РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Зам.-министър Иван Христанов: „Никога не сме имали толкова добър ресурс за българско земеделие!“

Областният управител Ралица Манолова домакинства среща на заместник – министър Иван Христанов с производители и фермери от габровска област. В срещата участваха още народният представител Богомил Петков и зам.-областният управител Ивелин Стоянов. „Секторът е от изключителна важност, проблеми със сигурност има, но когато има яснота в процесите и провежданата държавна политика – решението за тяхното преодоляване се намира по – лесно“ - коментира Ралица Манолова откривайки срещата. „Целта е не да говорим хубави приказки, а да обменим информация по теми, които ви касаят, да знаете ние какво сме свършили през тези месеци, какво предстои и да сме ви реално полезни“ – заяви и зам.-министър Христанов и допълни, че никога не сме имали толкова добър бюджет за българско земеделие. Христанов подчерта, че Правителството има за цел да подпомогне българските земеделци и един от основните приоритети е да върне българското производство на българското население. Реализирайки Стратегическия план на България, чрез който ще се прилага европейската Обща селскостопанска политика (ОСП) за периода 2023-2027 г. година българските продукти да започнат да изместват вносните. Особеното този път е, че Плана си го правят самите държави. Той отново ще има два стълба – първият е директни плащания, а вторият е инвестиционни мерки за развитие на селските региони, които ще са насочени към биоземеделие; социална отговорност на стопаните и мерки към общините. По време на срещата стана ясно, че средствата по втория стълб са увеличени, по изрично настояване на министерството, и така националното съфинансиране за развитие на селските райони става вместо едва 15 % - 60 %. „Само с голям бюджет за съфинансиране в България може да имаме самочувствие, че наистина инвестираме в собственото си земеделие“ – категоричен е Иван Христанов.
В Плана се залагат цели, които ще се реализират като зелени мерки в производството с голям дял на биоземеделието, увеличаване мерките за обучение на фермерите; подмладяване на поколението, но не от гледна точка на дискриминацията, а на приемствеността, ефективността и иновациите. ЕС настоява страните-членки да насочват по-голяма част от субсидиите към млади стопани, за да може да има приемственост в генерацията на хората, които се занимават със земеделие. „Основната цел, която Правителството си поставя с всичко това е да спре даването на пари на калпак и да се преследва добиви, ефективност, качество, вкус и пазар.“ – категоричен е зам.-министърът на земеделието. По отношение на пазара вече има проведени разговори с МОН и МЗ за сериозно увеличение на обема на програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, но без досегашните схеми за злоупотреби, а по нова методика. Ще се направи и механизъм, при който лечебните заведения да пазаруват български продукти – на локален принцип.
Стратегическият план на България по ОСП гарантира балансирано подпомагане за секторите производство на плодове и зеленчуци и животновъдството, а целта е да се осигури добавена стойност за българските производители и да се върнем българската продукция на пазара. – категорични са от Министерството на земеделието.
След представянето на основните параметри в Плана, участниците в срещата имаха възможността да дискутират със зам.-министър Иван Христанов всичко, което стои пред тях като проблеми и да потърсят заедно решенията им.