РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Служителите на Областна администрация предадоха стари телефони за дръвчета

Екипът на Областна администрация – Габрово подкрепи инициативата на Иновативно основно училище „Христо Ботев“ в Габрово „Превърни стария си телефон в дръвче“. Днес областният управител Ралица Манолова и експертът по екология Христо Башев предадоха събраните стари мобилни устройства. Средствата, които бъдат получени от тази инициативи, ще бъдат вложени в закупуване на дръвчета и засаждане в двора на училището на 19 май. По традиция всяка година учениците участват в различни проекти, свързани с опазване на околната среда.

През настоящата година ОУ „Христо Ботев“ празнува 160 – годишнина и подчинява всичките свои инициативи на този празник. „Приветствам това, че искате да превърнете всеки стар телефон в дръвче, което да засадите и оставите за следващите поколения“ – сподели областния управител, която приветства усилията на директора и преподавателите в иновативното училище да насочват вниманието на децата към опазването на природата и рециклирането. „Ние обичаме природата! Затова всяка година по повод Деня на Земята, училището организира ден за почистване и засаждане на различни растения. Така всички ние се научаваме да пазим природата чиста“ – заявиха децата, наследници на патрона на своето училища Христо Ботев.

В рамките на посещението си Ралица Манолова разгледа изложба на прекрасни картини от природни материали, които носят призива за опазване на околната среда, посети училищния музеен кът, където е събрана историята на училището от създаването му до днес и се срещна с третокласници, с които разговаря по теми свързани с екологията. Вниманието на учениците беше насочено и към това да обичаме природата и как можем да бъдем полезни –например като предаваме пластмасовите бутилки  в новите машини, които Община Габрово ще постави, да събираме капачки, които ще са нашето малко добро за една голяма благородна кампания, и да се стараем вкъщи да събираме разделно отпадъците, така както правят в училище.