РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областна администрация Габрово и Областна администрация Разград – пилотни институции с механизъм за прозрачност по отношение на обществените поръчки

Областният управител на област Габрово Ралица Манолова участва в работна среща в Разград за обсъждане на редица инициативи за партньорство между областните администрации и браншови асоциации. Домакин на срещата беше Областният управител на Разград д-р Деян Димитров.

Основен акцент на срещата беше възможността за създаване на механизми за повишаване прозрачността при провеждане на обществени поръчки, включително и в строителния сектор.  Участие във форума взе екип от професионалисти от Камарата на строителите в България, представен в лицето на инж. Михаил Драганов – председател на Камарата на строителите в Разград, нейният секретар – г-жа Павлина Пеева и инж. Мария Башева – председател на Камарата на строителите в Габрово. Официални гости на работната среща бяха и заместник областният управител на Разград г-н Драгомир Златев, служители на областните управи в Разград, Габрово и Русе, както и строителни предприемачи.

В рамките на събитието беше представен и проект „Заедно за по-прозрачни обществени поръчки в строителния сектор“ на Камарата на строителите в България. Договорено беше Областна администрация Габрово и Областна администрация Разград да бъдат сред пилотните институции, в които за първи път ще бъде създаден и тестван на практика механизъм за прозрачност в работата на институциите по отношение на обществените поръчки, който след това да се мултиплицира в цялата страна. В този контекст, една от темите на дискусията беше възможността за повишаване на прозрачността и отчетността при обявяването на обществените поръчки на местно ниво.

Инж. Башева информира присъстващите за резултатите от мащабно проучване сред строителните фирми, за силните и слабите страни, които съществуват в практиката, относно обществените поръчки от страна на местните администрации. Д-р Деян Димитров изрази готовността си за подкрепа на заложените в проекта дейности, насочени към създаване на условия за равни възможности за конкуренция в контекста на политиката на правителството за нулева толерантност към корупцията.

Ралица Манолова предложи предприемането на конкретни действия, касаещи работата на Областните съвети за превенция и противодействие на корупцията и по-активно взаимодействие и обмяна на опит между институциите с цел мултиплициране на добрите практики. Темата е изключително чувствителна и актуална и е необходимо да се предприемат стъпки, които водят до реална ефективност и повишаване на прозрачността. Секретарите на тези съвети от Габрово и Разград проведоха и допълнителна работна среща за обсъждане на бъдещите дейности.

Разгледани бяха и други инициативи с потенциал за партньорство между областните администрации в контекста на подобряване на средата за строителното предприемачество.

Очакванията са тази среща да е началото на активно сътрудничество в сферата.