РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Агенция за хората с увреждания обявява конкурс

Агенция за хората с увреждания /АХУ/ обявява конкурс за финансиране на проекти насочени към интегриране на хора с трайни увреждания в обичайна работна среда, чрез осигуряване на достъп, приспособяване и оборудване на работните им места. Участници в конкурса могат да бъдат всички работодатели, регистрирани по действащото законодателство.
Проектите се изготвят по Методика, съгласно чл.17, ал.1 от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания, във връзка с чл.25, ал.1 и чл.8, т.5 от Закона за интеграция на хората с увреждания. Срокът за подаване на проектите /4 екземпляра/ на хартиен и един екземпляр на магнитен носител /формуляр и бюджет/ за конкурса е: до 17.30 ч. на 27.06.2011 г. Проектните предложения се представят в Деловодството на АХУ, ул. “Софроний Врачански” № 104-106, София 1233.

Повече за конкурса може да прочетете в раздел "Новини", секция "Съобщения".

Четири църкви от габровска духовна околия получиха финансиране за неотложни ремонтни дейности

Четири църкви от габровска духовна околия получиха финансиране за неотложни ремонтни дейности със съдействието на областния управител Мариян Костадинов. Дирекция „Вероизповедания“ към Министрески съвет одобри проектите за църквите в селата Здравковец, Дебел дял, Борики, както и на храм „Успение Богородично“ в Габрово.

„В качеството ми на Областен управител съм запознат със състоянието на църковните храмове в област Габрово и смятам, че трябва да се подкрепят настоятелства, които са активни и са проявили инициативност. Затова заставам зад усилията им да възвърнат облика на храмовете и да съхранят духовността на българите.“- така аргументира Костадинов подкрепата си.

Областният управител ще бъде на тридневно посещение в област Сисак – Мославина, Република Хърватия

Областният управител Мариян Костадинов ще бъде на тридневно посещение в област Сисак – Мославина, Република Хърватия ледващата седмица. По време на визитата му ще бъде подписано Споразумение за сътрудничество между двата региона в различните сфери на социалния и икономически живот в Република Хърватия и Република България. До подписване на споразумение се стигна след като бяха проведени приятелски консултации за обмен и сътрудничество в търговско-икономическите и културно-образователните и други области. Целта на споразумението е да се задълбочат добрите взаимоотношения между България и Хърватия на регионално ниво, което ще включва размяна на експертни делегации за обмен на административен опит и разпространение на добри практики; Участие във фестивали и културни инициативи и в двата региона - обмен на ансамбли за народни песни и танци, хорове, младежки групи; Участие в борси за представяне на икономическия потенциал; Подпомагане на МСП от регионите партньори да се установят контакти за съвместна дейност, особено в сферата на туризма, био-земеделие и дървообработване. На 16 юни /четвъртък/ Областният управител ще бъде официален гост и на тържествената сесия на празника на жупанията, на която ще присъства и Президентът на Република Хърватия Иво Йосипович.

Конна борса в региона

Главният секретар на Областна администрация Веселин Радков присъства на демонстрация на андалуска порода коне, която се състоя в събота на конната база в с. Спанци. „Целта ни е популяризирането на испанската култура и в частност популяризирането и развъждането на таза порода коне в България.“- с тези думи откри представянето собственикът на конна база „Аларкон“ в Испания Франциско Аларкон. Идеята му е да развие пазара и на Балканите като т.нар. борса ще бъде именно в нашия регион.

Франциско Аларкон или Пако, както го наричат близките около него, на 7 -годишна възраст открива увлечението си по конете, започва да тренира, с течение на годините се развива и достига до международен съдия в дисциплините прескок и дресаж. Няколкократен шампион е на Испания по морфология и дресаж. Носител е и на множество награди от регионални състезания на провинция Валенсия. Към момента е един от най големите коневъди в същата провинция. Неговите коне са познати в САЩ, Германия, Мексико, Норвегия и Колумбия.

Периодично Франциско предвижда демонстрации на породата, каквито се състояха в събота и обеща негов кон да участва в предстоящите конни състезания на с. Живко през м. Септември.

 

Областният управител Мариян Костадинов ще се включи в честванията на „Ботеви дни 2011”

 

 

Областният управител Мариян Костадинов ще се включи в честванията на „Ботеви дни 2011” по покана на областния управител на Враца – г-жа Пепа Владимирова.

Националните чествания започват с Възпоменателна панихида за Христо Ботев и неговите четници и поклонение на лобното място на Ботев в местността  “Йолковица”. Традиционната тържествена митинг-заря е от 21.00 часа на площад „Христо Ботев”.

На 2 юни от 11.00 часа е предвидено Всенародно поклонение на връх “Околчица” - молебен,  възпоменателен митинг и възстановка от Национално дружество  “Традиция” на  последния бой на четата и гибелта на Христо Ботев.

135-годишнината от подвига на Ботевата чета ще премине под патронажа на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Още статии...