РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Кристина Сидорова приветства участниците в 21 –то издание на Международната научна конференция – УНИТЕХ 2021

Заместник областният управител Кристина Сидорова приветства участниците в 21 –то издание на Международната научна конференция – УНИТЕХ 2021, която се проведе днес в технологичния парк на Техническия университет – Габрово. Гости на събитието бяха кметът на Община Габрово, ректори на български университети, директори на институтите на БАН, учени, представители на бизнеса. Чуждестранни и български участници се включиха в откриването на конференцията чрез платформата Microsoft teams.

„Убедена съм, че споделеното знания, открития и достижения обогатяват всички. Това е начин да сверим часовника си с науката, да видим накъде се движим и колко напред сме стигнали.“ – каза зам.-областинят управител при откриването на най – голямото научно събитие в живота на университета. Кристина Сидорова поздрави организаторите и подчерта важната роля на учените, техните студенти, амбиции и достижения. Пред гостите тя сподели още, че добрият имидж на университета и успехите му не остават скрити – така например само преди няколко седмици представител на един от технологичните гиганти е бил изключително впечатлен от видяното в Техпарка. „Вие знаете, какво Ви е коствало постигането на този резултат, но и тази конференция, която се провежда десетилетия наред, е част от Вашето развитие. Пожелавам успех на всички участници, нека излезете от това събитие повече вдъхновени и мотивирани.“ – допълни още Сидорова.     

В двадесет и първото издание на престижния научен форум са публикувани 105 научни доклади в 8 тематични секции, а 41 от представените публикации са на чуждестранни учени от Босна и Херцеговина,  Гърция, Литва, Сърбия, Турция и Украйна.

Пленарният доклад на УНИТЕХ`21 беше на тема „Аерогелове – нови материали с обещаващи постижения“, представен от проф. Стоян Гуцов от факултет по химия и фармация на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. В програмата на конференцията бяха включени още заседания по секции и обсъждане на научните постижения на участниците.