РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

„Безопасно, сигурно и правилно каране на велосипеди“ в с. Новаковци

В село Новаковци се проведе образователно събитие на тема „Безопасно, сигурно и правилно каране на велосипеди“, организирано от НЧ „Просвета – 1931“. Това се превърна в една от първите прояви, посветени на Деня за безопасност на движението по пътищата, който Областната комисия по безопасност на движението и Община Габрово ще отбележат на 18 септември под мотото „Движи се…РАЗУМНО“. Участниците бяха малка група деца на възраст от 7 до 12 години, а общото между тях е страстта, с която карат своите велосипеди и тротинетки.

Заместник областният управител Мария Пенева приветства организаторите и им благодаря, че са обърнали внимание на една изключително важна тема, каквато е пътната безопасност, особено сега – в навечерието на началото на учебната година. На малчуганите тя пожела винаги да предпочитат екологичен начин на придвижване, защото това е полезно, както за тях, така и за природата ни, но задължително да спазват правилата за движение и да бъдат внимателни и разумни, щом са на пътното платно.

В непринудена среда в разговор и с много усмивки децата се запознаха с правата и задълженията на велосипедиста. Заедно с инспектор Диян Боев от сектор „Пътна полиция“ те обсъждаха къде и как е безопасно да се движат, кое би ги поставило в рискова ситуация, как трябва да пресичат на пешеходни пътеки ако управляват велосипед или са с тротинетка или как да дадат знак щом искат да направят завой и още много любопитни за тях и практически въпроси. За да покажат наученото всички те се включиха в изпитна игра - теоретично и преминаха по определен маршрут, където показаха баланс между конуси, задължително спиране на знак STOP, слизане от велосипеда и тротинетката на пешеходната пътека, за което получиха и свидетелства за майсторско управление на своето превозно средство. Събитието за малките участници продължи с различни състезателни игри и гледане на образователно филмче. А всичко научено и затвърдено те обещаха да покажат и по време на състезанието по приложно колоездене на 18 септември от 17:30 часа на площад „Възраждане“ и да се борят за първите награди.