РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областна администрация – Габрово, четирите общини и бизнесът – с обединени усилия за пътната безопасност

Дни преди Първия учебен ден жълто – червени човечета се „разхождат“ из региона. А вие видяхте ли ги? „Сладурковците“, както започнаха да ги наричат в габровските фейсбук групи са в цялата област Габрово. 20 броя макети на деца, имитиращи рисково пресичане на пешеходни пътеки, са поставени за 15 септември на избрани конфликтни точки в близост до училища и детски градини.

Инициативата е на Областна администрация – Габрово, която има за свой приоритет подобряване безопасността на движение по пътищата и намаляването на пътния травматизъм. С целенасочени действия и организирани мероприятия в Дните на безопасност на пътя всяка година екипът на администрацията се старае да повишава културата на поведение на участниците в движението като започва от най – малките – децата в детските градини и увлича и техните родители. Дните през настоящата година са в периода 16 – 22 септември и този път акцентът е насочен към началото на учебната година. Именно монтираните в градска среда макети са част от поредица инициативи, посветени на пътната безопасност.

 Решението да се предизвика интереса по този различен начин към темата и да се поставят фигурите е взето от Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, монтажните дейности и логистичната подкрепа са на общинските администрации от Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна, а финансирането и изработката - на фирми от цялата област. Така заедно - всички те, обединени от една обща кауза и водени от убеждението, че „ЖИВОТЪТ Е С ПРЕДИМСТВО“ си поставят за задача да се заостри вниманието на водачите на превозни средства към съществуващата пешеходна пътека и същевременно с това да се напомни и окаже по различен начин на пешеходците и най-вече на децата, къде е правилното за пресичане място.

Остава общата отговорност да ги запазим, така както е обща отговорността за безопасност на пътя!

Областна администрация – Габрово изказва своята благодарност към фирмите от Сдружение РИЦ "АМБИЦИОЗНО ГАБРОВО" и Бизнес сдружение "Севлиево 21век"; Вагонен завод „ИНТЕРКОМ” АД; ВСК „Кентавър – ИЗ Динамика“ ООД; „Аристо – БГ“ ЕООД; „БОРЯНА” ЕООД и ЕМКО ООД.