РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

„Културен жест“ „оживя“ в интернет пространството

На 24 май беше открита изложбата „Културен жест“. Тя е посветена на културни дейци от Габровска област, които са дръзнали да бъдат първи, всеки в своето направление. Ето защо организаторите от Областна администрация – Габрово и Държавен архив – Габрово избраха нейното представяне пред публика да бъде именно в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Символично началото на откриването беше точно в 11:00 часа, времето в което традиционно по улиците на градовете ни преминава тържествена манифестация на ученици, учители, културни дейци, випускници.  Различното време отключи нови възможности и така „Културен жест“ „оживя“ в интернет пространството. Усещането беше различно, но от друга страна изваждането от затвореното арт пространство даде възможност на много повече хора от близо и далече да се докоснат до истинска архивна съкровищница събрана в 60 минути. Изложбата освен документалните истории носи и още едно послание, а то е че за търсещия човешки дух – граници няма, имено защото беше подготвена по време на извънредното положение и изцяло в дистанционен режим на работа.

В своето видео приветствие областният управител Невена Петкова сподели, че в дълголетната вече 160 – годишна история на Габрово, палитрата от дейци на културата и изкуствата, на които трябва да благодарим е изключително богата. Изложбата е 5-та част от поредицата „Дързостта да бъдеш първи“, в която Областна администрация  представя бележити личности от Габрово и Габровския регион. Ако в първото издание бяха показани всички „първи“ изобретения на габровци, без които и днес не можем; второто – „Габровския Манчестър“ като пример за промишлена мощ, икономическо процъфтяване, стопанска далновидност и предприемчивост; третото - насочваше погледа към хората на съзидателния труд – математици, физици, медици, зоолози, геолози, рентгенолози, фармаколози, военни специалисти, инженери, откриватели; в четвъртото беше отдадено заслужено внимание на „Държавниците от област Габрово“. „Днес на този най - български наш празник логично отправяме поглед и към хората на духа. Защото това е което ни крепи и ни дава сили, това ни обединява, това е езикът, на който всички народи „говорят“. Вярвам, че наш дълг е да помним тези личности и да предаваме на своите деца историята на техните достижения. Така ние съхраняваме родовата памет, но и издигаме самочувствието си, че „и ний сме дали нещо на света“.“ – подчерта областният управител.

Виртуален официален гост на откриването беше министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който приветства усилията и инициативата за съхраняване на духовността в трудното време, в което живеем. „Българската същност, формирана благодарение на културното ни наследство и нашата несломима креативност демонстрира устойчивост в моменти на изпитания.“ – заяви министърът и подчерта: „Ние трябва да покажем онова личностно издигане, което преодолява всички изпитания – онази непоколебимост, стремеж към визвишен идеал, които пренасят през вековете нетленните стремежи и ценности.“

След приветствените слова в ролята на гид из превърнатото в арт пространство в Областната администрация се превъплъти началникът на Държавен архив – Габрово Цветомира Койчева.  Дългият коридор разкри 19 личности и 8 институции, състави и събития, свързани с Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна, които със своята дейност въздигнаха културата на Габрово и региона на европейско ниво.

Тематично изложбата може да бъде разделена на 4 части – в първата са представени музикалните дейци: Мянко Михайлов – първият българин, който пее на сцената на Миланската „Ла Скала“; Богдана Гюзелева Вулпе – първата жена-композитор в България; Елена Доскова-Рикарди – първата българка на сцената на Миланската ла скала; Неда Фтичева – първата концертираща цигуларка в България; Емануил Манолов – първият български композитор; Михаил Шекерджиев – композиторът на химна на българската армия „Велик е нашия войник”; Стефан Бойновски – първият певец и гъдулар, записан на грамофонна плоча в България; Александър Керков – първият композитор на фанфарна музика; Христо Недялков – основателят на детския радиохор; Минчо Минчев - първият български студент на проф. Ифра Нийман и първият, който от 1977 г. свири на цигулка Страдивариус.

Във втората са представени майсторите на перото – Пенчо Славейков, Мара Белчева, Фани Попова – Мутафова, Пеньо Пенев, Рачо Стоянов, и Ран Босилек; в третата част заслужено място заемат габровските джаз формации – Оркестър „КО“, ХОТ клуб – Габрово и Диксиленд парад, а четвъртата включва културните средища, пазещи духа и традициите – Регионален етнографски музей на открито „Етър“, Музей на Архитектурно – исторически резерват „Боженци“. В нея място намира темата за хумора с включените Дом на хумора и сатирата, Стефан Александров и уникалният габровски Карнавал.

Изложбата може да бъде допълвана с още творци, които със своите таланти, постижения и любов могат да следват едно логично продължение на „Културен жест“.

Видео от откриването може да бъде видяно тук, както и албума с всички подготвени табла тук.

Областна администрация отправя своята признателност към всички, благодарение на които изложбата стана факт - Държавен архив – Габрово, Исторически музей – Севлиево, Исторически музей - Дряново, Музей на резбарското и зографско изкуство в Трявна, Музей „Дом на хумора и сатирата“, Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово, Регионален етнографски музей на открито „Етър“, Музей на Архитектурно – исторически резерват „Боженци“, Къща - музей „Пеньо Пенев“, Българско Национално Радио и Детски радиохор към него, Радио „Бумеранг“, ОУ „Ран Босилек“ – Габрово, Виктория Христова, Виктория Колева, Димитър Димитров, Илко Илиев, Минчо Минчев, Петър Петров, Христофор Михайлов.