РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Администрация

270 поборници бяха отличени посмъртно от Община Габрово със званието „Почетен гражданин на Габрово“. Музеят „Дом на хумора и сатирата“, Виктория Петрова и Иван Минчев получиха „Почетен знак на Габрово“. Отличията бяха връчени днес на тържествена церемония в зала „Възраждане“. Събитието уважиха областният управител Кристина Сидорова и заместник областният управител Андрей Николов. Те поздравиха носителите на „Почетен знак на Габрово“ и кмета на Габрово за празника на града.
Историкът Даниела Цонева представи накратко участвалите в организацията на въстания през втората половина на 19.век от Габрово. Цонева извършва проучването на имената на въстаниците в Габровско, след като Ружа Партинкова- Любенова внася предложение за посмъртно удостояване със званието „Почетен гражданин на Габрово“ на Христо Партинков. Тя е потомък на родения в село Долни Бакойци подвоевода в габровска бунтовническа чета.
„Почетен знак на Габрово“ получиха една институция и две лица, допринесли за утвърждаването на града като столица на хумора и средище на културата. Домът на хумора и сатирата бе номиран от Технически университет- Габрово за ролята на музея в издигането на националния и световен авторитет на Габрово и по повод 50-тата годишнина на институцията.
Виктория Петрова е предложена от Центъра за работа с деца „Габровските смехоранчета. Повече от половин век тя работи с децата в града за развитието им в сферата на изкуството и културата. Част е от създателите на фестивала „Габровските смехоранчета", който се провежда повече от две десетилетия, като до момента в него са се включили над шест хиляди малчугани.
„Мим Театър“ – Габрово и Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ – Габрово номинират Иван Минчев- едно от знаковите лица на габровския карнавал, който тази година бележи вековен юбилей. Минчев е сред сценаристите на карнавала и влага сърцето и душата си за реализацията на проявата. Минчев и семейството му са сред най-големите дарители на Регионалната библиотека „Априлов - Палаузов“, като само през изминалата година са дарили над 130 тома съвременна българска и чуждестранна литература.
Гостите на събитието се насладиха на изпълненията на Габровския камерен оркестър и на специална изненада- изпълнение на Теодосий Спасов, посветено на Иван Минчев.

В изпълнение на разпоредбите на Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения (ЗЗЛПСПОИН), в сила от 04.05.2023 г., в Областна администрация на област Габрово е създаден канал за вътрешно подаване на сигнали за нарушения, възникнали в работен контекст, извършени от служител/и на Областна администрация на област Габрово.

 

Във връзка с приложението на ЗЗЛПСПОИН в Областна администрация – Габрово, сигнали могат да бъдат подавани писмено или устно до г-жа Стела Колева – отговорно длъжностно лице, а при нейно отсъствие – до г-жа Красимира Тотова.

Сигналът се подава до служителя, отговарящ за разглеждането на сигнали писмено или устно. За писмено се счита и подаването по електронна поща.

Подаването на сигнал може да бъде извършено по един от следните начини:
1. Писмено:
- лично до отговорното лице;
- на електронна поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.;
- на адрес гр. Габрово, пл. „Възраждане” № 5, Областна администрация на област Габрово, за г-жа Стела Колева.
*Писмените сигнали следва да бъдат подписани от лицата, които ги подават. При подаване по електронна поща е необходимо сигналите следва да бъдат подписани с квалифициран електронен подпис, при спазване изискванията на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги.
2. Устно:
- на телефон 066/810 665;
- чрез лична среща, в работно време, с отговорното лице, която сте уговорили предварително на посочения телефон.

В случай на устно подаване на сигнал, необходимите данни ще бъдат вписани във формуляра по образец от отговорното лице, като ще Ви бъде предоставена възможност да се запознаете със съдържанието и да подпишете същия.
! Не се образува производство по разглеждане на анонимни сигнали, както и по сигнали, които се отнасят до нарушения, извършени преди повече от две години.
! Регистрирани сигнали, съдържащи очевидно неверни или заблуждаващи твърдения за факти, се връщат с указание към сигнализиращото лице за коригиране на твърденията и за отговорността, която носи за набедяване по чл. 286 от Наказателния кодекс.
Образец на формуляр може да бъде изтеглен от тук.

Julia Ivanova

Моят роден град

      

Габрово , град на мойте деди

Габрово, град на мойте мечти

От далечно време в прахта на миналите дни

след гора от Габър, този град се зароди.

Рачо чукна своя чук и зазвънтя- тук ще бъде моят дом,

тук ще бъде моята земя.

От камък , с лъв на входа извисен

стои до днес и този паметник едничък

спомен за това , че и ние сме борци за свобода.

Град с история и бъдеще в едно да погледнем пак за миг от „Орловото гнездо“.

От прости букви  и   едно бушуващо сърце Априлов свойто дело за знание поде. И името му още звучно чуваме и знаем днес.

Априловец да бъда не е просто дума , то е чест!

zavrashtanetoSMARTistorii