РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Постоянна комисия по заетост към Областния съвет за развитие

На 15 юли/петък/ от 11.00  часа в заседателната зала на Областна администрация ще се проведе заседание на Постоянната  комисия по заетост към Областния съвет за развитие. Темите включени в дневния ред за обсъждане са:

- Приоритети в политиката по заетостта и обучението на възрастни на местно ниво, залегнали в стратегически документи за регионално развитие с акцент върху изпълнението през 2012г.

- Основни целеви групи на местния пазар на труда с трудности пред професионалната си реализация, към които приоритетно следва да се адресират мерки за подкрепа.

- Успешни проекти и програми за заетост и обучение (с акцент върху регионалните и местните инициативи), финансирани със средства от различни източници, които считаме, че следва да продължат да се реализират.

- Конкретни проблеми при изпълнението на програми за заетост и обучение.

Министър Найденов ще се срещне с директорите на държавните горски предприятия в ЛС Лъгът

Утре, 14 юли 2011 г., министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще участва в дирекционен съвет на директорите на шестте държавни горски предприятия в Държавно ловно стопанство „Лъгът”  в село Стоките, Габровско. На срещата ще бъдат обсъдени наредбите, които се готвят към новия Закон за горите и бъдещата дейност на предприятията.

В присъствието на министъра в ДЛС „Лъгът” ще бъде демонстрирана технология за дърводобив при пресечени терени с въжена линия. Министър Найденов ще посети и лицензирана кланица за дивеч към стопанството.

Уважаеми журналисти,

Заповядайте в 11:00  ч. в ДЛС „Лъгът”, с. Стоките.

 

От 22 до 24 юли 2011 - „По пътя на четата на Цанко Дюстабанов”

За втора поредна година Областна администрация – Габрово е съорганизатор на Възпоменателния туристически поход-преклонение „По пътя на четата на Цанко Дюстабанов”, който се провежда по случай 135-та годишнина от Априлското въстание.

Походът ще се проведе от 22 до 24 юли 2011 г. на територията на Общините Габрово, Севлиево, Априлци.

Желаещите да отдадат почит и да се включат в тридневния поход могат да заявят участие до 18 юли на адрес гр. Габрово 5300, ул. „Ивайло” № 9 или на тел. 066 451 660; 0884 917 706; 0878 764 443.

Пълният маршрут и указания може да прочетете тук:

1. Покана

2. Указания

ТЪРЖЕСТВАТА ЗА ШИПЧЕНСКАТА ЕПОПЕЯ – ПОД ПАТРОНАЖА НА МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛЯ БОЙКО БОРИСОВ

Националното честване на Шипченската епопея ще премине под патронажа на министър - председателя Бойко Борисов. Съгласието си Премиерът даде днес, малко след като бе учреден Инициативният комитет на събитието. На срещата областният управител Мариян Костадинов получи подкрепа и от всички присъстващи за намеренията си .„Приветствам инициативата на колегата, както и предишната за тунела, която получи толкова широк отзвук и смятам, че и вие и ние-от южната страна трябва да помогнем, за да отдадем заслуженото“ каза Йордан Николов, областен управител на Стара Загора.

„Изключително съм радостен, че държавата се върна на Шипка“ заяви с цялата си отговорност виновникът за възстановките на Шипка – шефът на НД „Традиция“. „Чака ни много работа, за кратко време, но с общи усилия ще се получи едно национално значимо събитие“ заключи доц. Д-р Михов, зам.ректор на Великотърновския университет.

В организацията ще се включат, Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, областният управител на Стара Загора, община Габрово, зам. Ректорът на Великотърновския университет, НД „Традиция“,регионалните музеи в Габрово и Казанлък, както и представител на Българска национална телевизия, която застава изцяло зад инициативата.

Председателят на Инициативния комитет- областният управител на Габрово – Мариян Костадинов, представи пред членовете на новоучреденият орган проект на програмата за двудневно национално честване. В хода на разговора се откроиха нови идеи, които обаче ще останат за следващата година, когато е и кръгла годишнина от боевете, поради краткото време, с което комитетът разполага, за да организира мероприятията. Културни прояви, празничен концерт-спектакъл и заря-проверка са нещата, които всички ще могат да видят на 20 август, а на следващия ден програмата предвижда поход „Соколски манастир – Шипка“, тържествена част на Върха и възстановка на боевете.

Медиен партньор на събитието е БНТ, която ще излъчи директно тържествата.

 

 

Създава се Инициативен комитет за Шипченските празници през август

По настояване на областния управител Мариян Костадинов от 2011 година честването на Шипченската епопея през август е включено в националния културен календар на Министерството на културата. По този повод утре ще бъде учреден Инициативен комитет на мероприятието, който ще включва всички заинтересовани страни – Министерство на културата, Министерство на образованието, младежта и науката, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, областният управител на Стара Загора, кметовете на общините Габрово и Казанлък, директорът на Национален исторически музей - София, както и на Регионалния в Габрово, неправителствени организации и медиини партньори в лицето на БНТ и БНР.

„Областна администрация е с амбицията да организира Национално честване като се надявам с това да успеем да отдадем необходимата значимост и признателност и в национален план“ заяви Костадинов по повод намеренията си.

Още статии...