РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

13 години - Област с административен център Габрово

Днес се навършват 13 години от както е създадена институцията Областен управител. На 8 януари в Държавен вестник е обнародван Указ №1 от 1999г. на Президента на Република България за утвърждаване на границите, административните центрове на области и общини, включени в тях. По този повод областният управител Мариян Костадинов коментира:

“През тези 13 години  смея да твърдя, че „семейството” на – Областна администрация работи сериозно за утвърждаване ролята и авторитета на институцията. Разбира се тук е  мястото да изкажа своята благодарност освен към всички служители, които са изключителни професионалисти, доказали се през времето, и към моите предшественици, които положиха основите на институцията, и които през всичките тези 13 години работиха за утвърждаване ролята на институцията Областен управител. Днес Областна администрация - Габрово отваря своите врати за всички, които искат да се запознаят с работата на държавните служители в различните направления. Като по този начин се надяваме да изградим партньорство с гражданите, защото това е една от основните ни цели, за да бъдем открита и прозрачна администрация.”

 

Мариян Костадинов кани министър Дянков на работна среща

Областният управител Мариян Костадинов кани министър Дянков на работна среща в началото на следващия месец. Поводът за поканата е в следствие проведените разговори от народния представител г-жа Галина Банковска с министъра на финансите и изразената от него готовност да подкрепи инициативата за създаване на Музей на модерното изкуство на името на Кристо Явашев.

„Радвам се, че освен „Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово“ и всички ние, които сме обединени около осъществяването на този дългогодишен проект, имаме подкрепата не толкова на Вицепремиера, колкото на човека Симеон Дянков. Смятам, че ако всички заинтересовани, в лицето на г-жа Банковска, министър Дянков, министър Рашидов, кметът на Габрово г-жа Христова, г-н Господинов и защо не всеки, който има конкретно и ясно предложение, седнем на една маса и сериозно обсъдим възможностите Музеят да не е само мечта и проект, може да стане и реалност.” - каза областният управител по повод отправената покана.

До края на седмицата ще стане ясна и точната дата на срещата, по време на която по инициатива на Костадинов ще се учреди Инициативен комитет, ангажиран с реализирането на Музей на модерното изкуство на името на Кристо Явашев.

За първи път в Габрово - открит урок по спортни танци

На 21 декември 2011 г. от 19 часа в СЗ Орловец, гр. Габрово ще се проведе първият открит урок по спортни танци. Инициативата е част от проекта „Никога не е късно за ново начало”, който се изпълнява от МФВС с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Всеки, който има желание ще може напълно безплатно да се включи в урока и под звуците на нежната класическа музика или страстните латино ритми да постави началото на танцувалните си умения.

За обучението на всички танцьори-аматьори ще се погрижат треньорите по спортни танци от СК „Ритмика” в Габрово, които тази година отбелязват своя 25-годишен рожден ден.

Инициативата е разделена на три етапа – демонстрационен, обучителен, а третият ще бъде специален поздрав от състезателните двойки на клуба.

Ще очакваме всички, за които никога не е късно…да започнат  да  танцуват.

Инициативата се осъществява със съдействието на Областна администрация – Габрово, която е съпричастна към проекта.

Регионална конференция "Европейската година на доброволчеството в България-възможности и перспективи

Във връзка с европейската година на доброволчеството Областна администрация - Габрово организира заключителна регионална конференция на тема "Европейската година на доброволчеството в България - възможности и перспективи". Поканени за участие са представители на \общински и Областни администрации от Северен централен район, Неправителствени организации, работещи за развитието на доброволчеството, изявени доброволци през годината, както и доброволци от Корпуса на мира, работещи на територията на СЦР.

Конференцията ще се проведе на 13 декември 2011 г. от 13.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово при следната

ПРОГРАМА

12:30-13:00                 Регистрация на участниците;

13:00-13:30                 Приветствие      към   участниците; Представяне   на   целите   и програмата     на     конференцията;     Картко      представяне     на участниците;

13:30- 13:45               Доброволчеството - ценност, добра практика, активна форма на     гражданско     участие,     елемент на     неформалното

образование;

13:45-15:00              Представяне   на   различни   добри   практики   в   областта   на управлението на доброволци:

Набиране, ориентиране и обучение на нови доброволци;

Управление  и мотивиране на доброволци (краткосрочни, дългосрочни)

Оценка, документиране и валидизиране на доброволческия опит;

Признаване и награждаване на приноса на доброволците;

15:00-15:30             Предизвикателства и възможности в работата с доброволци;

(споделяне в малки групи)

15:30-16:00              Обобщение,    препоръки    към    различните    заинтересовани

страни (граждани, НПО, местни власти, регионални и държавни институции);

16:00                            Закриване на конференцията.

Конкурсът за Коледни картички „Докоснати от Коледа” от регионален се превърна в национален

Приключи определения от Областна администрация срок за изпращане на коледни картички за  конкурса „Докоснати от Коледа”.  Конкурсът предизвика изключителен интерес и доби широка популярност не само в границите на област Габрово  - участници има от съседна Стара Загора, Казанлък, от област Бургас, дори и от далечен Лондон.

„Радостни сме, че дори без да сме си поставяли като цел конкурсът от регионален се превърна в национален. Онова, което е по-важното за нас е, че сме успели да предизвикаме интерес у по-големите ученици от професионалните гимназии, както и у възрастните хора. Именно това, ни накара да променим малко първоначалната идея на конкурса – картичките ще бъдат изпратени в оригинал до официални лица и институции, но не и преди да бъдат показани пред всички, които искат да бъдат „Докоснати от Коледа” чрез тях.”

На 9-ти декември от 18 часа в ТерраМол Областният управител Мариян Костадинов ще открие изложбата, посветена на всички онези малки и големи творци, които се включиха в изработването на картичка и убедени сме не заради наградите, защото те както знаете все още не са обявени, а просто заради духа на празниците, заради всички тях и като един своеобразен реверанс към таланта, който ни обгражда, но така и остава незабелязан в забързаните ни дни. Предварително ще бъде направен подбор на картичките,  с които  областният управител ще отправи своя коледен поздрав всички останали картички ще могат да бъдат откупвани на символични цени и ще участват в благотворителната инициатива „От децата за децата” на 21 декември.

В изложбата ще бъдат представени над 200 картички, в различни формати и с различни техники от различни детски и учебни заведения, от Центъра за обществена подкрепа към община Габрово, Дневния център за хора с увреждания, Дневен център за младежи с увреждания, от Държавното възпитателно училище в с. Батошево, Дома за възрастни хора с умствени увреждания, Арт-център „Видима” Севлиево, Школа по изобразително изкуство „Арти” гр. Карнобат, както и от  много индивидуални автори.

Още статии...