РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Кабинети от "ново поколение" в ПМГ

На 15 септември кметът на Община Габрово Таня Христова, областният управител Невена Петкова, началникът на РУО - Габрово Георги Маринов и директорът на ПМГ „Академик Иван Гюзелев“ Цветана Кюмюрджиева официално откритиха новите кабинетите по природни науки в училището.
Кабинетите по биология и здравно образование; физика и астрономия; химия и опазване на околната среда на практика оформят един Център за природни науки в гимназията. “Това ще е предпоставка за по-високо качество на обучението по природни науки, насочено към овладяване на ключови компетентности от учениците, към прилагане на наученото в практиката, чрез експериментални задачи по тези предмети. Центърът е в унисон с политиката, която ПМГ възприема - политика към модернизация на обучителния процес. Този проект по един уникален начин подкрепя идеите и новаторските търсения на училището.” - сподели доректорът на гимназията Цветана Кюмюрджиева.
Кабинетите могат да бъдат определени като “ново поколение” - средата е организирана по съвременен начин, оцветени са в различни цветове, сменена е мебелировката, снабдени са с нова, съвременна техника, която е необходима на учителите, за да въвеждат новите технологии в обучението на учениците - интерактивни дисплеи с вграден образователен софтуер, електронни измервателни уреди, лабораторен остров, микроскопи и реактиви.
Създадени са по Националната програма на Министерството на образованието и науката „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Подобряване на условията за експерименталната работа по природни науки“ Дейност 2 „Подобряване на условията за експериментална работа по природни науки в профилираната подготовка“. Финансирането от МОН е на стойност 70 000 лв, като училището съфинансира 30% от тази сума.