РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

В Плачковци откриха бюст - паметник на легендарния борец Дан Колов

Тази вечер в Плачковци тържествено беше открит бюст - паметник на легендарния борец Дан Колов. С този жест местните жители отдават почит и признателност към безстрашната, изтъкана от смелост, гордост и величие личност, която днес познаваме като „Балканския лъв“ с корени от плачковския край. Площадът пред паметника изпълниха жителите на балканското градче и множество гости, сред които бяха областният управител Ралица Манолова и нейният заместник Ивелин Стоянов, кметът на Община Трявна и председателят на тревненския Общински съвет, началникът на Централно военно окръжие полк. Георги Петков заедно с началника на Военно окръжие – Габрово, президентът на Българската федерация по борба Христо Маринов, представители на родното село на Дан Колов Сенник – уредникът на къщата – музей „Дан Колов“ и председателят на читалището. Да уважат празника бяха дошли и световни и национални шампиони по борба, треньори, спортисти, авторът на скулптурата и благодетели за това прекрасно начинание, което по думите на кмета на Плачковци Борислав Борисов е направено, за да напомни на всяко ново поколение за историята на великия българин и да продължи да живее той във времето.
„Днес много хора се наричат патриоти, но малко са тези, като Дан Колов, които имат това право. Историята на неговия живот е една приказка, която трябва да бъде поднесена на децата по подходящ начин. Когато някой им говори с любов за този невероятен българин, когато им разкаже за неговия път – тръгнал от едно село, обиколил целия свят и се върнал отново пеш в същото село, раздал цялото си богатство за хората – това е нещото, което искаме да достигне до широката аудитория и да се превърне в акцент, защото всички знаят за неговите успехи, но малко знаят за човека Дан Колов.“ – подчерта в своето обръщение кметът на Плачковци.
„Силата на героите не е само в размера на тяхната смелост и воля, а най – вече в силата на сърцата им. Тогава когато си с чиста душа, когато знаеш къде искаш да отидеш – можеш да постигнеш всичко. Нека помним този завет и да си спомняме и думите на още една велика личност от нашата история - за това, че не само паметникът който издигаме тук, а невидимият паметник, който издигаме в сърцата си трябва да е този, който винаги ще ни напомня за геройствата, които българите правят и могат да правят““ – каза областният управител Ралица Манолова. В своето приветствие тя сподели още, че за нея е особена чест и гордост, че този паметник е намерил своето място тук и всички са успели заедно да го направят. „Нека всички ние успеем да предадем на децата си тези завети, които героите на България ни завещаха, да продължаваме с тяхната смелост и ентусиазъм, с тяхното желание страната ни да се прославя навсякъде по света, да възпитаваме и ние децата си по този начин и да сме българи във всяко едно свое действие - независимо къде по света се намираме.“ – допълни Манолова, която благодари на всеки, който е допринесъл, за да го има този паметник, за да пребъде България, историята да се помни и да остава за поколенията.
Поздравително слово поднесе кметът на Община Трявна, с благодарност към дарителите. Паметникът беше осветен и отрупан с венци и цветя на признателност. За празничното настроение допринесоха самодейните състави при НЧ „Пробуда – 1924“ и Оркестър Габрово с диригент Николай Венков.