РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Мариян Костадинов ще открие Новата учебна година в Тревненската школа по изкуствата

 

Областният управител Мариян Костадинов изпрати поздравителен адрес по повод откриването на Новата учебна година до всички училища в областта.

„Пожелавам на учениците да вярват в своите способности, да развиват нужните им умения, да пазят старите и създадат нови истински приятелства. И нека знаят, че „онова, което ще имат утре, е това, което инвестират днес в живота си“. А от всички нас – родители, политици, държавници, се изисква да създадем условия тези деца да получат силно, добро, отговарящо на националните традиции и на европейските изисквания образование, за да могат да бъдат конкурентноспособни на своите европейски връстници“-се казва в него.

Точно в 10.00 часа утре Костадинов ще присъства на тържественото откриване на учебната 2011-2012 г. в Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа”, а главният секретар на Областна администрация ще уважи празника в професионалната гимназия по механоелектротехника „Ген. Иван Бъчваров“ гр. Севлиево.

СДРУЖЕНИЕ АРТЕРИЯ ПРЕДСТАВЯ КУЛТУРНИ СЪБИТИЯ „ЛОКАЦИЯ ЦЕНТЪР” 19-22 СЕПТЕМВРИ 2011

 В рамките на четири дни от 19 до 22 септември публиката от Централна България ще се срещне с изкуството на утвърдени български артисти и ще има възможност лично да разговаря с тях. Тази година град-домакин е Габрово, където ще се случат основните събития.

Името „Локация Център” идва от регионалния характер на събитието. Организаторите от сдружение Артерия считат, че е важна децентрализацията на културата от столицата и големите градове към средните и малки градове в България. Затова в Габрово, Севлиево и Трявна ще бъдат използвани галериите, концертните зали и алтернативни пространства за привличане на публиката към все по-достъпни форми на изкуството. Подготвени са събития за хора от различни възрасти и с различни интереси.

Специален гост на събитието е РАНГЕЛ ВЪЛЧАНОВ, който ще представи книгата си „Всички ще умрем, а сега наздраве”, свой авторски филм и картини от личната си колекция.

Изложбата-акцент е „Библиофилски издания” - картини на Светлин Русев, Милко Божков и Захари Каменов по текстове на Борис Христов и Константин Павлов. ”Изданията”  ще бъдат изложени в Градска художествена галерия – Габрово  и представени от Иво Масларски.

Кольо Карамфилов и Стефан Божков за пореден път ще бъдат дръзки с публиката. В Галерия „Видима” в Севлиево те ще провокират всички сетива чрез аудиовизуалната инсталация „Мерси – записки върху водата / heart-water”, която е продължение на проекта им „Мерси – записки върху лигавника”.

Картини от частната колекция на Рангел Вълчанов, графики от Емануела Ковач, дървопластика от Орфей Миндов и произведения на дипломанти от Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа” са другите изложби, включени в програмата на събитието. Предшестващо събитие е изложбата „За Габрово” от 12 до 18 септември, в която млади архитекти-дипломанти представят идеите си за урбанизъм, архитектура, градски дизайн, ландшафтна архитектура и културен туризъм.

Литературата е представена от едни от най-продаваните и награждавани съвременни български поети и писатели - Калин Терзийски, Стефан Иванов и Деян Енев. Те ще разговарят с публиката в уютни заведения в Габрово, Севлиево и Трявна, а също и ще приготвят кулинарни изненади за гостите си.

Алтернативните млади артисти от Ninja Squad ще представят в зала Възраждане -Габрово филмите си, посветени на street art-а, а загрявката им ще започне със скейт-демонстрации на централния площад. На открито ще танцуват и шоу-балет „Магия”.

За най-малките е подготвен уъркшоп за съчиняване на приказки с Ангелина Рангелова. Възрастните също са поканени, за да се научат от децата как от всяка дума може да се създаде история.

Местата, където ще се случат събитията, са:

Габрово – зала „Възраждане”, Градска художествена галерия, Галерия „Орловска 10”, площад „Възраждане”, ресторант „Рест”, пиано бар Sense.

Севлиево – Галерия „Видима”, кино „21 век”, Градска художествена галерия, бирария на хотел „Плаза”

Трявна – галрия „Казаков”, галерия „13 века България”, зала „Дръзновение”, хотел „Фамилия”

Подробна програма на събитието е разпространена чрез флаери и плакати в трите града.

Организаторите предвиждат събитието да се развие като ежегодно за региона. В бъдеще сдружение Артерия ще се стреми да привлича публика и от другите региони на България, за които географското положение в центъра на страната е значително по-удобно и достъпно от по-отдалечената столица

 

Покана за журналисти

Утре Областният управител Мариян Костадинов ще посрещне инициаторите на кампанията „Да изчистим България за един ден!" от bTV утре . Те ще му връчат официално флага на кампанията, който ще бъде поставен на сградата на Областната администрация /откъм булеварда/, в знак за включване в инициативата.

На 21 април 2012 г. област Габрово ще бъде част от глобалната инициатива, когато стотици милиони доброволци ще чистят държавите си.

Церемонията ще се проведе утре от 17 часа в заседателното зала на Областната администрация като преди това ще имате възможност за среща с организаторите от bTV и Областния управител.

Ще ви очакваме.

КОНКУРС ЗА ЛОГО

КОНКУРС ЗА ЛОГО НА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „АПРИЛОВ – ПАЛАУЗОВ” - ГАБРОВО

По повод своята 150-годишнина Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” обявява конкурс за лого при следните условия:

І.Цел на конкурса: избор на оригинален графичен знак – лого на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов”, който да създава разпознаваем образ на библиотеката.

Класираното на първо място лого ще бъде поставяно върху бланки, пликове, рекламни материали, на интернет – страници, текстил и др.

ІІ. Условия за участие и изисквания към кандидатите:

  1. Кандидатите в конкурса могат да бъдат физически и юридически лица.

  2. Всеки кандидат може да внесе до два варианта на лого

ІІІ. Изисквания към логото:

1.Дизайнът на логото да е авторски, да не копира или напомня съществуващи лога. 2.Да бъде представено в мащаб 1:1, подхоящо за всякакви форми (черно-бяло, едноцветно, негатив и т.н.)

ІV. Провеждане на конкурса:

Възложителят назначава жури с председател, в състав от минимум 3 члена.За резултата от  работата си,  журито съставя протокол.Решението на журито и неговите оценки са независими, неоспорими и окончателни.

 

V. Краен срок и документи за участие в конкурса:

  1. Копие от документ за самоличност на кандидата – при участие на физическо лице, както и адрес и телефон за връзка; Копие от удостоверение за актуално състояние или ЕИК – при участие на юридическо лице, както и лице, адрес и телефон за връзка;

  2. Декларация за авторство и съгласие за сключване на договор с клауза за безвъзмездно предоставяне на логото.

  3. Проект на лого, съгласно изискванията на конкурса.

  4. Срокът за подаване на материалите е до 16.00 ч. на 15.09.2010 г., в деловодството на РБ „Априлов – Палаузов”, пл.Възраждане № 23.

. Критерии за оценка:

  1. атрактивност

  2. технологична възможност за реализация

VІІ. Финансови параметри

  1. На спечелилия конкурса се присъжда парична награда в размер на 500 лв.

VІІІ. Авторски права:

Спечелилият проект става притежание на РБ „Априлов – Палаузов”, чрез договор с автора, с който се отстъпва неограничено право за ползване. Некласираните проекти ще бъдат върнати на авторите на адреса на обявителя в срок от 30 дни след приключване и обявяване на резултатите от конкурса.

ІХ. Краен срок за обявяване на резултатите от конкурса:

В 14 дневен срок комисията разглежда и оценява постъпилите проекти, като за резултата от своята работа съставя протокол. Въз основа на протокола Директорът на РБ „Априлов – Палаузов” издава заповед, с която определя спечелилия конкурса кандидат. Резултатите от конкурса се съобщават на участниците в 7 – дневен срок.

От днес "Шипченска епопея" има интернет сайт

Областният управител Мариян Костадинов представи днес интернет сайтът на Шипченската епопея, разработен специално за събитието от Областна администрация – Габрово.

Сайтът ще представя цялата информация, която е свързана със 134-та годишнина от Шипченската епопея и ще бъде популяризиран на интернет-страниците на  министерства, ведомства и всички 28 областни администрации в страната. „Една от възможностите на сайта е поддържането на обратна връзка с гражданите, т.е всеки, който иска  ще може да изпрати своето предложение в посочената форма – това е и целта му, да генерира предложения, мнения и препоръки, които да се използват за организацията на 135-тата годишнина” – обясни областният управител.

От днес всички новини, съпътстващи организацията на честванията, както и самите тържества, съдбовната битката във факти, исторически разработки на ученици от Националната Априловска гимназия, а така също и галерия от снимки,  ще бъдат достъпни на www.shipka.gb.government.bg.

Още статии...