РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният управител ще настоява пред АПИ за решаване на проблема с конфликтното кръстовище в района на с. Враниловци

Ръководството на Областна администрация – Габрово ще настоява пред Агенция Пътна инфраструктура и МРРБ за решаване на проблема с конфликтното кръстовище на републикански път II-44 в района на с. Враниловци, където само преди седмица станахме свидетели на тежка катастрофа.

В поредица от срещи, започнали още през изминалата седмица, областният управител Ралица Манолова и нейният заместник Ивелин Стоянов обсъждат с Община Габрово и Областно пътно управление – Габрово възможни варианти за подобряване на организацията на движение. Към момента всички институции се обединяват около идеята, че възможно най-скоро трябва да се предприемат реални стъпки за подобряване безопасността на движение. Дали това ще бъде чрез разширяване на пътя посредством трета лента за движение и нова организация на кръстовището или по друг начин – ще очакваме експертното становище от АПИ по казуса, коментират още участниците в срещите. Със сигурност ще е необходимо провеждане на одит на състоянието на безопасността към момента и инвестиционно проектиране с всеобхватно проучване и специализирани дейности.

 Републиканският път II-44, преминаващ през територията на област Габрово, в конкретния участък е рехабилитиран със средства от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и е въведен в експлоатация с Разрешение за ползване от 18 април 2019 г. Експлоатационното му състояние е много добро, техническите параметри и елементи на пътя отговарят на действащите законови и нормативни документи.

Анализът на настъпилите ПТП-та показва, че участъкът не е регистриран като такъв с концентрация на произшествия, но прави впечатление, че за последните 3 месеца са настъпили 4 катастрофи главно с причина несъобразяване с въведените ограничения и мерки за допълнително обезопасяване. – коментира заместник областният управител Ивелин Стоянов. Ето защо областният управител Ралица Манолова ще инициира среща в Габрово с представители на АПИ, Община Габрово, Областно пътно управление и жителите на околните населени места, за да се разгледат на място възможностите, които биха удовлетворили всички заинтересовани страни и предотвратили нови пътни инциденти в този участък. „Проблемът е видим от няколко години, а исканата реконструкция ще е в интерес на всички“ – категорична е Ралица Манолова, която апелира водачите на превозни средства да бъдат внимателни и да спазват ограниченият.