РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

„Културен жест“ за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Областна администрация – Габрово представя изложбата „Културен жест“ за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май. Тя е част V от поредицата „Дързостта да бъдеш първи“, в която този път са представени бележити личности от Габрово и Габровска област свързани с културата в различните й аспекти и са били първи в своето направление. „Вярвам, че наш дълг е да помним тези личности и придаваме на своите деца историята на техните достижения. Така ние съхраняваме родовата памет, но и издигаме самочувствието си, че „и ний сме дали нещо на света““ – споделя областният управител Невена Петкова, която разкрива, че изложбата този път няма да бъде открита физически, макар че вече е подредена в сградата на Областна администрация, а ще бъде представена по интересен начин на официалната страницата на администрацията във фейсбук. Макар и интерактивно, гост на изложбата ще бъде министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, а повече за нея ще разкаже началникът на Държавен архив – Габрово Цветомира Койчева. „Въпреки пандемията изложбата е факт! Тя беше направена дистанционно в условията на извънредно положение и е доказателство, че за търсещия човешки дух, няма пречки. Не претендира за изчерпателност, съвсем заслужено в нея могат да намерят място още творци, които със своите таланти, постижения и любов могат да следват едно логично продължение на „Културен жест“- споделя от своя страна Цветомира Койчева.

В нея са включени 19 личности и 8 институции, състави и събития, свързани с Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна. Хронологическия им обхват е от Следоосвобожденската епоха до нашето съвремие с творци, които продължават да ни радват.

Изложбата се организира от Областна администрация – Габрово съвместно с Държавен архив – Габрово и със съдействието на Историческите музеи в Севлиево и Дряново, Музея на резбарското и зографско изкуство в Трявна, Музей „Дом на хумора и сатирата“, Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово, Регионален етнографски музей на открито „Етър“, Музей на Архитектурно – исторически резерват „Боженци“, Къща музей „Пеньо Пенев“, Българско национално радио и Детски радиохор към него, Радио Бумеранг, ОУ „Ран Босилек“ - Габрово. 

„Попаднахме в изключително предизвикателно време, променихме начина си на живеене, разбъркахме мислите си, спазваме социална дистанция, учим и творим онлайн, различни са делниците ни, както и празниците, но това няма да ни попречи да отправим своя „Културен жест“ в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май макар и в електронна среда.“ – споделят организаторите и отправят покана към всички  да разгледат изложбата на Фейсбук страницата на Областна администрация – Габрово https://www.facebook.com/OblastnaAdministraciaGabrovo/, откриването е  точно в 11:00 часа.