РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Четири църкви от габровска духовна околия получиха финансиране за неотложни ремонтни дейности

Четири църкви от габровска духовна околия получиха финансиране за неотложни ремонтни дейности със съдействието на областния управител Мариян Костадинов. Дирекция „Вероизповедания“ към Министрески съвет одобри проектите за църквите в селата Здравковец, Дебел дял, Борики, както и на храм „Успение Богородично“ в Габрово.

„В качеството ми на Областен управител съм запознат със състоянието на църковните храмове в област Габрово и смятам, че трябва да се подкрепят настоятелства, които са активни и са проявили инициативност. Затова заставам зад усилията им да възвърнат облика на храмовете и да съхранят духовността на българите.“- така аргументира Костадинов подкрепата си.

Областният управител ще бъде на тридневно посещение в област Сисак – Мославина, Република Хърватия

Областният управител Мариян Костадинов ще бъде на тридневно посещение в област Сисак – Мославина, Република Хърватия ледващата седмица. По време на визитата му ще бъде подписано Споразумение за сътрудничество между двата региона в различните сфери на социалния и икономически живот в Република Хърватия и Република България. До подписване на споразумение се стигна след като бяха проведени приятелски консултации за обмен и сътрудничество в търговско-икономическите и културно-образователните и други области. Целта на споразумението е да се задълбочат добрите взаимоотношения между България и Хърватия на регионално ниво, което ще включва размяна на експертни делегации за обмен на административен опит и разпространение на добри практики; Участие във фестивали и културни инициативи и в двата региона - обмен на ансамбли за народни песни и танци, хорове, младежки групи; Участие в борси за представяне на икономическия потенциал; Подпомагане на МСП от регионите партньори да се установят контакти за съвместна дейност, особено в сферата на туризма, био-земеделие и дървообработване. На 16 юни /четвъртък/ Областният управител ще бъде официален гост и на тържествената сесия на празника на жупанията, на която ще присъства и Президентът на Република Хърватия Иво Йосипович.

Конна борса в региона

Главният секретар на Областна администрация Веселин Радков присъства на демонстрация на андалуска порода коне, която се състоя в събота на конната база в с. Спанци. „Целта ни е популяризирането на испанската култура и в частност популяризирането и развъждането на таза порода коне в България.“- с тези думи откри представянето собственикът на конна база „Аларкон“ в Испания Франциско Аларкон. Идеята му е да развие пазара и на Балканите като т.нар. борса ще бъде именно в нашия регион.

Франциско Аларкон или Пако, както го наричат близките около него, на 7 -годишна възраст открива увлечението си по конете, започва да тренира, с течение на годините се развива и достига до международен съдия в дисциплините прескок и дресаж. Няколкократен шампион е на Испания по морфология и дресаж. Носител е и на множество награди от регионални състезания на провинция Валенсия. Към момента е един от най големите коневъди в същата провинция. Неговите коне са познати в САЩ, Германия, Мексико, Норвегия и Колумбия.

Периодично Франциско предвижда демонстрации на породата, каквито се състояха в събота и обеща негов кон да участва в предстоящите конни състезания на с. Живко през м. Септември.

 

Областният управител Мариян Костадинов ще се включи в честванията на „Ботеви дни 2011”

 

 

Областният управител Мариян Костадинов ще се включи в честванията на „Ботеви дни 2011” по покана на областния управител на Враца – г-жа Пепа Владимирова.

Националните чествания започват с Възпоменателна панихида за Христо Ботев и неговите четници и поклонение на лобното място на Ботев в местността  “Йолковица”. Традиционната тържествена митинг-заря е от 21.00 часа на площад „Христо Ботев”.

На 2 юни от 11.00 часа е предвидено Всенародно поклонение на връх “Околчица” - молебен,  възпоменателен митинг и възстановка от Национално дружество  “Традиция” на  последния бой на четата и гибелта на Христо Ботев.

135-годишнината от подвига на Ботевата чета ще премине под патронажа на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Заповед на Областния управител за проверка на индивидуалните средства за защита на населението

Областният управител издаде Заповед в срок от 06.06.2011 г. до 30.09.2011 г. в общините, ведомствата и търговските дружества на територията на област Габрово да се извърши годишно обслужване на индивидуалните средства за защита на населението.

Ръководителите на съответните структури трябва да организират дейностите по обслужването със свои заповеди. Талкирането на гумените части да се извърши при подходящи метеорологични условия (сухо време) като се спазват изискванията по безопасност на труда. Обработката на имуществата да се съчетае с периодичния им преглед, за да се отделят и бракуват негодните за използване. При обслужването да се актуализират етикетите /поставят се вътре и на външната страна на сандъка (кашона) с индивидуални средства за защита/ и да се удостовери талкирането с подпис на материалноотговорното за склада лице.

Направените констатации от проверките-състояние на имуществата, видове и актуализирани количества на осигурените индивидуални средства за защита, трябва да бъдат изпратени на ОУ на ПБЗН -Габрово до 15.10.2011 г.

 

Още статии...