РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

„Държавниците от област Габрово“ – тема на изданието „Дързостта да бъдеш първи“ за 2020 година

Областна администрация – Габрово продължава поредицата „Дързостта да бъдеш първи“ с ново издание за 2020 година. Ако в първото бяха показани всички „първи“ изобретения на габровци, без които и днес не можем; второто – „Габровския Манчестър“ като пример за промишлена мощ, икономическо процъфтяване, стопанска далновидност и предприемчивост; третото - насочваше погледа ни към хората на съзидателния труд – математици, физици, медици, зоолози, геолози, рентгенолози, фармаколози, военни специалисти, инженери, откриватели…четвъртото издание, отдава заслужено внимание на „Държавниците от област Габрово“.

„Работата по настоящия бележник, започна през годината, в която отбелязахме 140 години от свикването на първия български парламент и приемането на първата българска Конституция. Това ни провокира и ние да покажем онези личности, дръзнали да бъдат първи и записали името си в страниците на историята ни. Като продължаваме поредицата „Дързостта да бъдеш първи“ заявяваме, че има с какво да се гордеем и предаваме на поколенията, да помним онова, без което не можем…свобода, независимост, държавност.“ – споделя областният управител Невена Петкова и допълва, че изданието се посвещава на 20 години от създаването на Областна администрация и 60 години - Държавен архив – Габрово. Официалното му представяне се състоя на церемонията „Дързостта да бъдеш първи“, в края на изминалата вече 2019 – та година. Днес, то вече е в ръцете на кметове, министри, партньори на администрацията, за да изпълни основната си функция, а тя е „да представи област Габрово и всичко, което във вековете ни е оставено, за да бъдем тук, за да надграждаме стореното от нашите предци, за да имаме поводи за гордост и заслужено самочувствие!“

В изданието са представени министрите от първото (5 юли 1879 г.) до шестдесет и първото (2 септ. 1944 г.) правителство. Започва с първия министър - председател на България – габровеца Тодор Бурмов, роден на 2 януари 1834 година и продължава с министър-председателя, роден в Дряново - Никола Мушанов и всички министри от областта – шестнадесет на брой, подредени по хронологичен ред на назначаването им. За тях са подготвени кратки енциклопедични справки като са използвани материали и снимки от Държавна агенция „Архиви“; Централен Държавен архив – София; Държавен архив – Габрово; Държавен архив – Кюстендил; Държавен архив – Варна; Исторически музей – Севлиево; Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна; печатни издания.