РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Изложбата „Габрово - център на знание и просвета“ гостува в МОН

Изложбата „Габрово – център на знание и просвета” на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката.

Тя е мобилен вариант на едноименната външна експозиция в центъра на Габрово, реализирана с финансовата подкрепа на Община Габрово по програма „Култура 2020“.

Мобилната изложба, подредена в ротондата на министерството, включва 25 табла, които са хронологичен и тематичен разказ за просветните традиции в килийното училище, за силния порив към знание през Възраждането и новите тенденции в съвременното образование.

Габрово – градът, който направи индустриалното чудо и заслужи наименованието „Българският Манчестър“, има популярност и като „главен разсадник на новобългарското образование”. 

Идеята на фотодокументалния разказ е да въздейства като един голям градски училищен албум, да създава усещане за общност и принадлежност чрез многобройните снимки и лични документи на ученици и учители.

Училището е показано в контекста на обществено-икономическите и политически процеси, влиянието на административно-териториалните промени и демографската обстановка.

Акцент в изложбата е създаденото по инициатива на Васил Априлов и Николай Палаузов Габровско училище, което преди 185 години постави началото на новобългарската просвета и се превърна в най-важният фактор за развитие на образованието в България.

Посланието към младите хора е да пренасят добрите традиции и да не забравят завета на Априлов: „Имайте за свята длъжност да обичате отечеството си, както ще видите, чи обичат своето сичките европейци, и помагайте му сякакво и като свършите учението, върнете ся да му слугувате на потребите му и на нуждите му, както правят и другите народи“.

Това е второ гостуване на изложбата след представянето ѝ в Регионална библиотека „Димитър Талев” – Благоевград.