РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Ралица Манолова : Радва ме фактът, че науката в училищата върви ръка за ръка със зелените технологии и търсенето на добри практики, приложими в реална среда

Областният управител Ралица Манолова откри форум “Образование, наука и бизнес за по-чиста околна среда”, който се провежда днес в СТЕМ центъра на ПТГ “Д-р Н. Василиади”. Основен организатор на събитието е Европейски център “Европа директно - Габрово” при Габровската търговско-промишлена палата. Целта е да се представят обучението и разработките на иновативни училища от габровска област, Техническия университет, фирми-партньори и община Габрово в сферата на електромобилите, спестяването на енергия и опазването на околната среда. В своето приветстие към участниците Ралица Манолова каза: „Иновациите са част от нашия живот и все повече се свързват с устойчивия начин на живот и грижата за околната среда. Особено много ме радва фактът, че науката в училищата, участващи в днешната среща, върви ръка за ръка със зелените технологии и търсенето на добри практики, приложими в реална среда. Поздравявам Ви и за партньорствата, които сте създали - между технически гимназии, университет, Габровската търговско-промишлена палата, общинските администрации и бизнеса. Вярвам, че днес сред нас стоят бъдещи откриватели и иноватори, които ще направят живота по-добър за всички!“.

Същинската част на форума стартира с представяне на домакините от техническата гимназия в Габрово. Те запознаха участниците с иновативни практики в сферата на ВЕИ, проучени в рамките на проект по програма Еразъм +. Колегите им от ПГМЕТ “Ген. Иван Бъчваров” в Севлиево представиха свои проектни разработки в областта на зелената енергия и умен град. Техническият университет и партньорите от бизнеса акцентираха върху бъдещето на автомобилния транспорт – електромобилите. Община Габрово също представи своя опит и различни зелени решения за интелигентни градове.