към загиналите по време на Руско-турската война,след което  да се отправят към църквата със златните кубета в с. Шипка.

 

Мотоклуб Нощни Вълци е създаден в края на 80-те години в бившия Съветски съюз. С течение на годините клубът си извоюва мястото на мощен, независим и международно признат. При все, че носи в себе си бунтарското начало, мотоклуб Нощни Вълци се придържа към законните славянски и православни ценности. В България Нощни Вълци присъстват от началото на 2009 година.

 

Още статии...