РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

8 нови екологични автобуса попълниха автопарка на ОПТ - Габрово

Областният управител Невена Петкова и заместник областният управител Мария Пенева, която е и председател на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, бяха гости на официална церемония по предаването на Община Габрово на 8 нови екологични автобуса, които са със задвижване на природен газ. В присъствието и на регионалния мениджър Европа на Yotong Хърбърт Хи, председателя на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, управителя на ОПТ – Габрово Екатерина Колева и граждани кметът на Община Габрово Таня Христова получи символично ключа за автобусите от търговския директор на „Българска автомобилна индустрия“ ЕАД Тодор Стойков.

„Интересът към тази нова придобивка на Габрово е изключително голям и това ни радва“ – отбеляза Таня Христова и подчерта, че ще продължи работата в направление тези 8 екоавтобуса да бъдат последвани поне от още три пъти по толкова, защото общественият транспорт и дружеството има нужда и е заслужило обновяване на целия автопарк. „Аз съм оптимист, защото се намираме в период, в който зелените инвестиции и подкрепата за такъв екологичен транспорт стават факт и ако бъдем упорити и имаме готовност - Габрово ще успее и ще изпълни този социален ангажимент. Габрово заслужава да разполага с екологичен и модерен транспорт, който да покрива не само линиите, които са познати, но и нови, които хората със сигурност търсят, а и да е с грижа към живеещите в малките населени места на Общината.“ – сподели кметът на Габрово малко преди да получи ключа за автобусите.

„Опазването на околната среда би следвало да е ангажимент на всеки един от нас , това е приоритет на Община Габрово, както и на БАИ - по тази причина автобусите, които ще попълнят автопарка на ОПТ отговарят на най – високите европейски екологични изисквания и по този начин те ще бъдат едно прекрасно екологично решение за придвижване в градска среда.“ – допълни от своя страна търговският директор на „Българска автомобилна индустрия“.

 След церемонията 8-те автобуса бяха на разположение на гражданите за демонстрационна обиколка по определен маршрут в града.

Инвестицията се реализира по проект за модернизация на градския транспорт и прилежащата инфраструктура по ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г.