РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Хр. Мутафчиев: „Виждам, че културните институти тук имат подкрепа във Ваше лице. Това е правилният път, продължавайте да им помагате и съдействате, за да се случват нещата за в бъдеще“

"Изключителна чест е да се срещнем и да поговорим за култура и хубавото, което се случва около нас“ с тези думи областният управител Ралица Манолова посрещна председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, който габровци видяха снощи на сцената на Драматичния театър „Рачо Стоянов“ в моноспектакъла „Плач на ангел“. В неформалната среща участваха директора на Драматичния театър Петко Койчев и на кукления театър Алфидин Ахмедов, който е и част от журито на Международния фестивал „Соло акт“.
Фестивалът беше в центъра на разговорите и изключителният интерес от страна на публиката, който се наблюдава през всички дни до момента. В тази връзка и като към колега директорът на кукленият театър сподели, че с работата си до момента Петко Койчев е успял да култивира една прекрасна публика, която е ангажирана и това е безценно богатство за Габрово, защото показва различно отношение към културата. „Този резултат се дължи до голяма степен на директора“ – подчерта и Христо Мутафчиев, който бе категоричен, че ръководствата на двата театъра са едни от най – добрите в страната.
Пред областния управител Мутафчиев обяви за първи път, че предстои в рамките на Фестивала да бъдат връчени два специални сертификата за безплатен уъркшоп в Академията на Димитър Маринов. „Това е съвместна инициатива със Съюза на артистите в България и е изключително признание за актьорите“, допълни той. Димитър Маринов е първият български актьор държал в ръцете си Оскар за най-добър филм, който отваря врати на своята „Екранна академия“ в страната ни, за да демонстрира различна система за обучение за кино, реклама, телевизия. Той е готов не само да споделя своя опит като актьор, но и като главен преподавател в Bernard Hiller Actors Studio – Холивуд и в Marinov Actors Studio, както и да се предостави възможност творчески обмен с талантливи български актьори.
За подкрепа за млади таланти вече се обсъжда и програма „Старт в театъра“, съвместно с Министерство на труда и социалната политика. Програмата отново е в партньорство и ще е на принципа на театрална борса. – съобщи Христо Мутафчиев, който сподели, че всяка година театралната академия завършват около 50 души. Основната идея е директорите на театрите в страната да могат да избират своите талантливи млади попълнения, наблюдавайки ги по време на дипломните им работи, както и да се постараят да ги привлекат в своя театър, чрез привлекателни предложения. По подобие на познатата вече дългогодишна програма „Старта в кариерата“, Министерството на труда ще има ангажимент да заплаща определено основно възнаграждение. Надграждането над него ще е в ръцете на директорите и атрактивността на предложенията им за работа. – обяснява Мутафчиев.
На финала на срещата Христо Мутафчиев благодари на областния управител Ралица Манолова за топлия прием в Габрово и допълни „Виждам, че културните институти тук имат подкрепа във Ваше лице. Това е правилният път, продължавайте да им помагате и съдействате, за да се случват нещата за в бъдеще“.