РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

8787 лица са се преброили електронно в област Габрово

Само за ден лицата, които са се преброили електронно в област Габрово са се увеличили с над 2000 - от 6637 на 8787. Цифрите са към 13 септември, съпоставени с предходни ден – информира Георги Цветков, началникът на отдел „Статистически изследвания – Габрово“. От преброените 4134 са мъже и 4653 жени, а домакинства - 3941.

„Преброяването стартира на 7 септември и макар, че имаше техническо забавяне в първите дни, системата към момента работи безпроблемно. Така че отново апелираме към всички жители на област Габрово  - да се преброим електронно!“ – категорична е Стилияна Тинчева, която е заместник областният управител и председател на Областната преброителна комисия.

Онлайн преброяването продължава до 24:00 ч. на 17 септември, но се очаква периодът да бъде удължен. Преброителната карта, която се попълва съдържа въпроси, както за сградите и жилищата, материалната осигуреност на домакинствата, така и въпроси за образованието и семейното положение, здравословното състояние, етническата принадлежност, майчиния език и вероизповеданието на лицето, което се преброява. Системата позволява едно лице да преброи цялото домакинство и така да не се налага всеки отделен член от него да го прави, както и например да преброите възрастни роднини и то от разстояние - единственото необходимо е да имате български документ за самоличност, ЕГН и валиден имейл адрес. Преброителната карта  е достъпна на www.census2021.bg след регистрация.

Припомняме, че на разположение за преброяване е компютърната зала в Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово за всеки, който има желание да го направи електронно, но не разполага с подходящо устройство или няма достъп до интернет. По същия начин е организирана възможността и в градската библиотека в Севлиево и всички читалищни библиотеки в малките населени места, които работят по „Глобални библиотеки“.