РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Заместник областният управител и председател на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата Стилияна Тинчева откри Националното състезание по безопасност на движението по пътищата 5-7 кл

Заместник областният управител и председател на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата Стилияна Тинчева приветства участниците и гостите по време на официалното откриване на Национално състезание по безопасност на движението по пътищата. Финалът се провежда днес и утре в Габрово и в него 16 отбора от страната са извоювали право да премерят сили в надпревара за майсторско управление на велосипед.
Официални гости на събитието бяха кметът на община Габрово Таня Христова; Любка Алипиева – гл. експерт ФВС в МОН; д-р Милен Марков – държавен експерт в Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата; заместник – кметовете на общините Габрово, Дряново и Трявна; Георги Маринов – началник на РУО – Габрово; Росица Георгиева - началник на РУО – Русе; Деян Георгиев – директор на Областно пътно управление – Габрово; комисар Георги Русинов – директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Габрово; гл. инспектор Николай Симеонов – началник сектор „Пътна полиция“ към ОДМВР-Габрово; Националната комисия за организиране и провеждане на Национално състезание по безопасност на движението по пътищата с председател Васил Паунов и представители на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата – Габрово.
Към всички тях Стилияна Тинчева се обърна като съмишленици в каузата да съхраним живота на пътя. „Радвам се, че днес всички ние сме тук на това място, не защото това е поредното събитие свързано с безопасността на движението, а защото през последните 4 години отговорните институции ангажирани по този въпрос сте положили много усилия и това за наша огромна радост дава резултат.“ - заяви зам.-областният управител на Габрово и благодари на всички институции за единството в работата – на своя предшественик в комисията г-жа Мария Пенева, на общините, училища, детски градини и не на последно място на родителите, които възпитават със своя пример. В своето изказване Тинчева акцентира върху ролята на държавата и усилията, които се полагат в това направление и подчерта, че е налице Национална стратегия за безопасност на движението по пътищата за следващото десетилетие и нейното изпълнение, а само преди седмица Министерски съвет е одобрил и допълнителни над половин млн. лв по Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, с които ще бъдат изградени и оборудвани площадки за пътна безопасност в детски градини и училища.“ „Пожелавам успех на всички участници в надпреварата и нека помним, че малките промени в нашето поведение могат да бъдат изключително важни!“ – каза още зам.-областният управител.
Приветствени думи към участниците отправиха още кметът на Община Габрово Таня Христова и Любка Алипиева – главен експерт ФВС в Министерството на образованието и науката. Специален музикален поздрав бяха подготвили и ученици от 2 и 3 клас на училището – домакин НУ „Васил Левски“, а ДФА „Габровче“ извиха кръшен Северняшки танц.
След официалното откриване участниците имаха възможност да изпробват трасето, по което утре ще се състезават, а след това като комплимент към тях Община Габрово е подготвила приятно време с посещение на част от културно-историческите забележителности на Габрово - Национален музей на образованието, Музей „Дом на хумора и сатирата“ и Интерактивен музей на индустрията.
Състезателната практическа част започва в 9:00 часа в утрешния ден, а веднага след обработване на резултатите ще се състои и официалното награждаване.
Националното състезание се организира и провежда за първи път в изпълнението на държавната политика по БДП, насочена към насърчаване на учащите към безопасно и културно поведение на пътя. Домакин е Регионално управление на образованието – Габрово с подкрепата на Община Габрово и Областна администрация – Габрово.

Снимки от откриването може да разгледате тук