РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Пълномащабно учение „Тунел Габрово 2022“ ще се проведе на 9 юни 2022 г.

На 9 юни 2022 г от 10:00 часа ще се проведе пълномащабно учение „Тунел Габрово 2022“, в което ще се включат представители на Областна администрация – Габрово, РД „ПБЗН“ Габрово, ОД на МВР – Габрово, ОПУ – Габрово, Център за спешна медицинска помощ, Български червен кръст – Габрово, отдел „Автомобилна администрация“, Община Габрово.

Учението е свързано с осигуряване на ефективно и адекватно реагиране на компетентните органи при получаване на сигнал за пътнотранспортно произшествие с пострадали и пожар в автомобилен тунел.

Целта е подобряване и проиграване на координацията и взаимодействието между съставните части на Единната спасителна система в Габровска област и повишаване на готовността за реагиране при произшествия в пътни тунели. Очаква се при възникване на учебната ситуация силите на Единната спасителна система да проведат действия за гасене на пожара и спасяване на хората от катастрофа в тунел „Габрово“. На пострадалите да бъде оказана първа медицинска помощ и психологическа подкрепа на място и транспортиране на тежко пострадалите до болнично заведение. Ще бъде създадена временна организация за регулиране на движението в района на произшествието. Ще се отработят действия по ръчно управление на системите за безопасност в тунела – помпена група за противопожарно водоснабдяване и принудителна механична вентилация.

Във връзка с провеждането на учението ще бъде преустановено движението по път III – 5004 в участъка от пътен възел „Чехлевци“ до пътен възел „Дядо Дянков“, като трафикът ще бъде пренасочен по обходни маршрути. Допълнително ще бъде обявена заповедта за въведената организация.