РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

На 20 август с изложбата "В кадър – Българската армия днес" се откриват тържествата в Габрово, посветени на 144 години от Шипченската епопея

На 20 август с изложбата "В кадър – Българската армия днес" се откриват тържествата в Габрово, посветени на 144 години от Шипченската епопея. Националното честване се провежда под патронажа на Президента на Република България и традиционно се организира от Областна администрация – Габрово в партньорство с местни и неправителствени организации.

Изборът за начално събитие не е случаен, защото както казват организаторите идеята е с всички предвидени прояви да се провокират емоции и да се трупат впечатления. А какво по – хубаво начало от разкриването на запечатани моменти от живота на Българската армия днес, които за повечето от нас остават невидими.

Изложбата съдържа 32 пана със снимков материал с исторически характер, който се предоставя от Военноисторическия музей, както и фотоси, отразяващи боеспособността на видовете въоръжени сили на Българската армия. Снимките представят демонстративни бойни действия в реална ситуация, участия в различни полеви учения, национални празници и ритуали. Техен автор е фотографът на Министерството на отбраната Вяра Йовева.

За първи път изложбата ще бъде представена извън столицата в чест на събитията. Тя ще бъде експонирана в пространството между Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ и Националната Априловска гимназия. Откриването е на 20 август 2021 г. от 17:30 часа.