РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

ПОСЕЩЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА НА ФЕДЕРАТИВНА РЕПУБЛИКА БРАЗИЛИЯ Н.ПР. Г-ЖА ДИЛМА РУСЕФ В ГАБРОВО

На 6 октомври Габрово ще посрещне Президентът на Бразилия Дилма Русеф и президентът на България Георги Първанов.

В 15.30 часа областният управител г-н Мариян Костадинов и Вр.ИД кмет на община Габрово г-н Добрин Савчев ще посрещнат двамата президенти пред Националната Априловска гимназия, след което във вътрешния двор ще се срещнат с габровската общественост. След официалните обръщения, които ще направят президентите, Н.Пр. г-жа Дилма Русеф ще положи своето послание за поколенията в паметната книга на гимназията и ще разгледа регистрационната книга, в която се пази информация за баща й Петър Русеф и други братовчеди, всички те завършили гимназията.

След срещите в двора на Априловската гимназия двамата президенти ще разгледат изложбата „Българските корени на Дилма Русеф” в Регионалния исторически музей.

Визитата на Н.Пр. г-жа Дилма Русеф в Габрово ще завърши със среща с нейни български роднини.

Министър-председателят Бойко Борисов ще открие новия корпус на Националната Априловска гимназия

В понеделник, 3 октомври  премиерът Бойко Борисов ще открие новия корпус на Националната Априловска гимназия в гр. Габрово. На събитието ще присъства и министър Сергей Игнатов.

Средствата за довършването на новото крило на гимназията, които са в размер на 1.5 млн. лв., са осигурени от Министерство на образованието, младежта и науката.

Дейностите по реконструкция и модернизация на най-старото средно училище в страната започват още от 1994 година, след което са замразени. Проектът беше възобновен през миналата година по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Официалната церемония по откриването ще се състои в 12.00 ч. в сградата на гимназията.

Аеробика и готвене на открито за дните на здравословното хранене на децата Габрово 2011


За втора поредна година ученици от област Габрово ще отбележат Деня на здравословното хранене и готвене с деца. Инициативата на Областния управител тази година е подкрепена и от МФВС, Европейският информационен център “Европа директно” Габрово при Габровската търговско-промишлена, Регионалното сдружение на общините “Централна Стара планина” , Регионалния съюз на болниците “Стара планина”, както и общините в региона.

За организаторите “Целта на тези дни е да се обърне внимание на проблема с нездравословното хранене и ужасяващите данни за наднормено тегло на децата ни, по един по-интересен начин – под формата на игри и състезания, както и на методите за превенция на детското затлъстяване. По този начин се надяваме да привлечем вниманието и да накараме децата и техните родители малко по малко да се замислят всеки път, когато посегнат към всички онези вредни, но вкусни храни. Във времето, когато игрите на детската площадка и в спортната зала са заменени от on-line такива е важно да се опитваме по всякакъв начин да мотивираме децата да се движат повече – не е задължително и разбира се не може всички да тренират някакъв спорт, достатъчно е обаче да се обръща необходимото внимание на часовете по физическо възпитание в училище“.

Тазгодишните мероприятия в инициативата са разделени на 3 етапа. Предварително в училищата ще бъдат изпратени материали подготвени по проект на РСБ Стара планина " In Form EU - Кампания срещу затлъстяването при деца и младежи". Ще има готварско състезание ,,Час по готвене“ - в което компетентно жури, включващо шеф-готвачите от ресторанти от всяка една от общините ще оценява приготвеното от малчуганите; и разбира се ще има спорт, както и много настроение и награди за всеки един участник.

Мероприятията ще се състоя на 4 октомври, от 14.30 часа на пл.,,Възраждане“ в Габрово за ученици от Габрово и Трявна, и на 7 октомври от 14.30 часа на пл.,,Майка България“ в Дряново за ученици от Дряново и Севлиево.

 

Неделчо Търкаланов е новият заместник областен управител на област Габрово

 

По-рано днес Областният управител Мариян Костадинов представи официално пред екипа си новия заместник областен управител в администрацията г-н Неделчо Търкаланов.

Той е назначена със Заповед на премиера Бойко Борисов, считано от 21 септември и заема мястото на досегашния заместник-областен управител Пламен Недков.

Неделчо Търкаланов е роден на 28.06.1967год. По професия е Инженер по електроника и автоматика. Работил е в сферата на рекламната дейност и информационните технологии.

Ще отговаря за образованието, културата и социалните дейности в областта.

Мариян Костадинов се включи в честванията на НП „Централен Балкан“

Областният управител участва в честванията на НП „Централен Балкан“, посветени на 20-годишнината от обявяването на парка. Официален гост на събитието беше министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Парк "Централен Балкан" е обявен със заповед на министъра на околната среда на 31 октомври 1991 г. В съответствие с действащото законодателство е обявен за Народен парк. Законът за защитените територии от 1998 г. определя "Централен Балкан" като парк с национално значение. На 15 октомври 1999 г. паркът е прекатегоризиран в Национален парк и е един от трите български национални парка. Тази класификация съответства на Категория II защитени територии на Международния съюз за опазване на природата и природните ресурси (IUCN).

Честванията се проведоха в местността Костина край тетевенското село Рибарица. Участниците имаха възможност да посетят националния парк и неговия резерват „Боатин" с пешеходен преход по маршрута Костина - Кордела, финална част от ежегодния Национален туристически поход „По стъпките на Георги Бенковски", а по-късно да се насладят на концерт на ансамбъл „Алтън Тетевен"

На празненствата присъстваха и посланици на страни, които са допринесли за развитието на парка, еколози, учени и изследователи, участвали в процеса на създаването и устойчивото управление на националния парк през годините.