РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Постигнато пълно съгласие за ръководството на Районна избирателна комисия – Габрово

Пълно съгласие за ръководството на Районната избирателна комисия в Габрово постигнаха представителите на парламентарно представените партии и коалиции, по време на проведените днес консултации за състава на РИК за произвеждане на изборите за народни представители на 4 април 2021 г. Консултациите бяха свикани и водени от областния управител на Габрово Невена Минева.

Всички представители на парламентарно представените партии и коалиции и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове в Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени, направиха предложения за състав на членове на РИК-Габрово.

Подкрепени единодушно бяха предложенията за председател, секретар и двамата заместник – председатели, както и за членовете на РИК от съответните квоти. Не се постигна съгласие за определяне представителя от КОАЛИЦИЯ „ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ – НФСБ, АТАКА И ВМРО”, която има право на един член в състава, а бяха излъчени две предложения.  При така създалата се ситуация Централната избирателна комисия ще го определи служебно.

Предстои областният управител Невена Минева да изпрати своето предложение в ЦИК за назначаване на Районна избирателна комисия – Габрово. Ръководство, което ще бъде предложено е за председател - Мария Недева, излъчен от ПП „ГЕРБ“, двама зам. - председатели  - Евгени Попов и Маргарита Ангелова – съответно от ПП ДПС и ПП „ВОЛЯ“, и секретар Еленка Колева – от КОАЛИЦИЯ "БСП ЗА БЪЛГАРИЯ".

Съставът на РИК ще е с общ брой 15 члена, включително председател, двама заместник - председатели и секретар, като съотношението между партиите и коалициите от партии е както следва: ПП „ГЕРБ” - 6, КОАЛИЦИЯ "БСП ЗА БЪЛГАРИЯ" – 4, ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“ – 2, КОАЛИЦИЯ „ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ – НФСБ, АТАКА И ВМРО” – 1, ПП „ВОЛЯ“ – 1, КОАЛИЦИЯ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“ – 1.