РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Приключи регионалният етап за Габрово по повод участие в XII Национален събор на народното творчество - Копривщица

Приключи регионалният етап за Габрово по повод участие в XII Национален събор на народното творчество - Копривщица. В Дряново днес се проведе задължителният регионален етап, по време на който представители от читалища от област Габрово представиха песни, танци и възстановки на обичаи - автентичен български фолклор, който пазим в сърцето си, гордеем се с него и ни прославя далеч извън пределите на страната ни. Организатор на събитието е Областна администрация -Габрово с любезното домакинство и подкрепата на Община Дряново. С пожелание за успех към всички участници се обърна областният управител Ралица Манолова. "Благодаря Ви, че сте тук и ще ни дадете възможност да се докоснем до всичко онова, което нашите баби и дядовци се опитват да ни предадат и надявам се ние да успеем да съхраним по най-достойния и добър начин." - каза Манолова в обръщението си пред участниците и гостите на площад Ларгото. Тя благодари на домакините от Община Дряново и на своя екип за организацията и доброто партньорство, за да се реализира успешно това събитие. Регионалният етап се провежда задължително във всички административни области от страната, за да се определят изпълнителите, които ще се представят на националния събор в Копривщица. Участниците се представят пред жури, което следи стриктно за основното изискване към изпълнителите - да представят традиционен фолклорен песенен и инструментален репертоар от Габровски регион. То се председателства от доц. Наталия Рашкова - етномузиколог, доктор по изкуствознание, доцент от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. С богат опит и авторитет са и членовете в състава - гл.асистент доктор Ана Борисова и Павлина Дамянова. След като се запозна с всички изпълнения, предстои журито да вземе своето решение, както и да отправи препоръки за подобрения към участниците при необходимост, които ще се представят в Копривщица. Областна администрация Габрово ще информира участниците своевременно, след като получи протокола от журито.
Дванадесетото издание на Националния събор на народното творчество в Копривщица ще се проведе тази година на 5, 6 и 7 август. Съборът се провежда от 1965 г. на всеки пет години, основни организатори са Министерството на културата, Община Копривщица, Областна администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките.
От декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.