РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Пълномащабно учение "Тунел Габрово" 2022 провери готовността за действия на съставните части на ЕСС

Изключително мащабно учение за действия при произшествия в пътен тунел се проведе днес в Тунел „Габрово“. В действията участваха служители на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Габрово и екипи от Велико Търново, ОД на МВР – Габрово,  Областно пътно управление - Габрово,  Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, Областна администрация и Община Габрово, Центъра за спешна медицинска помощ, Българския Червен кръст, доброволци от доброволните формирования при Община Габрово. Целите на днешното занятие са в две направления  -  от една страна проверка на екипите за готовността им за правилна и бърза реакция, от друга – координацията на органите за управление –съответните щабове на място, навременното взаимодействие между институциите.

За да се постигне това беше проиграна симулация в тунел „Габрово“ на тежка пътна катастрофа между лек и товарен автомобил и последващ пожар на около 200 м от изхода на съоръжението в посока връх Шипка. Имашe симулирана и верижна катастрофа между 2 леки автомобила на изхода на тунела в посока Габрово с пострадали пътници, единият от които в безсъзнание. Третата точка от учението беше излязъл от платното автомобил след тунела, със загинал. Сформиран и задействан беше на място Областен щаб за действия при кризи. Ръководителят на операцията – директорът на РД ПБЗН ст. Комисар Георги Русинов докладва за ситуацията и беше преминато към действия на съставните части от Единната спасителна система. По време на учението бяха проведени действия по гасене на пожара и спасяване на хората. На пострадалите бе оказана първа медицинска помощ, психологическа подкрепа на място и транспортиране до болнично заведение. Бе създадена временна организация за регулиране на движението в района на произшествието. Изпробвана беше и вентилационната система в тунела. В края на занятието областният управител коментира, че учението е изпълнило своята основна цел, а именно да се проиграе всичко, за да се види готовността, слабостите и пропуските, които трябва да се отстранят. „Всички институции, които се включиха днес се справиха много добре“ – подчерта Манолова и допълни, че това е адекватната подготовка за момент, в който би имало подобна ситуация. „Вярвам, че днес сме по – подготвени от вчера“ – каза още областният управител на Габрово и изказа благодарност към всички, без които това мащабно начинание би било немислимо – от началото на неговия замисъл преди две години до днешното изпълнение. Комисар Русинов също даде добра оценка на преминалото учение, като го определи за успешно. Като „стопанин“ на мястото, къде се разигра занятието, директорът на ОПУ – Габрово инж. Деян Георгиев коментира, че всички служби са действали в синхрон, системите работят и отговорните лица са реагирали навременно и адекватно.

Учението бе наблюдавано и от експерти от Европейски център за пътна безопасност, бившия председател на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата Стилияна Тинчева, членове на комисията. Предстои учението да бъде анализирано подробно, да се видят силните и слабите страни и да се набележат мерки за подобрение, където се налага.

Цялата галерия със снимки от учението може да видите тук https://www.facebook.com/media/set/?vanity=OblastnaAdministraciaGabrovo&set=a.390103026478998