РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният управител почете героите от Априлската епопея в битката при Дряновския манастир

Областният управител Ралица Манолова беше сред официалните гости, които почетоха героите от Априлската епопея край Дряновския манастир. Ралица Манолова присъства на панихида в памет на загиналите и тържествен митинг-заря с участието на представителни роти от Националния военен университет „Васил Левски“. Венци и цветя на признателност бяха поднесени пред паметника-костница. По традиция подвигът на четата на поп Харитон и Бачо Киро, която през горещата 1876 г. води деветдневни боеве с многобройната по численост  турска армия, беше пресъздаден от НД „Традиция“. Гости на честването бяха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов, представители на местната власт и политически партии.

Като част от проявите през деня официално беше даден стартът на сътрудничество между Община Дряново и полския град Сероцк с церемония по подписване на намерения за сключване на споразумение за сътрудничество. Създаването на партньорски взаимоотношения между двата града цели да бъдат максимално улеснени обмяната на идеи и споделянето на практически опит в областта на туризма, културата, спорта, местното самоуправление и др. По този повод областният управител Ралица Манолова отправи кратко приветствие към гостите на церемонията: „Поздравления за положените усилия и за това, което сте направили до този момент. Като следваща стъпка пожелавам да реализирате това партньорство по най-добрия начин, да постигнете резултатите, които ще са от полза и за двете страни.  Очакванията са толкова много, защото всяко едно партньорство води до обмяната на опит, на идеи, на дейности, обогатява ни културно, носи ни знания и различни начини за справяне с едни и същи на пръв поглед предизвикателства. От всичко, което виждам до момента, съм убедена, че Община Дряново има огромния потенциал да го направи и вярвам, че щом сте стигнали до тук гледате в една посока за развитие и имате общи възгледи. Благодаря ви, че сте си подали ръка, защото само заедно можем да вървим по-уверени напред!“.

Окончателното споразумение за партньорство предстои да стане факт през настоящата седмица, когато кметът на Община Дряново ще върне визитата и ще бъде официален гост на празника на град Сероцк, Полша.