РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Конкурсът за Коледни картички „Докоснати от Коледа” от регионален се превърна в национален

Приключи определения от Областна администрация срок за изпращане на коледни картички за  конкурса „Докоснати от Коледа”.  Конкурсът предизвика изключителен интерес и доби широка популярност не само в границите на област Габрово  - участници има от съседна Стара Загора, Казанлък, от област Бургас, дори и от далечен Лондон.

„Радостни сме, че дори без да сме си поставяли като цел конкурсът от регионален се превърна в национален. Онова, което е по-важното за нас е, че сме успели да предизвикаме интерес у по-големите ученици от професионалните гимназии, както и у възрастните хора. Именно това, ни накара да променим малко първоначалната идея на конкурса – картичките ще бъдат изпратени в оригинал до официални лица и институции, но не и преди да бъдат показани пред всички, които искат да бъдат „Докоснати от Коледа” чрез тях.”

На 9-ти декември от 18 часа в ТерраМол Областният управител Мариян Костадинов ще открие изложбата, посветена на всички онези малки и големи творци, които се включиха в изработването на картичка и убедени сме не заради наградите, защото те както знаете все още не са обявени, а просто заради духа на празниците, заради всички тях и като един своеобразен реверанс към таланта, който ни обгражда, но така и остава незабелязан в забързаните ни дни. Предварително ще бъде направен подбор на картичките,  с които  областният управител ще отправи своя коледен поздрав всички останали картички ще могат да бъдат откупвани на символични цени и ще участват в благотворителната инициатива „От децата за децата” на 21 декември.

В изложбата ще бъдат представени над 200 картички, в различни формати и с различни техники от различни детски и учебни заведения, от Центъра за обществена подкрепа към община Габрово, Дневния център за хора с увреждания, Дневен център за младежи с увреждания, от Държавното възпитателно училище в с. Батошево, Дома за възрастни хора с умствени увреждания, Арт-център „Видима” Севлиево, Школа по изобразително изкуство „Арти” гр. Карнобат, както и от  много индивидуални автори.

Необходима е комуникация и синхрон при взаимодействието на институциите за справяне в усложнена зимн

Зимната подготовка върви нормално, информираха ръководителите на структури по време на провелото се вчера заседание на Областния щаб за координация на СНАВР – Габрово. Изпълняват се всички мерки за намаляване на последствията за населението и осигуряване на ефективно функциониране на инфраструктурата, снабдяването и услугите, съобщиха представителите на общини и териториални звена - РЗИ, МБАЛ, Спешна помощ, РИО, ВиК, Е.ОН, КАТ, ЖП превози, специализираното звено ПБЗН , ОДБХ, ОПУ и ОД на МВР.

В четирите общини (Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново) са сключени договори за зимното поддържане, снегопочистване и опесъчаване на общинската пътна мрежа в областта през зимния сезон 2011-2012 г. Фирмите – изпълнители са изготвили оперативни планове за снегопочистването, които са утвърдени от общините. Доставени са определени количества инертни материали, пясък и сол, необходими за началото на зимния период. Снабдяването с допълнителни количества материали ще се извършва периодично в зависимост от необходимостта. Извършва се контрол за осигуряване на горива, запаси от инертни материали и сол в установените обеми.

Чрез РИО на МОМН и отдели „Образование” на общинските администрации е създадена организация за нормални условия на учебния процес в зимния период, включително отопление, транспорт, медицинско осигуряване, превенция за грипни епидемии и снегопочистване на прилежащите към учебните заведения райони.

Актуализиран е списъка на пациентите на хемодиализа от област Габрово с техните адреси и телефони.

Онова, на което наблегна най-вече Областният управител Мариян Костадинов, в качеството си и на председател на Щаба, е необходимостта от комуникация и синхрон при взаимодействието на институциите за справяне в усложнена зимна обстановка.

 

Заключителната пета национална кръгла маса на тема „Транспортните проблеми в България"

Заключителната пета национална кръгла маса на тема „Транспортните проблеми в България" ще се проведе днес от 14.30 часа в конферентната зала на х-л Божена.

В срещата ще вземат участие представители от 11 области, както и кметове на общини от страната. Основната задача на срещата е да се представят предложения за решения на транспортните проблеми на всички общини на територията на Република България на база обобщените данни от Агенцията за транспортни проучвания и прогнози.

Диана Русинова, Изпълнителен директор на агенцията ще представи и тяхната инициатива „Да запазим 2000 човешки живота през 2012 г. И превърнем пътищата на България в най-безопасните в ЕС“

До момента са проведени четири национални срещи за транспортните проблеми, на които бяха обсъдени възможностите за сътрудничество между Националната работна група за изготвяне на „Интегриран национален план за управление на транспорта в България" и Европейската Банка за възстановяване и развитие; добри европейски практики при разрешаването на транспортните проблеми, както и вече разработени транспортни проекти в Европа; Принципите на мобилността и подобряване на инфраструктурата в контекста на политиката за регионално развитие и отношението им към казуса – „Тунел под Шипка”; използването на проходите по Стара планина, изграждането на тунел под Шипка и обединяването на всички областни управители около тези проекти.

Заседание на Областния щаб за координация на СНАВР – Габрово

На 24.11.2010 г. от 14:30 часа в заседателната зала на Областна администрация – Габрово ще се проведе заседание на Областния щаб за координация на СНАВР – Габрово за готовността на общините от област Габрово за осигуряване на нормални условия за работа и живот при зимни условия.

Дневния ред на заседанието предвижда да се докладва за:

- създадената организация по планиране на защитата при бедствия и готовността на съответните щабове на областно и общинско ниво за действия при усложнена зимна обстановка;

- сключените договори с изпълнители и тяхната готовност за изпълнение на договорените задължения за зимно поддържане на пътищата от общинската пътна мрежа в областта;

- осигуреното финансиране на мероприятията по подготовка за зимата, както и за заделените финансови средства за допълнителни разходи при аварийно-възстановителни работи по общини.

Спортни обекти от Габрово и Севлиево в „Дни на отворените врати”

Министерство на физическото възпитание и спорта включи спортни обекти от Габрово и Севлиево в „Дни на отворените врати”. Инициативата е част от проекта „Никога не е късно за ново начало”, който се изпълнява от МФВС с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Всички желаещи ще имат възможност напълно безплатно да посетят определените в двете общини спортни зали и комплекси и да изберат предпочитания от тях и техните близки спорт. До края на месец февруари 2012 г. всеки обект ще бъде отворен по 150 часа, след предварително зададен график. Футбол, волейбол, баскетбол, хандбал, борба, бадмингтон, самбо и джудо и таебо са само част от спортовете, които всеки желаещ ще може да практикува в рамките на кампанията.

„По никакъв начин не можем да бъдем работоспособни на работното си място, ако не се занимаваме със спорт. Спортът е основна характеристика, която присъства в ежедневието на всеки човек. Затова никога не е късно за ново начало – защото основната роля на спорта е да осигурява необходимата двигателна активност за здраве, за просперитет на човечеството и поведение на работното място.“-коментира министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков.

По данни от Националното представително изследване за физическата дееспособност, което обхваща трудоспособното население на страната на възраст между 18 и 65 години и също е част от проекта „Никога не е късно за ново начало” едва 6% от работещите българи практикуват спорт. За сравнение, в миналото спортуващите българи са били 45%. Констатирано е, че други 45% от трудоспособното население на България пушат, 40% употребяват алкохол, а 20% употребяват сол над нормалното. Анализът показва още, че 57% от работещите българи извършват физическа активност на работното място, 39% работят предимно седнали, а 4% - прави. По време на работа 68% от хората са подложени на стрес, а 72% от анкетираните признават, че изпитват умора на работното място. Хората в трудоспособна възраст у нас, които извършват работа, свързана с използването на компютър са 42%. Българите в активна възраст изминават средно по 3 километра и 870 метра на ден, но повече от половината от анкетираните прекарват свободното си време в пасивна почивка. Социологическото изследване дава представа и за здравословното състояние на работещите у нас. 13% от тях споделят, че имат оплаквания от медицински характер. 17% страдат от заболявания в момента, а 9% са имали сериозни заболявания в миналото.

18% от населението в трудоспособна възраст има наследствена обремененост от хипертония, 6% - от исхемична болест на сърцето, 5% - от мозъчно-съдови заболявания, а 8% - от диабет. 4% от изследваните са с диагноза захарен диабет.

Средните ръст и тегло на българина в активна възраст са съответно 169 см и 75 кг, като при мъжете тези показатели са 174 см и 81 кг, а при жените – 163 см и 69 кг. Младите хора са с най-висок ръст. Тенденция е с повишаване на възрастта теглото да се увеличава.

На базата на ръста и теглото е изчислен индексът на телесна маса. Данните показват, че 34% от анкетираните са с наднормена телесна маса, 21% са затлъстели, а 2% са с тежка форма на затлъстяване. Едва 4% от трудоспособните българи са с телесна маса под нормата, а 39% са с нормални показатели на ръста спрямо теглото си.

Проектът вече има facebook страница, а следващата седмица ще бъде активиран и специалният сайт www.zastrashen.bg.

В неговия край ще бъде направено заключително изследване за ефекта от реализирането му и ще бъдат създадени национални програми за спорт, двигателна активност и социален туризъм.

 

ГРАФИК НА СПОРТНИТЕ ОБЕКТИ ЗА ДНИТЕ НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ

ПЕРИОД: НОЕМВРИ 2011 – ФЕВРУАРИ 2012

 

ГАБРОВО

СПОРТНА ЗАЛА „ОРЛОВЕЦ”

/ХАНДБАЛ, МИНИ ФУТБОЛ, ВОЛЕЙБОЛ, БАСКЕТБОЛ/

 

ПОНЕДЕЛНИК 7.00 – 9.00, 12.00-13.00, 13.00 – 14.00

ВТОРНИК 7.00 – 9.00, 12.00-13.00, 13.00 – 14.00

СРЯДА 7.00 – 9.00, 12.00-13.00, 13.00 – 14.00

ЧЕТВЪРТЪК 7.00 – 9.00, 12.00-13.00, 13.00 – 14.00

ПЕТЪК 7.00 – 9.00, 12.00-13.00, 13.00 – 14.00

СЪБОТА 7.00 – 9.00, 12.00-13.00, 13.00 – 14.00

НЕДЕЛЯ 7.00 – 9.00, 12.00-13.00, 13.00 – 14.00

 

СТАДИОН „ХРИСТО БОТЕВ”

/ФУТБОЛ/

 

ПОНЕДЕЛНИК 10.00 – 12.00, 13.00 – 15.00, 18.30 – 21.00

ВТОРНИК 10.00 – 12.00, 13.00 – 15.00, 18.30 – 21.00

СРЯДА 10.00 – 12.00, 13.00 – 15.00, 18.30 – 21.00

ЧЕТВЪРТЪК 10.00 – 12.00, 13.00 – 15.00, 18.30 – 21.00

ПЕТЪК 10.00 – 12.00, 13.00 – 15.00, 18.30 – 21.00

СЪБОТА 10.00 – 12.00, 13.00 – 15.00, 18.30 – 21.00

НЕДЕЛЯ 10.00 – 12.00, 13.00 – 15.00, 18.30 – 21.00

 

СЕВЛИЕВО

СПОРТНА ЗАЛА „ДАН КОЛОВ”

 

БАСКЕТБОЛ – ОТ 19.15 – 20.15 ч.

М. НОЕМВРИ – 7,14,21,28

М. ДЕКЕМВРИ – 5,11,19

М. ЯНУАРИ – 2,9,16,23,30

М. ФЕВРУАРИ – 6,13,20,27

 

БАДМИНТОН – ОТ 18.30 – 19.30 ч.

М. НОЕМВРИ – 5,12,19,26

М. ДЕКЕМВРИ – 3,9,10,16,17

М. ЯНУАРИ – 7,14,21,28

М. ФЕВРУАРИ – 4,11,18,25

 

БОРБА – ОТ 17.30 – 18.30 ч.

М. НОЕМВРИ – 2,9,16,23,30

М. ДЕКЕМВРИ – 7,14,21,28

М. ЯНУАРИ – 4,11,18,25

М. ФЕВРУАРИ – 1,8,15,22,29

 

ВОЛЕЙБОЛ – ОТ 17.30 – 18.30 ч.

М. НОЕМВРИ – 5,12,19,26

М. ДЕКЕМВРИ – 3,10

М. ЯНУАРИ – 7,14,21,28

М. ФЕВРУАРИ – 4,11 18,25

 

ПЛУВАНЕ – ОТ 10.00 – 11.30 ч.

М. НОЕМВРИ – 5,12,19,26

М. ДЕКЕМВРИ – 3,10,17

М. ЯНУАРИ – 14,21,28

М. ФЕВРУАРИ – 4,11,18,25

 

САМБО И ДЖУДО – ОТ 18.00 – 19.00 ч.

М. НОЕМВРИ – 3,10,17,24

М. ДЕКЕМВРИ – 1,8,15,22

М. ЯНУАРИ – 5,12,19,26

М. ФЕВРУАРИ – 2,9,16,23

 

ТАЕБО – ОТ 19.30 – 20.30 ч.

М. НОЕМВРИ – 7,14,21,28

М. ДЕКЕМВРИ – 5,11,19

М. ЯНУАРИ – 2,9,16,23,30

М. ФЕВРУАРИ – 6,13,20,27

 

ФУТБОЛ

М. ДЕКЕМВРИ – 3,5,6,7,10,12,13,14,19,20,21

 

Още статии...