РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Информационна среща за напредъка по проект „Подпомагане на регионалното инвестиционно планиране на отрасъл ВиК – етап 2“ в Областната администрация

Областна администрация–Габрово беше домакин на първата от поредица срещи с изпълнителите на стартиралите през 2021 г. Регионални прединвестиционни проучвания (РПИП)  в сектор ВиК - ДЗЗД „АКВА ПУЛ“. Основната цел беше общо представяне на напредъка по проект „Подпомагане на регионалното инвестиционно планиране на отрасъл ВиК – етап 2“ , обсъждане на идентифицирани проблеми в обособената територия и заложени мерки за преодоляването им.  Срещата беше открита от областния управител Ралица Манолова и в нея участваха заместник областният управител Ивелин Стоянов, представители на общинските администрации Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна, на Асоциацията по ВиК и на ВиК ООД – Габрово. Манолова подчерта, че е изключително важно да бъдем активни в процеса по планиране, за да няма пропуснати възможности в бъдеще. Тя благодари за участието на всички страни и апелира към диалог помежду им, както и заяви, че е убедена, че подобни обсъждания трябва да бъдат в такъв широк мащаб, за да може всяка страна да изрази своето мнение и да се отбележат корекции, където е необходимо, защото хората на терен – представителите на общините, най – добре са запознати с проблемите.

Представителите на фирмата изпълнител показаха задълбочен анализ на съществуващата ситуация по отношение водоснабдителната система в Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна и бъдещото развитие на ВиК инфраструктурата. Идентифицирани бяха инвестиционните мерки за развитие на ВиК системите и съоръженията за всяка една община, като беше подчертано, че в обхвата на проекта попадат общините над 10 хил. души, но това не изключва проучвателната кампания и в останалите населени места с численост под този брой. Посочените мерки обхващат както Габрово и Севлиево, така и Трявна и Дряново.

С изработването на РПИП се очаква да се изготви техническа и икономическа документация като последваща стъпка да бъдат дефинирани инфраструктурни проекти, с които да се кандидатства за тяхното финансиране от фондовете на ЕС през следващия програмен период. Тези инфраструктурни проекти ще бъдат от особена важност за развитието на региона, тъй като тяхната реализация ще привлече инвестиционен интерес и ще рефлектира пряко върху икономиката и цялостното развитие на територията на област Габрово.

Към момента тече първата фаза със събиране на информацията, предстои до 2 юли да бъде представен обобщен доклад от измервателната кампания. Следващата среща ще бъде през август, когато ще има възможност да се коментира предстоящия втори доклад.