РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

MАНИФЕСТ НА ДЕЦАТА И МЛАДЕЖИТЕ НА ГАБРОВО ПЛУВА ВЪВ ВОДИТЕ НА БОСФОРА

В края на изминалата седмица фолклорен ансамбъл „Габровче“ пусна във водите на Босфора Манифест на децата и младите хора на Габрово .

Добри условия за непрестанно учене, независимо вземане на решение и културно развитие на отделната личност и на социалните групи са основните моменти , на който децата наблягат. „Този МАНИФЕСТ провъзгласява вярата на децата на Габрово в усилията на властите в България, Европа и целия свят да осигурят достъп и качество на образованието, културата и информацията като съществен фактор за укрепване на мира в духовното благо на хората. Затова НИЕ ДЕЦАТА И МЛАДИТЕ ХОРА НА ГАБРОВО се обръщаме към ръководните органи на национално и местно ниво да подкрепят и активно да работят за развитието на образованието и културата.“ - се казва още в него.


Габровският ансамбъл беше на посещение в Турция по повод 23 Международен детски фестивал „Кочаели“ , посветен на Международния ден за защита на детето, който там се чества на 23 април от 1929 г. насам. Общо 41 държави вземат участие в един от най-хубавите и големи фестивали там. Освен направения пъзел от Манифестите на отделните държави , по време на фестивала първата дама на Турция, заедно с деца от различни държави е посадила дърво с пръст, донесена специално от всички 41 участници във фестивала. Открит е и първият музей на играчките в Измит. В първото изложение на музея са показани традиционни играчки от страните-участнички. Габровската група е занесла Кукла – сънчо, Не се сърди човече и една много стара традиционна играчка за нас, която се нарича карачка.

 

Заседание на Областен съвет за развитие на област Габрово

На 28 април /четвъртък/ от 13 часа в заседателната зала на Областна администрация  ще се проведе заседание на Областен съвет за развитие на област Габрово при следния дневен ред:

1. Информация за резултатите от Междинната оценка на Областната стратегия за развитие на област Габрово (презентация от „Проксима Консулт” ЕООД, София)
2. Обсъждане и одобрение на Междинен доклад за изпълнението на Областната стратегия за развитие (ОСР) 2005-2015 година - чл. 29, ал. 3 на ППЗРР.
3. Обсъждане и становище по проект на годишна областна инвестиционна програма – чл. 36б (3) от Правилника за прилагане на Закона за пътищата
4. Други

Благословени празнични дни

Мариян Костадинов ще открие утре благотворителна изложба-базар

Областният управител ще открие утре изложба с творбите от екологичния хепънинг. Днес повече от два часа деца от шест детски градини, ученици от две габровски училища, студенти и доброволци се включиха в инициативата  на областния управител,посветена на Деня на Земята и Седмицата на младежката активност и рисуваха картини на тема „Живата гора” и изработваха макети от екоматериали. Всички тези творби ще бъдат изложени в Тера мол от 19-ти до края на месец април.

Изложбата, която Мариян Костадинов ще открие утре от 17 часа е благотворителна, като рисунките и макетите ще бъдат предлагани на символични цени. Всеки може да закупи онези от тях, които най-много му харесват,  а със събраните средства ще се подпомогне инициативата на Областния младежки съвет да се закупи арт-стена за рисуване в центъра на града. Предвидени са и награди за най-креативните.

Ако и Вие искате да надникнете и да видите природата през детските очи, заповядайте утре в 17 часа в Тера мол. Там ще Ви очакват отново танцьорите от клуб «Ритмика», танцова школа «Лиана», акробати от Акро-арт, солови изпълнения и даца от ЦДГ «Радост», които за първи ще представят своя екологичен спектакъл.

Екохепънингът ще се проведе в Тера мол – Габрово на 18 и 19 април

Екохепънингът, който Областният управител Мариян Костадинов организира по повод седмицата на гората и Деня на земята – 22 април, ще се проведе в Тера мол – Габрово.

На 18 април от 15.00 часа Тера мол ще приеме всички, които искат да се включат в инициативата. Всеки може да избере и да подготви материалите, с които да рисува или да изработва макети. Единственото условие е творбата да носи екологично послание. Освен рисуване и изработване на макети, дирекцията на национален парк „Централен Балкан“ е подготвила интересни игри и любопитна информация за парка. От Гражданска защита ще запознаят учениците с правилното поведение при земетресение. В инициативата ще се включат  и деца от Школата за приложни изкуства с ръководител Ива Пенчева.

След 17.00 часа започва програма с участието на танцьори от клуб „Ритмика”, шоу-балет „Магия” и мажоретки.

На 19 април от 17.00 часа Областният управител ще открие изложба на изработените творби. Всяка една от тях ще участва в благотворителния базар, средствата от който ще бъдат насочени към инициативата на Областния младежки съвет – изграждане на стена за рисуване. Най-добрите произведения ще получат и награди, а за всички училища и детски градини, които се включат в хепънинга Областният управител е договорил да получат дръвчета за дворовете. Всички рисунки и макети ще бъдат изложени в Тера мол до края на месец Април.

От 17.30 часа започва празнична програма на инициативата, в която ще се включат акробати, танцьори от клуб „Ритмика”, танцова школа „Лиана”, и спектакъл на децата от ЦДГ „Радост”.

 

Още статии...