РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Ралица Манолова участва днес в международния форум "Инвестиционните проекти. Планът за възстановяване и устойчивост"

Областният управител Ралица Манолова участва днес в международния форум "Инвестиционните проекти. Планът за възстановяване и устойчивост", който се организира от медия "Стандарт" в партньорство с Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Камарата на строителите, Камарата на архитектите и вестник "Строител". Европейски партньор на форума е евродепутатът Искра Михайлова, зам. председател на групата  "Обнови Европа" в ЕП.

Форумът е първият за годината международен икономически форум част от националната кампания "Да! На българската зелена икономика" и се провежда в подкрепа на българските строителни предприемачи и общините, изправени пред предизвикателствата на войната в Украйна и последствията от нея. Той има за цел да ориентира строителите, архитектите и местната власт за новите възможности, които дава планът за възстановяване и устойчивост.  Това беше акцент в изказването на министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов при откриване на форума, който направи подробен обзор на възможностите, които дава икономическата трансформация у нас в контекста на Плана за възстановяване и устойчивост и за какви инвестиционни проекти да се подготвят - бизнесът и общините. Малко по – късно вицепремиерът се включи в дискусия, в която бяха обсъдени текущите проблеми, свързани със строителния бранш. Като специален гост на форума се включи  вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова, която представи проекти и възможностите за финансирането им. Приоритет е устойчивата градска мобилност и зелената градска регенерация. Очаква се да бъдат разработени проекти за декарбонизация на градовете и планове за реализация. Павлова информира за създадения градски кръгов център за обмен на ресурси, който е насочен към реализация на кръгова икономика.

Целта на дискусионните панели е да ориентира строителите, архитектите и представителите на местната власт за новите възможности, които дава реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост и Програмата за развитие на регионите. В рамките на дискусията беше обсъдено и насърчаването на сътрудничеството между регионите, като в акцентите е и Планът за инфраструктура, чиято цел е да създаде по-добра свързаност между регионите и по-конкурентноспособна икономика.