РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Проведе се работна среща във връзка с предстоящите избори

Заместник областният управител Мария Пенева, заедно с организационно - техническият екип от Областната администрация, ангажиран с подготовката за провеждане на предстоящите избори на 4 април, проведоха работна среща с представители на всички институции от област Габрово, които участват в процеса – председателят и зам.-председателят на Районна избирателна комисия Габрово, секретарите на общинските администрации от Габрово, Севлиево, Трявна; представител на община Дряново; началникът на Териториално звено ГРАО, „Информационно обслужване" АД, ОД на МВР – Габрово и ПБЗН – Габрово, ЕНЕРГО – ПРО; РЗИ – Габрово и ЦСМП – Габрово.

Целта на срещата е да се координират действията по организация на предстоящите парламентарни избори, както и да се уточнят възникнали въпроси в хода на подготовката им. Една от широко обсъжданите теми бе във връзка със спазването на противоепидемичните мерки в деня на гласуването и по-конкретно в избирателните секции. „Вярвам, че членовете на СИК имат самосъзнание и работата ще върви съгласно разписания здравен протокол – това е в интерес на опазване здравето на всички“ – коментира председателят на РИК Мария Недева, която сподели още, че всички дейности към този момент се случват нормално и съобразно сроковете в изборния кодекс. Предстоят да се проведат обученията на СИК, които този път ще бъдат online. Коментирани бяха въпроси, свързани и с машинното гласуване. Такова ще се проведе в 157 избирателни секции в област Габрово  - като пълният списък може да бъде проверен на интернет страницата на Централната избирателна комисия / https://rik07.cik.bg/ns2021/ Общо 3 са подвижните секции като 1 е предвидена за община Габрово и 2 за община Севлиево. Към момента тече срокът, в който лицата поставени под карантина или задължителна изолация могат да подадат заявление за гласуване с подвижна  избирателна кутия.

Представителите на общините имаха възможност да споделят проблеми или препоръки към организационната част. От МВР и Пожарна безопасност декларираха също готовност за нормално провеждане на изборите за народни представители на 4 април, а от Електро разпределителното дружество информираха, че са отменили всички планови прекъсвания в изборния ден и следващия.