РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Панихида в памет на жертвите при пътнотранспортни произшествия

Панихида в памет на жертвите при пътнотранспортни произшествия ще бъде отслужена на 20 ноември 2011 г. от 11.00 ч. в храм “Успение Богородично” в Габрово. От 26 октомври 2005 година насам всяка трета неделя на ноември е определена за Световен ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия, по идея на Генералната асамблея на ООН.

Всяка седмица у нас във войната по пътищата загиват повече от 15 души. Над 150 са пострадалите с тежки наранявания, а част от тях остават с трайни увреждания за цял живот. Мъже, жени и деца приключват своя жизнен път или остават инвалиди заради чужди или свои грешки.

„Голяма част от нещастията по пътищата са предсказуеми и предотвратими -заявява заместник министър председателя г-н Цветан Цветанов в своето писмо до всички областни управители в страната и допълва - За да постигнем нашите амбициозни цели за намаляване на загубите от пътнотранспортните произшествия, ще продължим да прилагаме системен подход за осигуряване на безопасността на движението. Глобалната криза в областта на безопасността на движението може да бъде преодоляна само с помощта на многосекторно сътрудничество и партньорство с участието на всички заинтересовани страни от държавния и частния сектор и с привличане на гражданското общество. Ние вярваме, че заедно можем да спасим живот и да работим за постигане по-висока безопасност по пътищата на нашата страна. Нека всички ние заедно, институции и участници в движението, с повече воля и упоритост, обединим усилията си и от възпоменание към жертвите пристъпим към конкретни действия за постигане на нова култура в движението и направим нашите пътища по-безопасни за всички.“

На този ден с дълбока почит ще изкажем благодарност към лекарите, полицаите, пожарникарите, към всички, за които всеки ден се осмисля от спасен живот или подадена ръка за помощ на пострадал при пътнотранспортно произшествие.

Панихидата се организира от областния управител на област Габрово по призива на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов за отбелязване на деня в знак на дълбока почит към жертвите при пътнотранспортни произшествия. Поканени са кметът на община Габрово, директорът на ОД на МВР-Габрово и всички граждани.

Конкурс за коледна картичка "Докоснати от Коледа"


Благотворителен базар в помощ на децата на Габрово

Днес от 18ч. В ХГ „Христо Цокев” ще се състои благотворителен базар в помощ на децата на Габрово, организиран от Обществения дарителски фонд, под патронажа на Областния управител на Габрово Мариян Костадинов. Желаещите да подкрепят каузата ще могат да закупят произведения на деца аутисти и деца от Школата за приложни изкуства, картини, аранжировки с цветя, вино, книги и различни кулинарни изделия.

За доброто настроение на гостите ще се погрижат Христофор Михайлов, Танцова школа „Лиана” и детският ансамбъл за народни танци към читалище „Априлов-Палаузов”.

С набраните средства ще бъдат подпомогнати деца със специфични образователни нужди и деца таланти, детски градини и училищата в Габрово. Базарът се осъществява със съдействието на г-жа Галина Банковска, народен представител от Габрово и зам.-председател на парламентарната комисия по образованието, младежта и спорта

Националната стратегия за интегриране на ромите и други уязвими етнически групи/общности представиха

Националната стратегия за интегриране на ромите и други уязвими етнически групи/общности представиха по време на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси

На 9 ноември 2011 г. от в заседателната зала на Областна администрация-Габрово се проведе заседание на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси. На заседанието присъстваха представители на общинските администрации и териториални дирекции на държавни администрации, членове на съвета. Бяха представени Националната стратегия за интегриране на ромите и други уязвими етнически групи/общности в сходна ситуация в България (2012 - 2020) и Годишния план за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства в област Габрово за учебната 2011 – 2012 година на РИО -Габрово. Георги Маринов представи и Доклад – анализ по изпълнението на плана за учебната 2010 – 2011 г. и резултатите от политиките по интеграция на ромските деца в областта, както и предложи конкретни мерки, по които общините могат да кандидатстват.

Участниците във Съвета отново подчертаха нуждата от по-задълбочено сътрудничество между отделните ведомства пред нуждата от повече ресурси, за да има ефективни резултати от мерките и държавната политика за интеграция на ромските и други етнически групи в българското общество.

Тържествени заседания на общинските съвети в областта

На основание чл. 23, ал. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, областният управител г-н Мариян Костадинов свиква ПЪРВОТО заседание на Общинските съвети на

  • Севлиево - 7 ноември /понеделник/ 2011 г. от 10.00 часа;

  • Трявна - 8 ноември /вторник/ 2011 г. от 11.00 часа и

  • Дряново - 8 ноември /вторник/ 2011 г. от 17.30 часа;

Тържествените заседания ще протекат при следния дневен ред:

  1. Полагане на клетва от новоизбраните общински съветници, кмета на общината и кметовете на кметства
        2.   Избор на Председател на Общински съвет - Габрово

 

Още статии...