РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

УДЪЛЖАВА СЕ СРОКЪТ ЗА ЕЛЕКТРОННО ПРЕБРОЯВАНЕ ДО КРАЯ НА СЕПТЕМВРИ 16 686 от областта са се преброили до момента

Удължава се срокът за електронно преброяване до края на м. септември. От старта на преброяването – 7 септември, до сега преброилите се онлайн лица от област Габрово са 16 686, като от тях 7 851 са мъже и 8 835 са жени. Домакинствата са 7 574 а жилищата – 6 980. Справката  по общини показва най – много преброени в Габрово – 4 746, в Севлиево – 1 382, в Дряново -  447 лица, в Трявна – 486, а в Плачковци – 60.  По селата най – активни са били  в с. Поповци, община Габрово – 36, и в севлиевското с. Горна Росица – 29.

Въпреки трудностите със системата особено в първите дни, за които от Националния статистически институт /НСИ/ докладват, че са причинени от огромен изкуствено генериран злонамерен трафик, всеки ден числото на преброилите се от област Габрово се повишава с около 2 000 души.

Отново призоваваме всеки, който все още не се е преброил електронно – да го направи, защото това е най – безопасният начин в условията на епидемична обстановка. Въпросите, които се попълват в анкетната карта не са сложни, не изискват специфични познания, единственото задължително е да притежавате валиден електронен адрес, ЕГН, и български документ за самоличност.

Преброяването изисква регистрация в портала, за която е разработен инструкция за улеснение, достъпна на следния адрес https://census2021.bg/wp-content/uploads/2021/09/Instrukcia_elektronno_prebroyavane_census-2021.pdf

Преброяването е източник на информация по определени социални, демографски и икономически признаци на ниско териториално ниво, както и за различни подгрупи от населението. То е единственият изчерпателен източник на данни за домакинствата и семействата в страната.

Получените от преброяването данни ще бъдат основа за вземане на информирани управленски решения, разработване на стратегии и конкретни национални и регионални секторни политики от централните и местните органи на управление в страната.