РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Повече от 30 представители на музеи и галерии от област Габрово се включиха в творческо обсъждане на тема "РАБОТА С НОВИ ПУБЛИКИ"

Повече от 30 представители на музеи и галерии от област Габрово се включиха в творческо обсъждане на тема "РАБОТА С НОВИ ПУБЛИКИ".  Регионалният форум се организира от  Областна администрация – Габрово в партньорство с Община Дряново и Исторически музей – Дряново. „Благодаря, че се включихте в първия Регионален форум на музеите и художествените галерии в област Габрово. За нас е много важно да се срещаме, да обменяме мнения по наболели въпроси и да обсъждаме идеи, свързани с възможности за развитие. Вярваме, че партньорството е основна движеща сила и трябва да се насърчава.“ – каза пред участниците областният управител Ралица Манолова, която сподели още, че срещите ще продължат да се провеждат периодично, защото изградените вече взаимоотношения трябва да се поддържат, развиват и надграждат. Следващото издание на форума ще бъде домакинствано от Община Трявна.

Инициативата по повод Международния ден на музеите срещна своя приятел в лицето на Надя Захариева - програмен директор „Бизнес, предприемачество и технологии“ във Фондация „Америка за България“, която говори за това защо е важно да бъдат изграждани общности в полза на музеите и галериите. Творческа провокация чрез тематичен куиз бе основата за разговорите с гостите Мадлен Янева- експерт „Връзки с обществеността“ в Националния политехнически музей в София. За игрите и тяхната роля в привличане на посетители ценен опит и идеи сподели г-жа Станка Желева от фондация „Изиарт“, организатор на над 100 събития за деца в музеи и галерии. Пет научени урока за това как да бъдат привличани и да се работи с учители и училищни групи сподели г-жа Весела Герчева, директор „Програми и изложби“ в „Музейко“ – единственият детски музей в страната.

Във форума взе участие и Юлияна Градинарска – представител на Министерство на културата, която коментира методите за изследване на музейната публика в съвремието и новите начини за привличане на посетители и работа с деца. Събитието завърши с посещение на две от експозициите на Исторически музей – Дряново – „Колю Фичето – живот и творчество“ и „Възрожденско църковно изкуство“ в Икономовата къща.