РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Дилма Русеф отнесе в Бразилия пръст от мястото на бащината й къща в Габрово

Президентът на Федеративна Република Бразилия Н.Пр. Г-жа Дилма Русеф беше посрешната в Габрово със специален подарък от областния управител г-н Мариян Костадинов. Облечена в традиционна габровска носия третокласничката Силвия Чомакова й поднесе торбичка с пръст от мястото на родната къща на баща й Петър Русеф и една червена роза – символ на българското и на българската кръв, която тече във вените й. „По този начин Нейно Превъзходителство ще може да отнесе частица от Габрово и от бащиния й дом в далечна Бразилия“ – обясни идеята си Мариян Костадинов.

По-късно пред стотиците габровци, които изпълниха двора на Националната Априловска гимназия Дилма Русеф каза, че е изключително щастлива да сбъдне мечтата на баща си да посети Габрово и допълни "Искам да знаете, че днес част от Габрово, живее в Бразилия в лицето на нейния президент".

След топлите приветствия отправени към габровци, г-жа Русеф се запозна с регистрационните книгите, в които е записан номерът и успехът на нейния баща, завърщил първото новобългарско училище, както и други дневници от това време. Директорът на гимназията Анна Маринова й връчи почетните символи на училището, след което програмата на бразилския президент продължи с посещение на Регионалния исторически музей, където я очакваше изложбата "Българските корени на Дилма Русеф".

На финала на визитата си в Габрово, президентът на Бразилия с габровски корени се срещна и със свои български роднини.

Повече от 200 деца от региона се включиха в Дните на здравословно хранене

Повече от 200 деца от региона се включиха в инициативата, посветена на Европейския ден на здравословно хранене и готвене с деца. В два последователни дни площадите на Габрово и Дряново бяха изпълнени с деца, които се надпреварваха в спортни състезания и приготвяне на най-атрактивни, здравословни сандвичи и салата по модел на веригата за хранене Марио фреш. За да подкрепят и насърчат малчуганите към по-здравословен начин на живот бяха дошли областният управител мариян Костадинов, ВрИД кмет на община Габрово Добрин Савчев, директорят на РЗИ – Габрово д-р Петър Стефанов, старши експертът от РИО – Габрово Деян Дойнов и още много други представители на институции, които са загрижени за здравето на децата. „Всички знаем колко е голям ръстът на затлъстяване сред подрастващото поколение. Това е едно изключително негативно явление, което оказва въздействие върху здравето на гражданите из цяла Европа. Един от начините, по които може да се избегне това, е чрез физическото натоварване и възпитание – нещо, което и в училищата, а и в свободното време е все по-малко. Причината е и в естеството на новите предизвикателства – компютрите, развиващи ума, но водещи до закърняване на мускулите. Затова най-голямо значение трябва да отделим на здравословното хранене, за да можем поне малко да намалим ефекта от този начин на живот“ - каза Мариян Костадинов и допълни, че ако родителите научат децата си на здравословно хранене, това ще е една услуга от тяхна страна, която ще бъде от полза за децата, когато те станат на годините на своите майки и татковци.“ Инж. Савчев пък припомни една позната, но позабравена детска песничка и прикани всички, които присъстваха на площада да запеят „Зеленчуци, който не яде...не ще има розови страни“, след което всички деца се разкършиха с една забавна аеробика на открито с инструкторката Мая Петкова. Повече от час децата приготвяха своята салата и сандвичи и се състезаваха в щафетни игри. Най-пъргави и концентрирани в спортните състезания в Габрово се оказаха Начално училище „Васил Левски“, следвани от ОУ „Ран Босилек“ и СОУ „Райчо Каролев“, а в Дряново – СОУ „Васил Левски“ Севлиево, ІІ ОУ „Стефан Пешев“ и Начално училище „Св.Св. Кирил и Методий“ - Севлиево.

За всички победители и участници имаше осигурени награди от Европейският информационен център “Европа директно” Габрово при Габровската търговско-промишлена палата, Регионалното сдружение на общините “Централна Стара планина” и Регионалния съюз на болниците “Стара планина”.

СЪОБЩЕНИЕ ЗА МЕДИИТЕ

Уважаеми журналисти,

по повод посещението на Президента на Република Бразилия г-жа Дилма Русеф и Президента на Република България г-н Георги Първанов Ви уведомявам, че пропусквателния режим в двора на Националната Априловска гимназия ще става само срещу журналистическите Ви карти.

Официалното посрещане на президентите е в 15.30 часа, моля Ви да бъдете на обявеното място най-късно в 15.00 часа.

ПОСЕЩЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА НА ФЕДЕРАТИВНА РЕПУБЛИКА БРАЗИЛИЯ Н.ПР. Г-ЖА ДИЛМА РУСЕФ В ГАБРОВО

На 6 октомври Габрово ще посрещне Президентът на Бразилия Дилма Русеф и президентът на България Георги Първанов.

В 15.30 часа областният управител г-н Мариян Костадинов и Вр.ИД кмет на община Габрово г-н Добрин Савчев ще посрещнат двамата президенти пред Националната Априловска гимназия, след което във вътрешния двор ще се срещнат с габровската общественост. След официалните обръщения, които ще направят президентите, Н.Пр. г-жа Дилма Русеф ще положи своето послание за поколенията в паметната книга на гимназията и ще разгледа регистрационната книга, в която се пази информация за баща й Петър Русеф и други братовчеди, всички те завършили гимназията.

След срещите в двора на Априловската гимназия двамата президенти ще разгледат изложбата „Българските корени на Дилма Русеф” в Регионалния исторически музей.

Визитата на Н.Пр. г-жа Дилма Русеф в Габрово ще завърши със среща с нейни български роднини.

Министър-председателят Бойко Борисов ще открие новия корпус на Националната Априловска гимназия

В понеделник, 3 октомври  премиерът Бойко Борисов ще открие новия корпус на Националната Априловска гимназия в гр. Габрово. На събитието ще присъства и министър Сергей Игнатов.

Средствата за довършването на новото крило на гимназията, които са в размер на 1.5 млн. лв., са осигурени от Министерство на образованието, младежта и науката.

Дейностите по реконструкция и модернизация на най-старото средно училище в страната започват още от 1994 година, след което са замразени. Проектът беше възобновен през миналата година по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Официалната церемония по откриването ще се състои в 12.00 ч. в сградата на гимназията.

Още статии...