РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Областният управител посети изложбата "Сбъднати мечти"

Областният управител поздрави малките художници от Школата за приложни изкуства –Габрово по време на представянето на годишната им изложба "Сбъднати мечти". Преподавателът на талантливите деца и виновник за самата изложба - Ива Пенчева обясни, че името на експозицията не е случайно, защото представя сбъдването на нейните мечти и тези на учениците й. Мариян Костадинов приветства участниците и гостите в залата и им пожела да продължават да сбъдват мечтите си. Специални благодарности отправи и към Ива Пенчева, която прави възможно талантът на децата да се развива непрекъснато и с всяка изминала година мащабите на тяхното представяне да се разраства и допълни „На този хубав празник, какъвто е Денят на християнското семейство, искам да пожелая на всички здраве и нека винаги детските изяви са подкрепени от техните семейства”.

В експозицията са включени 100 творби на деца от 5 до 16 години - рисунка на платно, коприна и керамика, декоративни пана, графика и живопис, изработени в рамките на три проекта - "Твори, играй, мечтай!", "Лагер в кутия" и "Карнавал по никое време". 

Проявата се организира съвместно с Младежки информационен център, ИМКА Габрово. 

продължава>

Частично съгласие бе постигнато днес след проведените консултации за състава на РИК

Частично съгласие бе постигнато днес след проведените консултации за състава на Районната избирателна комисия за провеждане на национален референдум с въпрос: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?". Съгласие се постигна за мястото на председател и заместник-председател от квотата на ПП ГЕРБ, както и за членове от съответните квоти на политическите партии. Присъстващите не успяха да се обединят около това кой да бъде секретар, като дебатите основно се водиха между Коалиция за България и ДПС. При така създалата се ситуация, по процедура следва ЦИК да назначи секретар на РИК - Габрово.

Целта на консултациите е да се постигне съгласие за състав на Районни избирателни комисии/РИК/, въз основа на което Областният управител да внесе предложение в ЦИК за назначаване на РИК – Габрово.

Съставът на РИК – Габрово е с общ брой 13 членове, включително председател, заместник-председател и секретар, като съотношението между партиите и коалициите от партии е, както следва:Политическа партия „ГЕРБ” -6, „Коалиция за България” – 2, Политическа партия „ДПС” – 2, Политическа партия „Атака” – 1, „Синята коалиция” – 1, Политическа партия „НДСВ” – 1.

img 2778

Алекси Кесяков ще учавства в кръгла маса за „Транспортна безопасност”

 

Областна администрация – Габрово,

съвместно с Мобилтел - България и БМВ клуб - България,

организират кръгла маса на тема „Транспортна безопасност”.

Форумът е по повод Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия – 18 ноември.

Срещата ще се проведе на 22 ноември 2012 г. в хотелски комплекс „Боженци”, община Габрово при следната

 

 

Програма

 

13:00 – 13:30 ч.  Откриване на кръглата маса

13:30 – 14:00 ч. Проблеми на пътната безопасност и пътни инциденти в България -(Алекси Кесяковсекретар на Държавната комисия по безопасност на движението)

14:00 – 15:00 ч.    Транспортната безопасност

15:00 – 15:15 ч.   Кафе пауза

15:15 – 15:35ч. Отношение на пътната инфраструктура към транспортната безопасност. Споделен опит на Агенция пътна инфраструктура

(Лазаринка Стоичкова- член на УС на АПИ)

15:35 – 16:00 ч. Проблеми при системата за обучение на водачите на ППС

(Владимир Кулев)

16:00 – 16:30 ч.  Добри практики за увеличаване на безопасността по пътищата и споделен опит от БМВ Клуб България – най-голямата автомобилна общност в страната (Росен Коларов – БМВ Клуб България)

16:30 – 17:00 ч. Основни проблеми влияещи върху транспортната безопасност в България и Значение на управлението на автомобилния трафик за намаляване на инцидентите по пътищата

(Диана Русинова, Георги Ненов, Георги Панайотов - Мобилтел)

17:00 – 17:30 ч. Ефект от приложението на чек-пойнт система върху безопасността в железопътния транспорт

(проф. Ненчо Ненов – ВТУ „Тодор Каблешков“)

17:30 – 18:00 ч.      Дискусия

Тече проверка на фирми, работещи с химични вещества

Започнаха проверките за работа на фирми от региона с химични вещества. Със Заповед на министъра на околната среда и водите Нона Караджова беше назначена комисия, която да провери как фирмите извършват своята дейност и до каква степен изпълняват изписаните условия от Министерството за работа с химични вещества .

Проверени към момента са фирмите „Паралел“ ООД Севлиево, „ЕМКА“ – Севлиево, „ЕКСПАЛ България“ АД. Направено е едно предписание.

Предстои да бъдат проверени „Идеал Стандарт – Видима“ АД- площадка Градница и Севлиево. Фирмите работят с различна степен на опасност на веществата.

В случай на несъответствие с условията за работа с такива вещества Комисията, съставена от представител на Областен управител - Габрово, РИОСВ – Велико Търново, Регионална здравна инспекция – Габрово, ПБС при ОД на МВР – Габрово, има право да направи предписание на съответната фирма. След изтичане на установения срок се извършва повторна проверка и ако съответните предписания не са изпълнени се преминава към по-сериозни санкции.

Търсят се имоти останали незавършени в годините

Областният управител започна набиране на информация за имоти - сгради и терени, останали незавършени във общините на територията на област Габрово.Мерките, които ще се предприемат са с оглед намиране на механизъм за решаване, чрез публично - частно партньорство на проблема.

Инициативата е по повод проведената в Министерство на регионалното развитие и благоустройството среща на министър Лиляна Павлова с членове на Управителния съвет на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България за решаване на проблема с назавършеното от години строителство. По време на срещата участниците се обединиха около идеята администрацията и бизнесът съвместно да създадат механизъм, който да позволява чрез публично-частно партньорство да бъдат завършени или преустроени изоставените от десетилетия сгради-държавна собственост. Те решиха също да проучат чуждия опит по премахването на рушащите се, грозни и опасни сгради.