РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният управител и зам.-министърът на регионалното развитие Деляна Иванова обсъдиха възможностите за реализиране на инфраструктурни проекти в областта

Инфраструктурни проекти и подобряване на водоснабдяването на населени места от област Габрово бяха акцент в разговора на областния управител Ралица Манолова и зам.-министъра на регионалното развитие Деляна Иванова, по време на посещението й в Габрово. На срещата присъства и зам.-областният управител Ивелин Стоянов, както и експертът Марияна Ризова от Областната администрация.

Подробно бяха обсъдени всички възможности, които дава Плана за възстановяване и устойчивост, както и Програмата за развитие на регионите за 2021-2027 г. Коментирана беше и методиката за индексация на цените по обществените поръчки, сериозен проблем, изискващ промяна в законодателството, която се очаква да бъде факт в най – скоро време.

По отношение на ВиК –сектора, в срещата се включи и областният управител на Разград, пред който зам.-министър Иванова заяви, че Асоциациите по ВиК са добър модел, който дава повече предимства и възможности, а общините имат по – голям контрол на инвестициите, които се реализират. Тя подчерта, че за да се случи промяна в сектора едно от основните изисквания, които трябва да са изпълнени е да има един В и К операт в региона, условие, което в област Габрово е изпълнено. По време на срещата стана ясно още, че в момента се изготвя Регионално прединвестиционно проучване за всички общини. То ще даде оценка за състоянието на съоръженията и нуждите от инвестиции за подобряване на услугата. Зам.-министър Иванова обърна внимание, че приоритетно ще се работи за решаване на водния проблем на Севлиево. Ще се работи и за подобряване на водоснабдяването на община Трявна, като  ще бъдат предприети краткосрочни мерки за решаване на проблема със замътването на водата.  

В рамките на срещата зам.-министър Деляна Иванова информира още, че общините Габрово и Севлиево, като част от Северен централен район за планиране, ще имат достъп до бюджет от 510 млн. лв. за финансиране на проекти по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Затова тя насърчи местните власти, неправителствения сектор и местните общности да изграждат партньорства и да започнат да идентифицират най-важните проекти за развитие на областта.